Tři roky po dokončené druhé televizní digitalizaci, která představovala přechod z pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T na novější a efektivnější standard DVB-T2, se změnily pozice jednotlivých televizních platforem na trhu. Satelitní vysílání už není druhým nejrozšířenějším způsobem příjmu televizního signálu a nahradila ho televize přes internetový protokol (IPTV). Ta se nyní přetahuje o diváky s terestrickou televizí.

Obě platformy oslovují trochu jiné divácké skupiny, přesto se mezi nimi uživatelé přelívají v nemalém množství. A není to jenom kvůli tomu, že IPTV patří mezi placené služby a terestrické vysílání je pro diváky bezplatné. IPTV totiž nemusí ve všech lokalitách fungovat bezproblémově, záleží na rychlosti, kvalitě a vůbec dostupnosti internetového připojení. Terestrická televize zase oproti IPTV nenabízí programy v ultra vysokém rozlišení obrazu (Ultra HD). Ne že by to neuměla (vzpomeňme na vysílání dokumentárního kanálu NASA UHD v celoplošném multiplexu 23), ale provozovatelům televizních stanic se zkrátka v Ultra HD terestricky vysílat nevyplatí, a mnohdy (zejména komerční televize) nevysílají ani ve Full HD kvalitě.

2030: Přejde televize v Česku na internet? Zabojuje ČR o frekvence pro TV vysílání?

Proč srovnávat IPTV a terestriku?

Někomu může přijít srovnávání terestrické televize a IPTV nesmyslné, ale stále častěji slýcháme názor, že terestrické televizní vysílání je zastaralé a brzy jej nahradí vysílání přes internet. Ať už šlo o bývalou předsedkyni Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hanu Továrkovou nebo nastupujícího generálního ředitele České televize Jana Součka, budoucnost televizního vysílání vidí výhradně v digitálních (rozuměj online) službách. Ty už nyní hrají důležitou roli při konzumaci videoobsahu, ale pro sledování lineárního vysílání jsou stále kapacitně limitované, zvláště pak ve chvílích, kdy běží nějaký hodně atraktivní přenos a přehršel požadavků na daný kanál službu zcela zahltí a znefunkční. Přesvědčit se o tom nedávno mohli například zákazníci služby O2TV při sledování zápasu fotbalové Sparty.

Za velkou výhodu IPTV se považuje mix lineárních televizních kanálů a videotéky podobné klasickým streamovacím službám. Často také nabízí možnost zpětného přehrání pořadů za delší časové období, než by bylo možné při využití funkce TimeShift na televizoru s příjmem terestrického signálu. Na druhou stranu, opožděnou sledovanost nebo využívání archivu pořadů poskytují televizní stanice i přes DVB-T2, divák ale musí mít televizor kompatibilní s hybridním vysíláním HbbTV a připojit ho k internetu. Poté se dostane k dalšímu nelineárně šířenému obsahu zdarma, například ke kompletnímu archivu České televize ve službě iVysílání.cz nebo k různým bonusovým obsahům komerčních televizí. Přes HbbTV je možné přijímat i některé lineární kanály, jako například program Nova Lady.

Co si na dovolené (ne)pustíte Geoblokace internetových vysílání v ČR

IPTV má více obsahu a funkcí, není ale stabilní

Šíří obsahu a funkcí nemůže terestrická televize službám IPTV konkurovat, její obrovskou výhodou je ale stabilita. Jestliže u IPTV je divák zcela závislý na kvalitě a rychlosti internetového připojení a může se mu stát, že při velmi atraktivních přenosech síť nápor diváků nezvládne, u terestrické televize taková situace nemůže nastat. Jednoduše proto, že nejde o obousměrný provoz. Terestrický signál se šíří z jednoho bodu k „nekonečnému“ množství uživatelů a počet diváků tak nemůže nijak ovlivnit kvalitu vysílání či způsobit jeho výpadek. V místě příjmu nemusí být ani internetové připojení a pokud divák oželí funkce HbbTV, může televizi sledovat bez problémů offline. To u IPTV nejde, tedy s výjimkou služeb, které umožní stáhnout ze své videotéky filmy nebo seriály do zařízení diváka. Lineární kanály si ale u IPTV offline nepustíte.

