Je tu další z našich přehledů, které nikde jinde nenajdete tentokráte shrnující rádia v uvedené tak říkajíc střední cenové relaci. Máme pro vás nějakých 70 kousků z čehož je asi deset zcela nových. Ceny jsou opět aktualizovány, co do kategorií jde zejména o stolní přijímače, jsou tu ale i přenosné a komponentové.

Možná si říkáte, že 70 přijímačů je hodně (uff…), ale „asi deset zcela nových“ je naopak málo. Jsme u DAB/DAB+ tady panuje jiný životní cyklus výrobků než u multimediálních přehrávačů nebo dokonce u televizorů či mobilů. Přehled je ale podle nás užitečný nejen pro množství přijímačů, ale i proto, že úvodem porovnáváme ceny nové a staré z přehledu předchozího a někdy se i během pouhého půl roku „dějí věci“ o kterých stojí za to vědět! Máme tu třeba pokles ceny i o tisícovku…

Přehled má ale smysl i proto, že uvedené rozhlasové přijímače na jednom místě, tedy v jednom e-obchodě, nenajdete. A i když se v DAB/DAB+, VKV/FM a u internetového příjmu rozhlasu žádné technologické novinky neřeší jednoduše proto, že nejsou, zmiňované cenové pohyby jsou někdy vskutku až překvapivé!

DAB rádia s připojením domovní antény Musíte hodně přebírat…

Letošní přehledy trhu se nám připravují o dost hůře než v minulosti už jenom proto, že právě rozptyl cen je u daného produktu podstatně větší, než kdy dříve, což ovšem také svádí k nákupům v neprověřených obchodech. V tomto případě radíme počkat na nejvhodnější čas, typicky na slevy, což momentálně znamená konec roku, který je tu zanedlouho a pak teprve nákup realizovat. Je to jistě lepší, než riskovat u zcela neprověřeného obchodu, kterých je čím dál tím více (krize je krize) a také je pochopitelně třeba zásadně neplatit předem; pokud vybraný obchod nemáte dobře prověřen a nejste si jím naprosto jisti. To jsou ale zásady, které se vyplatí dodržovat prakticky vždy, ostatně kolem sebe vidíme řadu příkladů a jak se zdá, nenalétnout „šmejdovým pseudo-obchodníkům“ je někdy docela těžké. Navíc až překvapivé množství lidí je jednoduše naivních a počet spíše stoupá, než aby klesal, což je taktéž s podivem.

V námi uvažované cenové relaci, tedy mezi třemi a pěti tisíci, najdete zejména stolní rádia vybavená často už i mechanikou CD a příjmem internetových stanic. V menšině jsou pak přijímače komponentové, dále odolné a je tu rovněž několik rádio budíků. Chuťovkou je pak například Technisat Stereoman 2 DAB+, který jsme i testovali. Jde o bezdrátová sluchátka (foto níže) se základnou v níž se dobíjejí a v níž jsou i tunery pro příjem rozhlasu.

Situace na domácím trhu, slevy i nárůsty

Výrazně zlevnil Albrecht DR 690 CD, který se dá pořídit i za 3.990 Kč (dříve 4.990 Kč) a podobně je na tom i Imperial Dabman i200 (4.890 Kč), který šel dolů o více než tisíc korun. Před koncem prodeje klesl v ceně také Reflexion HRA19INT (nyní 3.800 Kč, dříve 4.230 Kč) a Roadstar HRA-540D+BT, Ten z nějakých 4.499 Kč klesl dokonce i na 3.190 Kč.

Zlevnilo také Maxxo TR04 Hi-Fi tuner (3.199 Kč, dříve 3.999 Kč), Philips TAR8805 (ze 4.190 Kč na 3.590 Kč) a zřejmě před koncem prodeje i Sangean H-203D; z asi 3.690 Kč spadl těsně nad 3.000 Kč.

Ještě mírněji zlevnilo stolní rádio s přehrávačem CD Hama DR1550CBT (asi 300 Kč z 3.490 Kč), JBL Horizon 2 (ze 3.490 Kč na kolem 3.000 Kč), TechniSat DigitRadio 230 či například Technisat DigitRadio 370 CD IR (vždy o stovku či dvě).

Některé přijímače na svých cenách známých z červnového přehledu zůstaly a týká se to třeba Hama DIR3300 nebo Kenwood CR-ST100S. I zde ale byl znát nebývalý rozptyl cen, který současný trh doprovází pomalu ve všech jeho částech. To je poslední dobou obvyklé i u dalších produktových skupin ze všech oblastí spotřební elektroniky.

