Se spoustou úhlopříček přichází na domácí trh designový televizor řady The Frame v provedení 2023. Označením se od těch minulých prakticky neliší. Jen tu máme přídomek „BG“, resp. „G“. Je v černé, ale výměnné rámy opět nechybějí, takže si ho můžete, co do vnějšího designu, upravit k obrazu svému.

Doporučená cena zkoušeného kousku s úhlopříčkou 109 cm (43″) je 27.990 Kč, výrazně levněji pořídíte verzi s 81 cm (17.000 Kč), naopak největší model s 85palci (216 cm), přijde na 79.990 Kč. Některé televizory/panely (stále jde o oddělenou koncepci) můžete dát i na výšku, takže nikoli 16:9, ale 9:16. Platit by to mělo i o tom testovaném a přesvědčili jsme se jednoduše tak, že jsme TV natočili na kratší stranu. Obraz se automaticky otočil, byť to dělal pouze v jednom směru, což jsme dále nezkoumali.

Televizor má na stránce produktu napsáno „Antireflexní povrch: Matná obrazovka“. K vidění jsou sice i větší hlouposti (web snese víc než papír), ale… Zabudovaná obrazovka LCD (QLED) má skutečně matné provedení, není tu tedy žádná dodatečná antireflexní vrstva o kterých slýcháme spoustu posledních let a které stejně nefungují. Je tu prostě matný panel „od přírody“ a možná ho znáte z monitorů a notebooků. V praxi to vidíte na tom, že se v obrazovce prostě nevidíte :).

Jinak řečeno: Zapomeňte na antireflex, matná nebo alespoň polomatná obrazovka je to, co byste měli u televizoru, potažmo „obrazu na stěnu“ chtít. Zejména pokud ho máte na tak světelně exponovaném místě jako autor (třímetrové pevné okno, jižní strana).

Podsvícení LCD je v rámu (Edge LED) s diodami dvou tříd a jde o systém zvaný Dual LED spočívající v kombinaci teplé bílé a studené bílé barvy žárovek. Na tak malou úhlopříčku to asi stačí, zajímalo by nás ale jak moc bude podsvícení v rámu účinné třeba u 140 cm. Tedy pokud tam ještě je…

Nový The Frame 2023 je ve vyveden v dnes už tradičním duchu „samostatný panel“ a „externí krabička“ zvaná One Connect Box s rozhraními a elektronikou. Propojení opět obstarává jediný tenký kabel (příjemně tenký, na rozdíl od některých modelů z minulého roku, třeba Samsung QE55QN95B) se speciálními konektory na obou stranách; uvidíme jak tomu bude u rozměrnějších úhlopříček. Tím se opět vede i napájení, což usnadňuje instalaci na stěnu. Firma k panelu navíc dodává speciální držák pro těsnější montáž, který prý někdy dostanete v ceně.

Zesilovač poskytuje 2x 10 W (RMS), širokopásmové reproduktory jsou na bocích a jak vidíte, je tu audio systém typu 2.0, což není nic proti ničemu. Vrcholem formátové kompatibility je Dolby Atmos k čemuž se ještě vrátíme.

Samsung The Serif QE55LS01BA (2022) Excelentní matná obrazovka, parádní pokoukáníčko

A na závěr úvodní kapitoly ještě „vypínání televizoru“: Jsme u The Frame, takže obvyklé krátké zmáčknutí vás přepne do uměleckého režimu a ukáže to, co máte nastaveno, resp. je nastaveno jako základní. Pokud chcete televizor vypnout, je třeba tlačítko podržet déle. Na místo ukázání „obrazu“ se vám pak skutečně odebere do klasického pohotovostního režimu.

Televizor je schopen si zapamatovat stav ze kterého jste ho vypínali. Po instalaci byl ovšem nastaven na zobrazování domovské stránky. Jestli to chcete změnit, běžte do obecných nastavení, které se zde – stále nepochopitelně – jmenují „Všeobecné informace a ochrana…“

Pak jste schopni zajistit, že pokud televizor vypnete v živém celoobrazovkovém vysílání, po zapnutí se vám do něj automaticky vrátí.

