Sluchátka jsou vhodná na dvě věci (opravdu ne na ty, které vás nyní možná napadnou… : ) Za prvé jako bezdrátová klasika čerpající z napojeného audio zdroje a za druhé jako běžný rozhlasový přijímač vcelku se vším všudy. Vše ještě koření možnost využít je pro výstup třeba z televizoru, nebo mobilu, a také jako rozšíření vašeho receiveru o příjem digitálního rozhlasu. Stereoman je zkrátka skoro tak stejně všestranný, jako kdysi Rudé právo…

Jak vidíte ze snímků, novinka za 3.299 Kč má dokovou stanici s tunery zajišťující jednak propojení třeba na zmiňovaný zesilovač, či mobil (vždy drát), a jednak dobíjení tužkových baterií (akumulátorů) ve sluchátkách. A pochopitelně má také bezdrátový výstup audia fungující na 2,4 GHz. Jde o vlastní systém, Bluetooth tu není a nabízí se slovo „naštěstí…“ i když někdo by to mohl chápat jako nevýhodu. À propos ono „vcelku“ v úvodu se vztahuje zejména k tomu, že v doku nejsou reproduktory…

Dok zajišťuje dobíjení sluchátek (většinou do vybrání dobře zapadnou) i příjem analogového rozhlasu VKV/FM a digitálního DAB/DAB+. Vše ovládáte buď přes tlačítka základnové stanice nebo přes dodaný dálkový ovladač. Sluchátka jako taková mají na sobě pouze základ k čemuž se ještě dostaneme.

Základnu napájíte z 230 V, sluchátka jedou na tužkové akumulátory umístěné pouze v jednom z nich a dostanete je v ceně. Zdroj pro základnu je externí s malým kulatým konektorem. Přijímací anténa drátová, na straně doku pevně přidělaná a dlouhá asi 72 cm. Klasický vstup pro anténu chybí a za nás je to určitě ta největší škoda!

Zpracování je standardní, tedy výborné, gumy na spodní části doku vysoké. Rozhraní jsou na zadní straně, včetně vstupu pro napájení. Rozhraní jsou pouze analogová (cinch) a samozřejmě se nabízí připomínka k absenci digitálního audia.

Základní funkce, většinou pohodlné ovládání

Režimy přijímače přepínatelné tlačítkem Mode jsou tři: 2x tuner plus cinchový audio vstup. V menu nastavení pak žádné další funkce nenajdete, a to včetně budíku nebo usínání při rádiu a nejsou ani na dálkovém ovladači, resp. na čelním panelu dokové stanice. Tady je zaměření jasné a funkce postrádají smysl. Nicméně pochválit musíme skvělou automatickou aktualizaci času, která je v menu od výrobce nastavena na volbu „ze všech zdrojů“, což je samozřejmě správně a rozhodně to potěší!

Sluchátka typu mušle (celé ucho uvnitř) mají obvyklé posuvné náušníky k čemuž možná budete potřebovat obě ruce, za to ale máte naději, že systém možná déle vydrží. Jejich ovládání je rozděleno mezi obě části a vpravo máte zapnutí/vypnutí spolu s malou LED, vlevo pak úpravu hlasitosti a další LED. Oříškem se ukázala otázka kam s bateriemi. Při pozorné prohlídce si ale nejspíše všimnete, že polstry náušníků se dají jednoduše oddělat a pod tím pravým je místo pro dvě malé „tužky“.

Zajímavé je, že se po napojení základny na 230 V a umístění sluchátek do doku žádná LED nerozsvítila. K tomu bylo nutné jednak základnu zapnout (nabídne se vám nejprve instalace s výběrem jazyka bez češtiny a následně se automaticky naladí DAB) a také nastartovat sluchátka. Pak se teprve začalo dobíjet, což potvrzovala pravá LED. A dobíjelo se i v okamžiku přepnutí základny do pohotovostního režimu.

Přepnuto na vstup třeba pro televizor nebo mobil… Foto: autor

Šikovný vstup i výstup, byť pouze analogový

Vyzkoušeli jsme rovněž napojení dvou mobilů přes kabel k čemuž je nutné tlačítkem Mode přepnout na vstup, což je vidět na snímku výše. V případě TCL Plex (Android 10) byl rozsah hlasitosti nízký, skoro utlumený a vytažení hlasitosti na sluchátkách nepomohlo. Druhý z mobilů, TCL 30+ (Android 12), se choval výrazně lépe, rozsah hlasitosti byl určitě dostatečný, u konce až řezal do uší.

Druhou stranou mince je to, že například výtečný mobil Samsung S20 FE nejde použít, protože nemá tradiční výstup na sluchátka, tedy jack, a nejnovější Samsung Galaxy A54 5G střední třídy je na tom stejně. Jack je ovšem jack a u mobilu stále má své místo.

Vyzkoušeli jsme rovněž napojení na náš referenční televizor Hisense 55U7HQ a tady stačilo pouze Stereoman 2 DAB píchnout do sluchátkového výstupu (kabel dostanete v ceně) a na základně opět přepnout na cinchový vstup. Rozsah hlasitosti byl naprosto skvělý, zvukový výstup šel pouze do sluchátek, ale tady už záleží na konkrétní TV i když dnes to – bohužel – drtivá většina zvládá pouze takto.