U IPTV také hodně záleží na kvalitě internetového připojení. Stále platí, že řada menších měst a obcí nemá kvalitní vysokorychlostní připojení a IPTV tak může v těchto lokalitách fungovat problematicky. Nebo při sledování televize natolik zalhtí linku, že její využití pro další online aktivity je výrazně omezené. V dnešní době může tuto situaci vyřešit mobilní internetové připojení se speciálními tarify pro využívání u IPTV, ale ne všude mají mobilní operátoři dobré pokrytí, zejména pokud se jedná o sítě LTE/4G nebo dokonce 5G. V řadě míst fungují kvalitní lokální poskytovatelé bezdrátového vysokorychlostního internetu, není to ale pravidlem. Divák IPTV se tak do značné míry závislý na tom, v jak atraktivní lokalitě se nachází a zda se tam ISP vyplatí poskytovat kvalitní připojení k internetu.

Karanténa výrazně zvyšuje provoz internetu a mobilních sítí. Bez výpadků funguje pouze televize a rozhlas

Terestrika už není výhradně určená pro televizory

Mnozí by mohli namítnout, že terestrická televize se dá sledovat jenom na klasickém televizoru, zatímco IPTV se nemusí vázat na jeden přijímač. Divák ji může využívat ve všech chytrých zařízeních včetně mobilního telefonu. Tomu jde ale terestrika také vstříc prostřednictvím standardu 5G Broadcast, který u nás už druhým rokem testují České Radiokomunikace. Jde o terestrické vysílání určené právě chytrým zařízením s menší obrazovkou, které uživateli nespotřebovává mobilní data. Divák tedy sleduje lineární televizní vysílání na mobilu nebo tabletu bez nutnosti připojení k internetu. Do praxe se tato služba dostane až v následujících letech, bude ale představovat značnou konkurenci lineárnímu vysílání přes IPTV nebo klasickému internetovému šíření lineární televize.

V neposlední řadě pak terestrická televize představuje pro koncového uživatele obrovskou výhodu v bezplatném příjmu. Jde o jediný způsob televizního vysílání, který může divák sledovat zadarmo (pomineme-li zákonem stanovený koncesionářský poplatek České televizi, ten však musí platit i diváci IPTV vedle poplatku poskytovateli služby). Obsahově a kvalitativně (rozuměj rozlišením obrazu – to však závisí na rozhodnutí daného provozovatele, jakou kapacitu si operátora zaplatí) je sice terestrická televizní platforma omezenější oproti IPTV, ale jejím divákům odpadá jakékoli jednání s poskytovatelem služby, podepisování smlouvy a placení pravidelných měsíčních poplatků. Na televizoru si zkrátka naladí signál sítí, které jsou v jeho dosahu, a může sledovat veškeré dostupné programy.

Jaký bude rok 2023 pro DVB-T2? Naprosto klíčový

V krizových situacích je DVB-T2 nepostradatelné

Přímo nepostradatelná je pak role terestrického televizního vysílání v různých mimořádných situacích, jako jsou živelní katastrofy. Ve chvíli, kdy internetové připojení v daném místě přestane fungovat, ať už kvůli záplavám, povětrnostním podmínkám, bouři a podobně, terestrické vysílání pokračuje a může lidem přinášet důležité krizové zpravodajství. Všechny vysílače mají zálohové zdroje elektrické energie, a ještě k tomu vlastní generátory pro případ, že by selhaly všechny přípojky. Vyřadit takový vysílač z provozu proto v podstatě nelze (pokud zrovna nejde o plánovanou odstávku kvůli údržbě), což se o IPTV říci rozhodně nedá. Každá platforma má tedy něco do sebe, ale co se stability týče, terestrická televize představuje nejstabilnější způsob příjmu vysílání.

Férově se ale musí přiznat, že i terestrické vysílání může mít problémy, a to zejména v době inverzí, tedy především na jaře a na podzim. Vlivem těchto jevů se totiž mohou signály ze vzdálených vysílačů dostat do míst, kam za normálních okolností nedosáhnou, a rušit vysílání na stejném kanálu z bližšího vysílače. Je to jev, kterému v podstatě nelze zabránit a objevuje se několikrát do roka. Problém způsobuje především u velkých jednofrekvenčních sítí, které používají na velkém území stejný vysílací kanál. V případě České republiky jde o síť České televize, která vysílá takřka na celém území na kanálu 26 (s výjimkou severních a jižních Čech). Právě u ní diváci zaznamenávají výpadky během inverzí nejčastěji.

Štítky