Seznam stanic vyvoláte zmáčknutím a podržením pravého multifunkčního tlačítka (krátké je EPG). Jak vidíte, nachází se v něm i třídění stanic. Foto: autor

Jednoduchá instalace, nearetované nožičky

Sestavení televizoru je stále jednoduché a pokud využijete „podstavec“, nožičky se do panelu jednoduše zasunou bez jakéhokoli šroubování, což je samozřejmě skvělé! Tohle má model 2023 společné s řadou předchozích. V našem případě ale nožičky šly příliš lehce vytáhnout, což asi nebude to pravé ořechové a můžeme se dohadovat, co se přihodilo. Otočený televizor za ně nešlo ani nadzvednout, při přenášení v instalační poloze naštěstí samovolně nevypadávaly. V nožičkách byly vidět jakési západky a tak nabízí teze, že správně nearetovaly. Také počítejte s tím, že tuhost obrazovky na zkrut není taková, jako někdy v roce 2020, ale co můžeme soudit, v podstatě odpovídá loňským výrobkům.

Softwarová instalace The Frame je luxusní a po některých firemních experimentech poslední doby rozhodně potěší! U českého slova je prostě napsáno „čeština“ a po výběru se vám navíc automaticky navolí Česko. V takto svižném tempu to pak pokračuje dál, včetně možnosti připojit se přes Wi-Fi tlačítkem WPS. Ladění tuneru opět jede na pozadí, řada věcí se dá přeskočit/odložit, včetně připojení k obchodu s uměním a k tržišti aplikací Samsungu. A příjemné bylo, že ani kvůli už zavedené aplikaci Disney+, kterou jsme zde zkoušeli, nebylo nutné se k tržišti hlásit.

Prostě pracovala a tak nějak by měla vypadat instalace televizoru pro natěšeného diváka. Doufáme, že příští sezónu zase nějaký dobře placený chytrák nevymyslí nějaké rádoby vylepšení…

Třídění kanálů najdete na jejich seznamu (foto výše) a je možné vybrat jeden nebo i více z nich. Pokud uděláte to druhé, nebudete však moci stanici přesunout na novou pozici. To jde pouze po jedné a tady je naopak škoda, že změna nepřišla.

 

Staronové ovládání, tradiční zjednodušený ovladač

Dálkový ovladač, který vidíte v úvodní fotogalerii v podstatě odpovídá tomu dodanému. Jen na namísto tlačítka „Samsung TV Plus“ je ve skutečnosti „www“, což je ovšem zcela na nic. Rádi bychom viděli toho, kdo na televizoru používá web. Jednou, možná dvakrát na vyzkoušení. Ale pravidelně? Škoda, že výrobce nedal možnost toto tlačítka naprogramovat na nějakou jinou funkci nebo spuštění nějaké operace. Navíc dlouhodobě nevyužité místo v pravém horním rohu ovladače tu stále je…

Jinak na DO najdete sdružená barevná tlačítka, takže jako obvykle u Samsungu počítejte s horší ovladatelností u aplikací, které je využívají, včetně HbbTV („červené tlačítko“) a někdy to bylo náročnější než dříve.

Na zmiňovaných barevných tlačítkách najdete ještě vyvolání numerické klávesnice a menu nastavení. Operace jsou celkově vzato dosti krkolomné a čeká se na ně. Samsung toto sdružené tlačítko využívá jako odkladiště a zcela ho opomíjí. Do menu nastavení (krkolomně) vstoupíte buď právě přes něj, nebo o něco méně komplikovaněji přes domovskou stránku. Ta bohužel vypadá stejně, jako po loňské „inovaci“ a stejně tak mezi Média nepočítá multimédia, včetně lokálního serveru. Ten měl televizor často problém najít a někdy vůbec nebyl dostupný. Jednou zkrátka tak a podruhé onak!

„Netflixová“ visáž domovské stránky vrátila ovládání televizoru kamsi do dřevních dob a zjevně tak tomu bude i letos. Nepříjemné rovněž je, že někdy jsou nabídky dělány jako celoobrazovkový náhled, jindy jsou v náhledovém okně a ještě jindy se ocitnete typicky v televizním vysílání kde z něj následně zcela, a bez upozornění, vypadnete.

