Jsme zhruba ve střední třídě a u LCD s plošným podsvícením s možností lokální regulace (počet zón neudán), takže rozhodně nic obyčejného. A samozřejmě i u nástupce Android TV, systému Google TV, který hlavně představuje nový a odlišný směr. A ten je první, který by vás měl zajímat.

Cena je nyní trochu na houpačce, oficiální je, za zhruba 140 cm úhlopříčky, 34.975 Kč a i když televizor vstoupil do prodeje doslova teď, už tu jsou nabídky pod 25.000 Kč. Vedle zmíněné velikosti můžete ještě v této řadě sáhnout po 165 a 191 cm a v posledním případě se dostáváme někam k padesáti tisícům.

Televizor si z lednového veletrhu CES 2023 odnesl cenu za inovaci, za pozornost stojí výborný obrazový procesor X1, automatická kalibrace pomocí softwaru Calman, kalibrace zvuková na danou místnost a třeba i dvě pozice nožiček podstavce, takže ho dáte i na hodně úzkou skříňku. Výrobce se také chlubí tím, že spotřeba tzv. prvotních plastů v šasi klesla přibližně o 60 %, zmenšilo se rovněž balení TV (to je spíše mínus) a celková hmotnost. Televizor má také zvládat automatickou optimalizaci spotřeby energie a je tu i tzv. panel Eco Dashboard, který by měl tyto funkce řešit na jednom místě, což ovšem ani v tomto případě nedělá, takže plané sliby.

Tunerové osazení je pochopitelně kompletní, audio je v tomto případě naopak základní (dvoukanálové s basreflexem). Pokud chcete více, je to typicky o dokoupení zvukové lišty.

Špičkové nožičky i třídění kanálů

Sony se s tím nemaže a nožičky tak stačí jen zasunout do panelu a je bez šroubování hotovo.

Vynikající!

Asi netřeba dodávat, že nožičky držely a nevypadávaly a jak už jsme zmínili, mají dvě polohy (úzká/široká), což dobře vidíte ve fotogalerii.

Samotné zprovoznění TV je tradičně komplikované a časově (i duševně) náročné. Google se snaží navíc ukázat, že je solidní (směšné…) a tak vám nabídne možnost vybrat si a vedle „chytré“ nastavit i „běžnou TV“ bez jakýchkoli vyspělých funkcí.

Proč byste si ale pak tu první vůbec kupovali?

Takovéto farizejské chování je pro firmu typické. A také nesystémovost a neschopnost věci dotáhnout, takže i když si vyberete češtinu, nabídne se vám jako země Spojené království a dále pak jejich nijak neseřazený seznam.

Tedy abecedně…

Televizor Sony XR-65X90L Výborný obraz, ovládání je třeba zlepšit

Tandem Google/Sony preferuje nastavení televizoru přes aplikaci Google Home, krátké zabrousení do této cesty opět ukázalo její „slabiny“, což je eufemismus, takže zpátky na stromy.

Ani klasická cesta není příliš přímá a je hlavně dlouhá. Připravte se na „miliony“ potvrzení o „ne-sušení“ kočky v mikrovlnné troubě, o tomhle a tamtom. Než se dostanete k tunerům možná dostanete chuť na kafíčko nebo něco ostřejšího a divit se rozhodně nelze.

Musíte se také bezpodmínečně připojit k tržišti aplikací Googlu, tady nejste u Android TV u kterého to v drtivé většině případů šlo a televizor stále normálně pracoval. U Google TV nedostanete na vybranou, tady jste bez šance, tedy pokud chcete využívat připojení k internetu a tom je zmíněný předvýběr „hloupé TV“.

Cestou ke kýženým tunerům, také narazíte na možnost hromadně instalovatelných aplikací (žádná domácí). Vybrat si je můžete nebo nemusíte a pro nás zajímavé byly zejména HBO Max a Disney+. Google už za vás ale rozhodl, že bez Youtube se neobejdete…

A protože stokrát nic umořilo osla, máte tu další souhlas s čímsi v několika položkách nazvaných tentokráte „Bravia ochrana soukromí“. Nastavit také musíte PIN požadovaný EU („1234“ funguje), výběr stupně úspory energie (hezké) a v této fází je to už na to, vzít si dovolenou!

