Od 127 do neuvěřitelných 249 cm jdou úhlopříčky v řadě Q80C. Ta se chlubí i plošným podsvícením, barevnou paletou certifikovanou společností Pantone a audio systémem zvládajícím jak Dolby Atmos, tak firemní OTS Lite u něhož zvuk následuje pohyb. A také, a to je dnes stále dosti unikátní, režimem „šetrným pro oči“ zvaným EyeComfort. Pár drobností ale stále chybí. Třeba vypnutí obrazu a ponechání zvuku.

Ceny testovaného modelu s klasickou koncepcí (bez externího boxu) a se 100Hz obrazovkou se pohybují v nezvykle širokém rozsahu a troufneme si říci, že tohle jsme ještě na počátku prodeje neviděli. Televizor se tak v době testu nechal pořídit těsně pod 20.000 Kč, ale také nad 30.000 Kč. V tabulce najdete jakousi váženou hodnotu, kterou sice nelze označit za průměrnou, ale spíše za reálnou. Cena by ale samozřejmě neměla být při výběru obchodu od kterého přijímač pořídíte jediným kritériem.

Televizor, jako obvykle, obsluhuje firemní operační systém Tizen, domovská obrazovka se od loňské inovace bohužel nezměnila, takže se jede à la streamovací služba, typicky Netflix. U audia Samsung hovoří o systému typu 2.2, tedy se dvěma basovými kanály, výkon RMS má být 40 W, což je slušné a nepleťte si ho s výkonem hudebním. Tento je bez obav srovnatelný s dalším zařízením.

Vzhledem k rozpětí úhlopříček v rámci řady Q80C testujeme verzi o velikosti pouhých 140 cm, zajímavé by ovšem bylo vyzkoušet ještě zhruba střed nabídky, což by v tomto případě znamenalo 165 nebo 191 cm. A samozřejmě i naprostý vrchol…

Ladění stále na pozadí, třídění kanálů zbytečně jednodušší

U balení jsme už přestali volat po slibovaném ekologickém. Tady je sice nebarevná příjemně úsporná krabice, ale uvnitř najdete dva obří polystyrenové držáky a přes obrazovku byla přetažena fólie, která měla po stranách ještě dva plastové pásy.

Ať žije ekologické balení, tohle se Samsungu dlouhodobě nevede a už to pomalu začíná připomínat sliby českých politiků.

Ani návrh a smontování podstavce není právě ideální. Kryt plastové spojovací nohy jsme oddělávali asi deset minut, nikde není naznačeno jak na to jít a na konec to skončilo u hrubé síly, což naštěstí klaplo. I tak se přišroubování na čistě kovovou plochou základnu ukázalo být obtížné. Na zadní šrouby nejen že je špatně vidět, ale problematicky se i zasouvají. Doufejme, že se Samsungu nevrací období potíží s podstavci, které jsme zažili před pár lety. A to jsme televizory vraceli i bez testu…

Zprovoznění, tedy instalační průvodce, je už pomalu tradiční a s laděním tuneru na pozadí. Řada věcí se dá přeskočit, celý systém je docela svižný, v porovnání s Android TV spíše rychlý.

Třídění kanálů je stále na stejné úrovni, takže buď mažete výběr několika z nich (i na přeskáčku), nebo na novou pozici přesouváte pouze jeden z nich. Je to jednoduché, ale může to být, díky absenci výběru více stanic pro přesun, zbytečně zdlouhavé.

UR na které si stále nemůžeme zvyknout a které je (stále) nedotažené

Změněné uživatelské rozhraní (UR) jsme si rozebrali po poslední inovaci, tedy v posledních letech, několikrát. Zejména jeho někdy značnou neoperativnost a nesystémovost. A také neschopnost držet krok s živým televizním vysílání, nebo prostě jen videem na pozadí. Tohle všechno platí i zde i když situace je zase kousek lepší. Nemyslete si ale, že to znamená například snazší (rozumějte „normální“) přístup k úpravě parametrů v nastavení. S nimi je to stále komplikované, Samsung sází na vyspělé režimy automatické kalibrace obrazu a zvuku, takže zřejmě počítá s tím, že obsluha moc zasahovat nebude. To je ve většině případů i pravda. Nicméně hodně chybí operativní vypnutí obrazu a ponechání zvuku a zejména také snazší práce s audiem. Tady bohužel Samsung neudělal zhola nic a je vidět, že tohle majoritní trhy nijak netrápí.