Proč to ale dělat jednoduše? Ostatně jednodušší už to bylo…

Jakmile se dostanete do finálního celkového menu nastavení, vidíte klasiku bez kolování a s obvyklým pohybem přes OK/Enter a šipková tlačítka. Hlavně ale, že zůstala zachována v minulosti vylepšená grafika oznamující, zda je položka zapnuta či vypnuta…

Většinou povedené EPG, HbbTV funkční po instalaci

Programová nabídka je klasika sama. Lze se tudíž po ní volně pohybovat, stahuje se na pozadí, někdy však bylo nutné na kanál (multiplex) vstoupit. Podrobnější informace jsou také k dispozici, upozornění na pořad ale nedokáže televizor probudit z pohotovosti.

HbbTV bylo spuštěno hned po instalaci a tady se nic nezměnilo. Zkoušeli jsme ho tentokráte jen na kanálech Primy a České televize. Vše bylo funkční i když na ČT24 místy zlobila informační lišta na které nešly posouvat zprávy. Tohle ale může být způsobeno něčím jiným, lišta navíc není právě uživatelsky přítulná. Vyzkoušeli jsme i prachmizernou funkci Primy – přehrát pořad od začátku a tady by chtělo vyhodit nejen odpovědného člověka, ale pomalu celé oddělení. Funkce pracovala, ale – jako obvykle – se po ní nedalo posouvat v čase a tohle našinci hlava opravdu nebere! K čemu je vám takové pseudo živé vysílání ve kterém se nemůžete vrátit do okamžiku, kdy jste něco prošvihli nebo si to jen potřebujete zopakovat?

HbbTV u FTV Prima má hodně mezer, ale tahle opravdu udeří do očí!

Aplikacím jsme se u tohoto televizoru příliš nevěnovali (šlo nám hlavně o běžné vysílání, stabilitu a rychlost o. s.) a vyzkoušeli jsme jen předinstalovaný základ v podobě Youtube a Disney+. Vše bylo funkční, druhá aplikace měla ovšem zvláštní přístup k přihlašovaní (u tohoto VoD už třetí) a i když byl zbytečně komplikovaný (oproti standardu), aplikace při krátkém zkoušení pracovala bez viditelných problémů.

Jaké IPTV a VoD vám Samsung přehraje, najdete v samostatném článku a týká se to i dalších značek.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno s nejnovějším Samsung Galaxy A54 5G, který jsme měli zapůjčen na vyzkoušení. Pracovalo se s obvyklým firemním systémem Smart View a vše klaplo velmi rychle a snadno a nebylo třeba dělat skoro nic. Pouze se opět projevilo to, že výsledná obrazovka byla na televizoru s okraji po všech stranách a tedy zmenšená. Tohle se u mobilů Samsung poslední dobou stává hodně často. Jestliže má váš telefon funkci pro roztažení obrazu na TV, zkuste ji. Někdy to pomůže, jindy nikoli (včetně A54…). Nicméně obrazová kvalita byla na výborné úrovni blížící se kvalitě zdroje.

Pro jistotu jsme ještě vyzkoušeli levný telefon TCL 30+ s o. s. Android 12 (test) a nastalo překvapení! Ostatně odchycené obrazovky vidíte výše.

Obraz ani zde nebyl roztažen typicky po celé výšce, naráželi jsme na upozornění, že je nutné využít pouze mobily Samsung Galaxy a systém Smart View a nemohli jsme nijak připojit. V tomto okamžiku jsme zkusili průvodce připojením v menu nastavení a i když bylo, po výběru zrcadlení mobilu, opět uvedeno, že má jít o Samsung, resp. Smart View, touto cestou jsme se už s TCL na televizor napojili.

Co to naznačuje, zatím těžko říci. V každém případě jsme jinak nepřipojili. Výborný mobil TCL 30+ pracuje s obecným zrcadlením přes Wi-Fi Miracast, což je standard. Že bylo k napojení nutno využít průvodce není nic proti ničemu, hlavně že fungovalo, protože to možná u jiných mobilů nedopadne jinak. Tedy pokud nepoužíváte Samsung.