Nebudeme otravovat popisem dalších událostí. Když konečně dorazíte k tuneru, řeknete si sláva. A už také máte skoro (tedy spíše SKORO) vyhráno.

Dvě dodané „dálky“ v podstatě v kompaktní podobě. S výhodou si tak zvolíte tu svou i když k plné instalaci potřebujete mít zprovozněné obě. Zajímavé je, že vám to nikdo neřekne a že chybí – u zjednodušeného ovladače s Bluetooth – i párování, což se občas dělá automaticky (pokud do něj ale nedáte baterky…). Na hlavním (vpravo) jsou 3x menu (viz plný náhled; vlevo také) a odhozené tlačítko EPG, které je – překvapivě – na lepším místě než teletext. Foto: autor

V podstatě jediná dobrá věc na celém tom „googlovsko-soňáckém“ martyriu je to, že se vám nabídne i řazení kanálů a že je děláno výtečně. Vybrat si tak můžete více stanic, a to i na přeskáčku, a následně je najednou přesunout, nebo vymazat. I zde vás ale čeká firmwarové překvapení a i k němu se dostaneme…

A ještě poznámka pro výrobce (asi oba…): nějak se pozapomnělo na to, že s klasickým ovladačem pracujícím pouze přes infra zvuk na místnost nezkalibrujete, takže by to chtělo, nějaké upozornění na to, aby majitel sáhl po tom druhém a hlavně by to chtělo také nějaké jeho viditelné párování!

Jakmile máte akci instalace (skoro) za sebou, asi si povšimnete, že si Google neodpustil ještě jednu vsunutou obrazovku (něco jako „sláva, začněte objevovat“). Jakmile ji odmáčknete, dostanete se na skutečně konečně závěrečnou obrazovku typu Home, tedy domovskou. Alespoň že vstup do živého TV vysílání je hned na prvním místě první vodorovné lišty. Jsou tu i další lišty a jejich úpravu už neuděláte (to byl Android TV). Nicméně stále můžete přesunout a vymazat většinu ikon a tady záleží na tom, co vám kdo povolí.

Dva ovladače, ovládání své

K televizoru se dodávají dva dálkové ovladače. Jeden klasický, byť kompaktní, který má navíc kompletní sadu tlačítek, včetně barevných (vpravo), druhý o něco větších rozměrů, avšak zjednodušený a omezený co do funkcí i když EPG mu nechybí, což se často stává.

Pokud si ovladače srovnáte, je vidět, že rozložení je trochu jiné a jiné je i u stejných tlačítek. Ty tak najdete na různých místech (např. Home a Menu), byť tu je vidět snaha udržet je alespoň na stejných stranách DO (vlevo/vpravo, na výšku).

OK vyvolá seznam stanic na spodní straně obrazovky a i když jména sedí podle toho, jak jste se setřídili, u nás byla, například, na „Prima Show“ umístěna „ČT Sport HD“. Fyzicky se tak přesunutý kanál na novou pozici nepřidělil.

Více jsme do ovládání zabrousili u recenze televizoru Sony XR-65X90L (2023).

Upozornění na pořad je u tohoto Sony hodně zajímavé: TV se sice dokázala probudit z pohotovosti, což je dnes unikátní, ale u pořadů se objevovalo nastavení času probuzení až minutu po tom, co oficiálně začínal. Ale jen někdy a doba upravit nešla. Foto: autor

EPG s probuzením, stále mizerné vyhledávání aplikací, funkční HbbTV

Programová nabídka nabíhala svižně a bez zvukového výpadku. Můžete se po ní také volně pohybovat, přehledná ale právě není a zvyknout si musíte zejména na to, že u pořadů nejsou tradičně označené časy, ale třeba jen „30“, „41“, atd., což jsou minuty začátku a vidíte to na snímku výše.

Na pořad se také můžete nechat upozornit, čas upozornění však upravit nešel a někdy byl nastaven na později (o minutu). Televizor se ale dokázal probudit z pohotovostního režimu i když trochu zvláštně. Nejprve několik sekund jela stanice na které jsme TV vypnuli a pak teprve naběhla ta, pro kterou bylo nastaveno upozornění. Na druhou stranu to pracovalo třeba i z aplikace Voyo a z jiného TV kanálu.