Jaký je aktuální stav DAB+ v Česku? Shrnuje ho zajímavý leták

Naopak lehce více zaplatíte za JBL Tuner XL (dříve 3.990 Kč, nyní 4.290 Kč), dále za Kenwood M-420DAB (3.100 Kč, nyní 3.400 Kč), Madison Melody-Plus (3.290 Kč, nárůst o zhruba o 300 Kč), Maxxo CD03 (z 3.499 Kč na asi 3.890 Kč) a mj. také za Panasonic SC-PM250BEGS (3.590 Kč, dříve 3.190 Kč).

O něco výrazněji zdražil Panasonic RF-D100BT, který šel z 3.690 Kč na 4.199 Kč a více, podobně na tom je také Philips AZB798T (původně 3.890 Kč) nyní se značným rozptylem znamenajícím někdy až skoro o tisíc korun více. Opravdu hodně zdražil Pure Evoke Play, který šel z někdejších 4.990 Kč dokonce až k sedmi tisícům, takže ho v tabulce už nenajdete.

Z přehledu rovněž vypadl Albrecht DR 884, který se před koncem prodeje dostal hluboce pod spodní hranici a podobně na tom je také Auna Connect 150 MKII, Philips AZB600, Sangean DDR-31 (z původních 4.110 Kč…) a Sangean Survivor DAB.

Na druhou stranu cenového spektra se s někdejší cenou 4.790 Kč přes naši horní hranici vyhoupl Panasonic SC-PM602EG a Technisat DigitRadio 371 CD IR (dříve 4.859 Kč).

Ukončen byl prodej například Lenco DIR-140, Pure Evoke Mio, Sangean WFR-27C, Sony ZS-RS70BTB a Soundmaster EliteLine IR3200. Tyto přijímače jsme už u žádného prodejce nenašli.

Jak číst tabulku

Údaje, jak je u nás zvykem, primárně pocházejí z webu výrobce, pokud nebyly k dispozici tak z webových stránek prodejce. Při konfliktu byla pochopitelně dána přednost výrobci.

Při výběru rádia stále mějte na paměti, že i dnes se prodávají přijímače bez digitálního příjmu DAB/DAB+.

Položka „tunery a předvolby“ představuje jednak zabudovaný příjem rozhlasu a jednak paměťové pozice určené pro uložení naladěných stanic. I při přípravě tohoto přehledu se ukazovalo, že někteří výrobci stále vůbec počet uložitelných kanálů neudávají a pokud ano, často na ně narazíte jen v podobě celkového čísla.

„Displej“ je v této kategorii už poměrně často barevný, bohužel opět z neznámých důvodů nebyly k dispozici bližší údaje. Vyspělejší OLED jsme našli pouze ve dvou případech.

„Zesilovač“ – zde udáváme takový výkon jaký byl k dispozici, což znamená nejčastěji hudební. Srovnatelný v RMS byl k mání jen někdy. Pokud ano, v tabulce ho najdete s příslušnou poznámkou.

Stolní rádio Nedis RDIN2500WT má nabídnout celkem 250 pozic pro tunery DAB/DAB+, VKV/FM a internet. A teď babo raď, když se číslo třemi rozdělit nedá! Foto: Nedis

„Napájení“ je pomalu vždy externí, naprostá většina přijímačů jde navíc napájet pouze z 230 V. Pokud trváte i na bateriovém zdroji (tam kde to pochopitelně jde) nezapomeňte, že někdy může jeho dokoupení lézt do peněz!

„Vstupy/výstupy“ – zabudované USB, jak se zdá, docela často slouží pro přehrávání i dobíjení typicky mobilu. V případě Wi-Fi se pak opět držíme nového značení. Často jsme však byli rádi, že jsme vůbec našli frekvenci na které Wi-Fi pracuje.

„Poznámka“ – tady je uvedena především charakteristika přijímače plus některé další doplňkové údaje, které se podařilo zjistit. Systém RDS neudáváme a i když stále existují i přijímače bez něj, je jich málo. Otázkou zcela jinou je pak to, jak se RDS na konkrétním přijímači chová v praxi.

Majority Oakington All in One JE RÁDIO, které jsme i vyzkoušeli (odkaz v tabulce). Na úvodním, perexovém snímku pak vidíte u nás taktéž prodávaný Majority Peterhouse Graduate. Foto: Majority Audio

Přehled přijímačů pro DAB/DAB+, 3000 až 5000 Kč (k 26. 10. 2023)

Poslední aktualizace proběhla ve čtvrtek 26. října a i když si přehled neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku digitálních rozhlasových přijímačů na našem trhu, pokud o nějakém zajímavém přijímači vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, ty však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB přehled 3000-5000 Kč, 10-2023

Ke stažení (XLSX): tabulka – DAB přehled 3000-5000 Kč, 10-2023