Televizory Samsung nabízejí (snad budou i letos…) obousměrné audio přes rozhraní Bluetooth, což je jejich obrovská výhoda. Jednu cestu jsme vyzkoušeli s výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a problém nebyl žádný. Pro použití Framu jako Bluetooth reproduktoru jsme sáhli jednak po obou výše zmiňovaných mobilech a výstup nebyl problém ani u TCL 30+.

Tlačítko Info zastupuje OK. První zmáčknutí ukáže horní část, druhé pak rozšířený popisek. Foto: autor

Jaký je? Výborný, potíže zejména u ovládání a multimédii

Multimédia jsou standardní, tedy stejná jako minulý rok, což je vidět už ze správce souborů. Ten je stejný jako loni, takže textový náhled stále nikde a přehrávání například DivX nebo XviD také ne. Nicméně se například přehraje FLAC HD, výborné jsou stále bohatě nastavitelné externí titulky. Příjemné bylo nezvykle detailní HDR10, televizor ale nedal na výběr mezi příslušným obrazovým režimem a stále nabízel přehrávání standardního obsah, tedy tzv. SDR.

Přehrávání multimédií, a to i přes USB, se vám tu může hodně zkomplikovat v okamžiku, kdy televizor neidentifikuje zasunutou flash paměť. Následně ji dohledat v nabídkách se někdy ukázalo stejně nemožné, jako najít síťový server, který z času na čas prostě a jednoduše zmizel. K dispozici samozřejmě pro jiná zařízení byl, jelo se ostatně za stále stejných podmínek, resp. připojení. Potíže z loňské kolekce se tak opakují i když nutno říci, že Wi-Fi drželo a nebylo nutné televizor napojovat přes kabel či nějak přepojovat nebo Wi-Fi v televizoru restartovat. Zdůrazňujeme také, že meshový systém Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde) je stále stejný.

Jak můžete vidět, potíže byly i s domovskou stránkou, která nám prostě nesedí ani po více než roce od jejího vzniku. Pokračující schizofrenie s náhledem „pod ní“ šířeného pořadu typicky z televizního vysílání je evidentní, jednou obraz vidíte, pak zase ne a mezitím se volby posouvají, takže někdy oči až přeskakují. Problémy nastávaly například i při změně přednastaveného obrazového režimu, což je zde zbytečně náročná operace a zlaté doby „před tím…“

Obrazově vzato je Frame stále výtečný, matná obrazovka k nezaplacení a příjemná je často i černější černá : ). Audio systém sice místy usíná, ale oficiální ukázky s Dolby Atmos ho dokáží probrat k životu a stojí to za to! DTS tu pochopitelně není, takže si se zvukem HD Master Audio nechytnete, ale FLAC HD už televizor v pohodě zvládal v nejrůznějších vzorkováních. A poradil si i s běžným vysíláním v DVB-T2/HEVC, resp. s těmi stanicemi, které kvalitou příliš neoplývají, což ostatně platí i o Nově a Primě vysílané v nízkém rozlišení. Teď ale máme na mysli spíše jednoduchoučké teleshopingové kanály, ze kterých by našinec nakrásně vysublimoval, kdyby to nějak šlo, i při špičkové obrazové kvalitě.

Úhlopříčka testovaného The Frame sice není nijak velká, ale na modelu 2023 bylo jasně vidět, že má navíc. Uvidíme ale až vyzkoušíme nějakou rozměrnější. V každém případě můžeme potvrdit, že mat je prostě mat a nic jiného bychom ani nechtěli.

Hodnocení

  • PRO: matná obrazovka zcela (!) bez odlesků, stále výborný obraz, spolehlivý operační systém a stabilní chod, skvělá koncepce i spojení obou částí jediným tenkým kabelem, pro někoho možnost instalace obrazovky na výšku
  • PROTI: domovská stránka s řadou ovládacích potíží, problémy se vstupy/výstupy a někdy i s nalezením multimédií na USB flash, chybí možnost vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, televizor často nespolupracoval se serverem domácí sítě a připojení nešlo ani manuálně zprovoznit