Narazili jsme i na další věci…

  • Nainstalované aplikace se nadále automaticky nezapisují na úvodní lištu (je třeba to udělat manuálně) a většinou je třeba jít na ikonu APPS a v nabídce sjet na pátý, případně šestý pruh v pořadí, kde jsou nainstalované, stažené, aplikace. Po instalaci je tak třeba přednostně upravit úvodní horizontální pruh přímo na hlavní domovské obrazovce, nebo instalovat aplikace po jedné, vždy počkat na ukončení instalace a pak využít nabídnutého dialogu s připnutím aplikace/ikony na úvodní obrazovku.
  • Sekce „Média“ opět nezahrnuje multimédia z USB ani ze serveru.
  • Ikona vybrané aplikace v části „Stažené“ je často velmi špatně viditelná, takže se nám stávalo, že jsme spouštěli nějakou jinou.
  • Vodorovné pruhy domovské nabídky nejdou nijak ovlivnit (mazat) a je jich… spousta. Kolovat nelze, ale Samsung už alespoň usoudil, že je dobré dát možnost nějak rychleji se vrátit do horní části, takže na úplném dně domovské nabídky najdete patřičné tlačítko.
  • V žádné z nabídek nelze kolovat, pruhy v té domovské si navíc pamatují pozici (na šířku i na výšku; zde často) a někdy tak bylo uživatelské rozhraní ještě problematičtější.

Dálkový ovladač je v podstatě stejný a drobné změny jsou pouze stylové (hlavně celkové zaoblení). Fotovoltaický dobíjecí článek je opět na zadní straně. Foto autor

  • Při pohybu v domovské nabídce jste stále zčásti održeni od posledního spuštěného videa nebo živého vysílání. Například pokud v levém menu na Home najedete třeba na „Připojená zařízení“ vidíte jen nabídku na černé obrazovce. Např. náhled kanálu se objeví až když do ní vstoupíte.
  • Vstup do EPG byl o poznání pomalejší než u modelů z loňského roku (viz dále), zvuk se naštěstí nikdy nepřerušoval.
  • V domovské obrazovce v části „Poslední“ se skutečně zobrazovala pouze jediná poslední akce, tj. například použitý kanál živého vysílání, či nějaké před tím spuštěné video nebo něco z IPTV/VoD. Tohle je velká škoda, protože kdyby tu skutečně bylo třeba posledních pět, deset akcí, dalo by se mezi nimi jednoduše přepínat, což je něco, co vám typicky Android TV nenabídne. A život by to nepochybně usnadnilo!

Programová nabídka najížděla pomaleji, zvuk se však nikdy nepřerušoval, a to ani při odchodu.

O něco pomalejší EPG, komplikovanější přístup k HbbTV

Programová nabídka byla u Samsungu, co pamatujeme u televizorů s o. s. Tizen, vždy rychlá s až okamžitým náběhem pořadů. Nyní je to poprvé, co jsme registrovali EPG znatelně pomalejší, a to nejen hned po instalaci TV, ale i po několika dnech provozu. Dokonce jsme viděli to, co nikdy dříve, totiž nápis… „Načítání… Počkejte prosím.“

Na druhou stranu je třeba říci, že zvuk se nikdy nepřerušoval a EPG Samsungu tak stále představuje klasiku poslední doby, tzn. že je s obrazem i zvukem, podrobnějšími popiskem k pořadu a na další den/dny přejedete podržením šipky vpravo, která se po chvíli přepne do skoku po dnech. A je tu i letitý problém, který ale nikoho nezajímá, tedy že se při upozornění televizor neprobudí z pohotovostního režimu.

