Zatímco většina českých rádií sleduje aukci kmitočtů pro digitální vysílání, Country rádio ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi (CRA) rozšířilo svoje středovlnné vysílání na ikonický vysílač Liblice u Českého Brodu ve středních Čechách.

Původně se tak mělo stát 1. října, nakonec ale CRA vysílání z Liblic obnovily už 27. září. Stalo se tak 19 měsíců poté, co se v Liblicích odmlčelo středovlnné vysílání Českého rozhlasu a nad nejvyšší stavbou v České republice se stahovala mračna. Ministerstvo kultury ji totiž odmítlo zařadit mezi technické památky a pro CRA by ztichlý vysílač představoval pouze náklady na udržování stožárů, které se šplhají do milionů korun ročně. Proto už existovala žádost o demoliční výměr a oba stožáry se měly poroučet k zemi stejně jako obdobné stožáry jediného dlouhovlnného vysílače v České republice v Topolné u Otrokovic. Liblice však nakonec zachránila náhoda, respektive další podnikatelské plány CRA.

Další AM vysílač Zbraslav končí A ikonické Liblice znovu ožívají

Stožáry jsou pod napětím, varují CRA nenechavce

Operátor totiž hledal náhradní středovlnný vysílač pro Country rádio vysílající z pražské Zbraslavi. Na jeho místě totiž CRA plánují vystavět největší datové centrum v České republice, ale také ve střední Evropě. A protože tomu zatím brání tři stožáry středovlnných vysílačů, z nichž se reálně využíval jen jediný právě pro Country rádio, rozhodly se CRA vyřešit problém s přemístěním Country rádia stylově: „zabily“ dvě mouchy jednou ranou, uvolnily si lokalitu na Zbraslavi a zabránily demolici stožárů v Liblicích, kam se vysílání Country rádia přesunulo. Protože však zbraslavský vysílač dosáhl signálem mnohem dál na jih od Prahy než Liblice, rozhodly se ho CRA nahradit hned dvěma AM vysílači: vedle Liblic také Českými Budějovicemi, kde probíhal už jen test středovlnného digitálního vysílání DRM.

„Z nejvyšší stavby Česka, vysílače v Liblicích u Českého Brodu, znovu poběží rozhlasové vysílání. Od 1. října zde CRA zahájí vysílání Country radia na střední vlně 639 kHz. Vysílací anténou bude současná dvojice anténních stožárů o výšce 355 m,“ informovala firma koncem září, necelý týden před skutečným zahájením vysílání. „Na základě dlouhodobé spolupráce s Country rádiem rozšiřují CRA vysílání této rozhlasové stanice. Už v tuto chvíli probíhají na vysílači v Liblicích provozní zkoušky včetně občasného vysílání do antén. Řádné vysílání bude zahájeno od 1. října a stožáry tak budou trvale pod vysokým napětím,“ dodaly CRA a vyslaly tak jasný vzkaz všem dobrodruhům, kteří lezou na liblické stožáry, že by se jim to už nemuselo vyplatit.

Liblice budou šířit Country rádio Nahradí Zbraslav, přibydou i Budějovice

Jeden ze čtyř posledních provozovaných AM vysílačů v Česku

Původní vysílání Českého rozhlasu z vysílače Liblice na středních vlnách skončilo na konci roku 2021. Výrazná dominanta ve Středočeském kraji se tak zhruba po roce a půl dočkala nového využití. Country rádio tu vysílá výkonem 20 kW. „Country vedle Liblic vysílá i z Českých Budějovic na 954 kHz a signálem tak pokrývá velkou část Čech,“ upozornil Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA. Z jiných vysílačů než z Liblic a Českých Budějovic už CRA středovlnné vysílání nešíří. A v celé České republice jsou už jen dva další AM vysílače v provozu. Zajišťuje si je provozovatel Rádia Dechovka, přičemž jeden se nachází v Líbeznicích u Prahy a druhý v Hradci Králové – Stěžerech. Zbývající AM vysílače, které dříve provozovaly CRA, už ukončily vysílání.

Střední vlny tak zůstávají nejminoritnějším způsobem terestrického rozhlasového vysílání u nás. Ostatně, na AM skutečně není velká konkurence: z českých rádií takto vysílá už jen zmiňovaná Dechovka a také Český Impuls. Důvod je nasnadě: ne každý rozhlasový přijímač dnes dokáže AM vysílání reprodukovat a také jde o energeticky, a tudíž i finančně nejnáročnější způsob šíření signálu. I to je jeden z důvodů, proč se Český rozhlas rozhodl na sklonku roku 2021 ukončit tento typ vysílání a za ušetřené peníze zajistit šíření digitálního signálu DAB+ do celé republiky.

Ikonický rozhlasový vysílač v Liblicích u Českého Brodu končí. Navštívili jsme ho několik dní před vypnutím