Zvuk se při náběhu EPG většinou nepřerušoval, obrazový náhled v pravém horním rohu nestojí pomalu ani za řeč, ale to je o přístupu, takže kritika není na místě (ergonomicky vzato od Sony šikovné…). Někoho naopak možná potěší nebývale vysoký počet zobrazených stanic.

HbbTV jsme zkusili na kanálu Primy v části „přehrávat pořad od začátku“, ale i když byl funkční, v praxi je to vcelku k ničemu, protože na rozdíl od stejné funkce u ČT se zde nemůžete po pořadu posouvat.

U České televize se u „červeného tlačítka“ vždy zaměřujeme na navazování po změně obrazové kvality a jejím přestavení na „Auto“ což ČT stále má „jako pokus“ i když je to už několik let. Namátkové zkoušení ukázalo bezchybnou funkci, což není překvapení.

Domovská obrazovky systému Google TV (home, domeček). Zde upravíte pouze ikony (některé), vodorovné pruhy už nikoli a tohle je opět o penězích; představte si to jako „regálovné“ v supermarketu. Foto: autor

Zabudované aplikace, resp. takové, které si můžete nechat hromadně zavést rovnou při instalaci, jsme už zmiňovali a také jsme je vyzkoušeli. Šlo zejména o Disney+, HBO Max Youtube a Youtube Music.

Aplikace Disney+ zlobila a začala už tím, že slíbila, že stačí aplikaci ještě spustit na mobilu a „pak už se toho ujmeme“. Takto to v jejím případě bývá skoro vždy, tady to ale neklaplo a aplikace vyžadovala klasické přihlášení e-mailem. Za provozu se nám několikrát přeinstalovala, resp. řekla, že to provede a tohle se s ní poslední dobou děje neustále. Moc toho na zkoušení tedy nebylo…

HBO Max už bohužel pohodlné přihlášení neumožňuje (zlaté GO…), takže tady si musíte heslo a jméno poctivě odcvakat na ovladači nebo na nějaké dodatečné klávesnici. Za provozu už žádné potíže nebyly, avšak s přihlašováním by už opravdu chtělo něco udělat!

Voyo jsme doinstalovali, propojení s mobilem a tedy zprovoznění video služby je snadné a stačí na mobilu zadat krátký kód zobrazený na obrazovce televizoru. Toť vše a pracuje nám prakticky vždy spolehlivě, a to na různých platformách!

Po vyzkoušení několika seriálových dílů nedošlo k žádným potížím až na ty u Voya klasické, totiž že občas nenaváže na přehrávání a začne od začátku, nebo pořad najednou zmizí z „pokračování v přehrávání“ (to vidíte u snad všech streamovacích služeb).

I zde byla obrazová kvalita výborná, resp. vzhledem k video službě maximální. Co do obrazu je ostatně Sony stále na výši a vidět to bylo i zde, včetně resamplování, resp. dnes už spíše ze sofistikovaného převodu za pomoci „jakési“ umělé inteligence a srovnávání s tisíci a tisíci nejrůznějších jiných scén, atd., apod.

Pokud chcete vědět, jaké aplikace IPTV a VoD váš televizor umí, podívejte se do našeho velkého přehledu aplikací pro Smart TV 2023.

Bluetooth je tu ve verzi bez audia (profily jsou v tabulce), takže pojďme rovnou k zrcadlení obrazovky z mobilu. To bylo zkoušeno jednak s naším novým testovacím modelem z letošní kolekce, Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test), který stojí výrazně méně než vrcholový Galaxy S. Druhým je naopak levný, ale stále výborný TCL 30+ (Android 12, test) z loňského roku.

A protože jsme u Google TV, klasické univerzální zrcadlení přes Wi-Fi Miracast tu není a je využit firemní systém Googlu – Chromecast. K tomu samozřejmě potřebujete mít televizor a mobil na stejné domácí síti (pod stejným směrovačem, což platí obecně) a na straně mobilu potřebujete aplikaci kompatibilní právě s Chromecastem. A to nejsou všechny a ukázkový je příklad České televize. U ní jsme vyzkoušeli iVysílání, které to umí, a poté jsme sáhli po populárním Voyu.

