Výrobce pokračuje v nabídce televizorů s obrazovkou OLED, která je u něj ovšem spíše jen doplňková, protože i letos jasně sází na své LCD (QLED). Nyní testovaný model s úhlopříčkou 140 cm (55″) přijde aktuálně na částku kolem 32.990 Kč, pořídíte ho ale i levněji. V tomto roce se ale vůbec s televizory dějí zvláštní věci a takové slevy hned po uvedení nepamatujeme.

Jak vidíte, jsme někde ve vyšší střední třídě, s důrazem na snímkovou frekvenci, což zde znamená 120 Hz a v případě některých periferii dokonce i 144 Hz (hry). Slušný je výkon zesilovače 40 W (ovšem RMS) s audio systémem typu 2.1, tedy se samostatným basovým kanálem. Opět nechybí obousměrné Bluetooth Audio díky kterému dává Samsung na frak skoro celé konkurenci.

Zabudováno je Wi-Fi 5 pracující i na 5 GHz a technologie pro práci s obsahem v HDR bez Dolby Vision. Samsung v tomto ohledu sází na taktéž dynamický systém HDR10+ (HDR10 tu samozřejmě nechybí) stejně, jako neprosazuje DTS, nýbrž Dolby Atmos.

Televizor Samsung QE65QN800CT Skvělá koncepce i obraz, mechanické provedení horší

Potěší i nejnovější verze HbbTV 2.0.3 (co to je), která opět na domácích „červených tlačítkách“ prokázala svou kompatibilitu i když obvyklý dálkový ovladač Samsungu trochu komplikuje život, resp. ho komplikuje i aplikacím, které barevná původem teletextová tlačítka využívají pro své funkce. Naštěstí už výrobce trochu upravil jejich počáteční trochu zmatené vyvolávání, nebo to alespoň u tohoto modelu fungovalo lépe než v jiných zapůjčených televizorech. Stačilo jen dvakrát po sobě zmáčknout to nejkombinovanější tlačítko na ovladači vybaveném obvyklým akumulátorem a fotovoltaickým dobíjecím článkem. I tohle je výhoda výrobce, protože ho jednoduše dobijete i přes rozhraní USB-C obyčejným mobilovým adaptérem.

Překvapivě pohodová instalace

Jsme u OLED dnes už klasické koncepce a pozor si tedy musíte dát už při vyndávání z krabice i když tato měla naštěstí spodní otevírání i když nijak nenaznačené. Problémem největším je ale to, že „záda“ přisazená k velmi tenounké obrazovce nejdou až do jejího kraje a tudíž ji zde uchopit nemůžete. Je tak třeba dávat velký pozor i když vše hodně zachraňují nasouvatelné nožičky u nichž neřešíte šroubování. Ideální je tak obrazovku opatrně vyndat a položit na nějakou plochu, třeba na měkký gauč, a nožičky následně zacvaknout do „zad“ v nichž je elektronika a přípojná místa.

Samotné zprovoznění televizoru po zavedení nutné kabeláže bylo na dnešní dobu rychlé a pohodlné, pohodlné bylo i ve srovnání s velkou částí konkurence! Ladí se na pozadí a v našem případě jsme dokončili instalaci zhruba v době, kdy proběhlo asi z 80 %. Navíc u Samsungu nemusíte párovat dálkový ovladač a i to instalaci TV urychluje.

Do části pro třídění kanálů se dostanete přes jejich seznam (delší podržení tlačítka) a seřazení je snadné za pomoci posunu stanice (vždy po jedné) na novou pozici. Můžete je také smazat a tady už jde vybrat více stanic, a to i na přeskáčku.

Třídění kanálů tak představuje solidní práci i když by se hromadný výběr hodil i při jejich přesouvání. Vícenásobné mazání se ale hodí už i na podivné jednofrekvenční síti České televize, kde překáží řada nepotřebných regionálních kanálů. Ta vadí pomalu všem s výjimkou ČT…

Klasické EPG, „červené tlačítko“ opět v pohodě

O ovládání letošní kolekce bylo řečeno dost (například zde) a je v podstatě stejné, jako loni a předloni. Ostatně i dálkový ovladač je pomalu totožný a prochází jen „kosmetikou“, včetně neustále prázdného místa, které se mělo dávno využít! Pojďme proto rovnou k EPG. I to je podobné, jako u jiných letošních modelů, ale oproti těm loňským se liší v tom, že je znatelně, byť jen trochu, pomalejší. Nicméně tady se hlášení o tom, abyste vyčkali na zobrazení objevovalo snad jen těsně po zapnutí TV a následném vyvolání EPG. Zvuk se nikdy nepřerušil, a to ani při odchodu a jak EPG vypadá, vidíte na snímku výše.

U EPG Samsungu je poslední dobou klíčový přechod na další den, který se bohužel dělá prostým přejetím přes půlnoc. I zde se po chvíli přepne na skok na další den, takže je to svižné a v praxi nakonec i použitelné. Snad zůstane zachována alespoň tato část ovládání, když už tu není – pro další dny – vyhrazené tlačítko, resp. tlačítka.