Pro vyzkoušení výstupu z rádia jsme použili špičkový A/V receiver Pioneer VSX-D2011 (THX), pochopitelně vybavený vlastním přijímačem VKV, ovšem DAB už nikoli. Tady se dá Stereoman 2 DAB+ využít jako rozšíření o digitální rozhlas a připomeňme si třeba TechniSat DigitRadio 10 IR. Ten přijde na podobné peníze, má ovšem Bluetooth a naopak nemá sluchátka a digitální audio výstup.

A spolupráce s A/V receiverem Pioneer? Propojení je jasné, zadní strana základny skýtá i cinchový audio výstup, pokud byste potřebovali přechodku cinch/jack dostanete ji opět v ceně. Následně nastala zajímavá situace: hrály totiž oba výstupy, tedy jak reprosystém Pioneeru, tak sluchátka. Autor si však v tomto okamžiku uvědomil jedno – v příslušném místě má mizerný signal DAB/DAB+, takže by se na základně hodil klasický anténní vstup.

A hodně!

Zkoušeno bylo tudíž pouze VKV…

Ovládání na přístroji je jasné a přehledné. „Tune“ nahrazuje šipky, LED s označením „CHG“ vás zase informuje o probíhajícím dobíjení sluchátek. Ovšem úplně špatnou barvou! Foto: autor

Jednoduché VKV s RDS, propracovanější DAB

VKV/FM je bez funkce „AMS“, která proladí pásmo a uloží stanice (podle nastavení) automaticky do paměti. Tuto funkci například má i výborný a levný Technisat Techniradio RDR. K dispozici tak u VKV máte běžné ladění ve stylu „najdi další stanici a zastav se“. V menu pak narazíte volby stereo nebo vynucené mono a „ladit všechny stanice“, nebo jen ty silné.

Toť vše.

V případě digitálního rozhlasového příjmu se pak, jak bylo řečeno, při prvním zapnutí automaticky proladí pásmo a vytvoří seznam dostupných stanic. V něm si můžete nefunkční kanály mazat přes menu (Prune), můžete stanici naladit manuálně, což jde i u VKV, a to je v podstatě vše. Funkce pro třídění seznamu DAB tu není a jediné co ještě jde, je uložit stanici do paměti.

To se dělá u obou tunerů stejně a velmi snadno. Stačí déle podržet tlačítko Preset, které přepne do režimu ukládání a stanici si umístit na příslušnou pozici, a to klidně na přeskáčku. Šipková tlačítka pak zastupují tlačítka pro ladění Tune +/-.

Jestliže chcete stanici vyvolat, je to podobné, jen se Preset klasicky stlačí.

Displej (zde dva řádky, jinak tři) a velikost znaků jsou jednoduše výtečné a jak vidíte, v pohotovosti se ukáže rozměrný čas a pod ním řádek s datumem. Tyto veličiny se automaticky nastavily v průběhu instalace, náběh byl nezvykle rychlý. Foto: autor

Jaký je? Hodil by se anténní konektor

Někomu… Jinému možná zase digitální audio výstup nebo vstup přes Bluetooth. My jsme v zásadě s osazením konektory spokojeni až na chybějící „anténu“ a spokojeni jsme byli i se sluchátkovým provedením (základna nemá repro), včetně výdrže (nezkoušeno pregnantně) a dosahu.

Podání audia bylo lehce nadprůměrné, stereo efekt vysoce nad míru obvyklou a vynikající, někdy až překvapivý i na trochu rozpoznatelném signálu. Prostor uvnitř mušlí bohužel není největší, na což byste měli pamatovat. Uši autora, tak říkajíc běžné velikosti, s ním sice problém neměli, ale na jednom z nich byl omezený prostor znát.

Ve sluchátkách bylo slyšet, že VKV už dávno není to, co bývalo, ostatně 64 kb/s na muzice u DAB také není „ideální“, což je ale holý eufemismus, a mělo by se to zákonem zakázat, což v této republice nikdo neudělá. Poslech muziky ve formátu FLAC či při plném MP3 byl pak někdy až řádově lepší, ale taková je současná podivná doba.

Ovládání poslepu bylo přes čelní panel možné už po chvíli praxe (tlačítka nejsou podsvícena), škoda, že uložené rozhlasové stanice nejde přepínat na sluchátkách. Jejich ovládání je tu skutečně jen základní, tedy pouze zapnuto/vypnuto a regulace hlasitosti, přičemž na maximu/minimu se ozve výraznější signál.

Dosah firemní bezdrátové komunikace byl delší než u Bluetooth, připojení TV a mobilu přes kabel bylo bezproblémové i když je pravda, že výsledný rozsah hlasitosti tady dosti záleží na externím zařízení.

Technisat Stereoman 2 DAB+ je také možné využít jako rozšíření vašeho audio systému o DAB, tedy pokud v příslušném místě máte signál, protože je tu pouze jednoduchá drátová anténa. Nicméně je až nepochopitelné, že někdo zvolí zelenou barvu jako oznámení dobíjení sluchátek. Našinec jen může nevěřícně kroutit hlavou a autor se o tom musel přesvědčit v příručce.

A víte kdy je dobito?

Když LED zhasne…

Svět je báječné místo na testování zařízení!

Hodnocení

  • PRO: výtečné stereo, solidní někdy až překvapivý zvuk, jasný displej, nepřehlédnutelné znaky (!), pohodlné ukládání stanic (stejné pro oba tunery), výtečná volba aktualizace času ze všech zdrojů, kompletní kabeláž v ceně, výtečná myšlenka, ale design…
  • PROTI: …by potřeboval umravnit; např. dobíjení sluchátek oznamuje zelená (!) barva, chybí anténní konektor