To v praxi znamená vybrat si pořad, pustit ho a pak klepnout na ikonu Chromecastu v pravém horním rohu. Následně už stačí postupovat podle instrukcí a vzápětí máte pořad na velké obrazovce televizoru. Obě aplikace se chovaly podle předpokladů, takže vše svižně klaplo, kvalita přenášeného obrazu byla na obou mobilech v kvalitě zdroje.

U TCL šlo vysílání pozastavit vždy, u Samsungu nabídka občas chyběla. Oba mobily šly během přehrávání vypnout.

Jaký je? Momentálně nedotažený

Sony v televizorech vždy mělo nejen potenciál, ale také pozoruhodné výsledky. Ostatně značka Bravia hrála na trhu dlouhá léta prim. U o. s. Google TV (správněji řečeno „nadstavba“) sice značka dělá co může, aby vylepšila přístup Googlu a i když se to částečně daří, hotovo není. Vedle přemíry menu nastavení, resp. přístupu k ovládání, je tu slabý a nedotažený Eco Dashboard. Pokud na něj firma chtěla dát důraz, a v tiskových zprávách jsme to jasně viděli, mělo tu být na prvním místě vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku (šetříte asi dvě třetiny spotřeby) a měl mít také tlačítko na ovladači. Nápad je to dobrý, opět ale nedotažený, což ostatně vidíte i na jiných místech, ale tam se někdy Sony pere s Googlem. Ovládání jako takové je někdy až neuspořádané, zvyknout si je rozhodně třeba (to u Sony pomalu každých pár let) a paradoxní na tom všem je, že například vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku je v jednom z firemních menu Sony hned vedle volby Eco Dashboard.

Ovládání si hlavně musíte nastavit v hlavě (kde co je a kam vlastně jít), avšak tím největším problémem tohoto televizoru byla chyba zapříčiňující to, že i když byly některé kanály vymazány, resp. přesunuty na novou pozici a seznam naladěných to skutečně formálně ukazoval (zobrazil správné jméno stanic), při postupné volbě stanic byla například na místě označeném jako „Prima Show“, původní „ČT Sport HD“. K našemu překvapení to nakonec bylo i přímo v seznamu naladěných stanic. Jestliže jsme zde tedy vybrali Prima Show, ukázala se stanice ČT Sport HD.

Tohle je hodně nepříjemné i proto, že zejména obrazově byl televizor výborný! Škoda také, že se položky ve firemním menu Sony nedají přesouvat tak, aby si divák mohl dát „tu svou“ volbu tam, kde mu to vyhovuje nejvíce. A máme na mysli zejména „vypnutí obrazovky a ponechání jen zvuku“, což využívá řada lidí. Tady ji na rozumné místo dostane jen vypnutím (nezobrazováním) předchozích voleb. Zmínit ještě musíme nefunkční volbu „Chování po zapnutí“ (buď „domov“ nebo „poslední použitá aplikace“) a tady nám vždy nabíhala domovská obrazovka.

À propos přepnutí na jiný kanál postupnou volbou někdy doprovází černá obrazovka s otáčením kolečka ukazujícím „pracujeme na tom“. Časy přepnutí přitom nebyly nijak dlouhé, zpravidla kolem 4,5 sekundy.

Sony KD-55X85L má rozhodně potenciál, ale výrobce ho zatím nevyužil a svůj značný podíl na tom má svým přístupem také Google. Pokud vám tohle nevadí a nevadí vám poněkud šílené zprovoznění a v podstatě zatím nemožnost upravit seznam naladěných stanic, za zveřejňovaných 23.900 Kč (různé obchody) to je velmi dobrá volba. Obrazově nás navíc nezklamal ani u slabých nahrávek, televizních kanálů nebo aplikací.

Tohle Sony pořád umí!

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, skvělá instalace nožiček, upozornění na pořad v EPG s probuzením z pohotovostního režimu (někdy chybně nastavený čas začátku, upravit nešel), kalibrace zvuku, ale…
  • PROTI: …nikdo vás neupozorní, jaký potřebujete ovladač, chyby ve firmwaru (snad zatím), stále nefunkční vyhledávání aplikací, bez připojení ke Googlu televizor zprovozníte jen jako „hloupý