„Červené tlačítko“ HbbTV bylo při krátkém zkoušení na kanálech ČT funkční, pracovalo i navazování po změně kvality, včetně přepnutí z režimu Auto. Jediné, co tak zlobilo, byl návrat z lišty ČT24 do hlavní nabídky, ale to je vcelku obvyklé. K tomu si však ještě musíte přičíst u Samsungu komplikovanější práci s barevnými tlačítky, což je obecná vlastnost. Někdy je to až nepříjemné.

Co do úspor energie, Samsung nabízí bohaté možnosti, jasně ovšem chybí vypnutí obrazu a ponechání zvuku. Úsporu ještě může ovlivnit tzv. Inteligentní režim (kalibrace na místnost) u něhož to ovšem nelze říci jednoznačně, protože spotřebu může i zvýšit. Foto: autor

Spousta aplikací, ale někdy na počátku úprav

Zrcadlení obrazovky z mobilu a obousměrné propojení Bluetooth jsme tentokráte nechali stranou, takže rovnou pojďme k aplikacím. To, že jsou „na počátku“, znamená počátek cesty k jejich uzpůsobení pro fungování v rámci inovovaného operačního systému Tizen použitého v nové kolekci TV 2023/2024. Dlužno říci, že pokud tu v minulosti byly nějaké potíže výrobce to vždy svižně napravil a v tomto směru na něj vždy bylo spolehnutí.

Tady jich úvodem zkoušíme jen pár a bohužel mezi ně nebude patřit Disney+. Aplikace totiž vyžadovala podivné přihlašování, které z jiných platforem neznáme a nakonec se ji vůbec nepodařilo zprovoznit.

Bez potíží pracovalo HBO Max, ČT iVysílání, Skylink Live TV i Voyo a v obou posledních případech opět šlo o výborné párování s mobilem. To ostatně platilo i o nové prima+.

Seznam všech oficiálních aplikací IPTV a VOD pak najdete v samostatném článku a nejen pro televizory Samsung.

Jaký je? Minimum problémů, solidnost a stabilita

Multimédia se s novou kolekcí při prvním náhledu nijak nezměnila a krátce se o tom zmiňujeme u testu nejnovějšího unikátu s matnou obrazovkou, Samsung Frame 2023. Tím z našeho pohledu momentálně nejdůležitějším je to, že nová verze operačního systému Tizen pro kolekci 2023 je na použité hardwarové platformě stabilní, svižná a bezproblémově funkční. I když nějaké zádrhely tu přece jen jsou a především jde o pomalejší EPG, stále nedotažené ovládání, včetně řízení inovované domovské obrazovky, klady rozhodně převažují.

V tomto ohledu opět Samsung odvedl skvělou práci a ne vždy jsme toho u konkurence svědky.

Tlačítko „Info“ na ovladači není, to, co vidíte, získáte typicky přes OK/Enter. Foto: autor

Televizor Samsung QE55Q80C pracuje s klasickou koncepcí bez externího boxu a nabízí nejen výborný obraz a resamplování z nižších rozlišení, ale také solidní zvuk s vysokým rozsahem hlasitosti i v rámci běžného pozemního příjmu. A i když by noha podstavce a vůbec celý držák vyžadoval poněkud lepší návrh (to bylo jasně vidět!), jestliže televizor umístíte na stěnu, což dnes dělá spousta lidí, potenciálním potížím se lehce vyhnete. Doufejme jen, že „noha“ je u rozměrnějších úhlopříček, potažmo dokonce u 249 cm (98″), navržena výrazně lépe.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, spolehlivý operační systém a stabilní chod, celá řada aplikaci IPTV/VoD, včetně těch, kterých je na jiných platformách málo, řada režimů „eko“, ale…
  • PROTI: …hodně chybí vypnutí obrazu a ponechání zvuku, stále nedotažené UR, horší přístup k menu nastavení, apod., někdy potíže s nalezením multimédií (zejména u serveru)