Po EPG se můžete volně pohybovat, ostatně výrobce ho prosazuje na místo obvyklého seznamu kanálů, takže se vyvolává krátkým zmáčknutím multifunkčního tlačítka postupné volby stanic (delším je seznam).

HbbTV na kanálech ČT fungovalo spolehlivě i při posunu po pořadu nebo změně kvality. Jeho vyvolání červeným tlačítkem je sice trochu komplikovanější, ale to už je vlastnost Samsungu.

V případě Novy v rámci přehrávání pořadu fungovalo navázání jak po úvodní, tak po vnořené reklamě, bez problémů navazovalo i při pokusu obrazovou kvalitu změnit.

OLED televizor Samsung QE55S90CAT – domovská obrazovka hned po instalaci a standardně zavedené aplikace. Foto: autor

Aplikace fungují i bez připojení k tržišti Samsungu. Výborně!

Které aplikace IPTV a VOD tento televizor přehraje (a i další), najdete v samostatném článku. Tady se podíváme na několik už předinstalovaných aplikací, které jsme vyzkoušeli a které pracovaly i bez přihlášení ke knihovně Samsungu. U Youtube problém často není a nebyl ani zde. „Roura“ dokonce nevykazovala ani snahu měnit nastavení pohotovostního režimu televizoru, což se docela často stává.

Disney+ i na tomto televizoru (to zřejmě na celé letošní kolekci) představuje jakousi jinou/starší verzi aplikace. Ta se totiž neumí párovat se spuštěnou aplikací v mobilu, jak je zvykem na většině dalších platforem, takže na zprovoznění musíte jít déle trvající oklikou.

Z dalších pro Česko už zavedených aplikací najdete na liště domovské obrazovky ještě zejména Skylink Live TV, Skyshowtime a Voyo.

Skylink Live TV opět prokázal vynikající a rychlé propojení s účtem v mobilu bez nutnosti cokoli psát, následně fungovaly i živé televizní kanály. Skyshowtime tohle neumí a tady si musíte připojení ke službě poctivě odcvakat. Namátkou puštěné díly předskokanských seriálů ke skvělému Yellowstonu ukázaly, že na český dabing, který si nepochybně obě minisérie zaslouží, stále čekáme.

Voyo ve své poslední podobě výborně zvládá párování s aplikací v mobilu, takže do něj jen „cvaknete“ velmi krátký kód a máte aplikaci zprovozněnou i na velké obrazovce! Přehrání několika seriálových dílů opět potvrdilo plnou funkčnost, což je ostatně u Voya pravidlem. Snad jen s tím navázáním na přehrávání z jiných zařízení, které tu občas vypadlo, by už chtělo něco udělat.

Zrcadlení s výjimkou, výtečné Bluetooth

Zrcadlení obrazovky bylo zkoušeno s naším nejnovějším testovacím mobilem Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test), z letošní kolekce (viz snímky výše) a také s o polovinu levnějším TCL 30+ (Android 12).

V prvním případě bylo napojení rychlé, nová verze firemní aplikace Samsung Smart View nyní poskytuje více možností a jednou z nich je náběh do celoobrazovkového režimu nebo do režimu MultiView nabízejícího i vedlejší náhled třeba nějakého televizního kanálu.

V případě TCL 30+ jsme se kupodivu k televizoru nepřipojili, což u něj není zvykem, i když Samsung mobil identifikoval a napsal „Povoleno“. Je zajímavé, že TCL 30+ doteď neměl problém, a to ani s televizory značky. Viz například test Samsung QE65QN800CT.

Audio propojení přes Bluetooth bylo testováno s oběma výše uvedenými mobily a televizor byl tím pádem použit jako pouhý výstupní reprosystém. Napojení bylo v obou případech zcela bez problémů, ostatně odchycené obrazovky jsou tentokráte z TCL 30+.

Televizor v okamžiku práce à la reproduktor nahodí na obrazovku šetřič a je vidět, že výrobce nad režimem podrobně přemýšlel. Vypnout totiž šla i obrazovka a tudíž můžete výrazně šetřit energii. Škoda, že tohle nejde u běžného vysílání, apod.!

Opačný směr jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a výsledek odpovídal našim předchozím zkušenostem. Propojení i funkce byly tudíž bezproblémové, byť Samsung nešel tak daleko, že by dovolil audio výstup na oba reprosystémy. Ten externí i ten v televizoru. Pracoval tedy vždy pouze jeden.

Jaký je? Výborný i když ovládání se stále usazuje

O něm jsme ale v tomto případě moc nehovořili, podívat se můžete do jiných letošních recenzí. Samsung konkrétně zde provedl pár nových změn zejména u nabídky na poněkud šíleném kombinovaném tlačítku, kde se – momentálně zdá –, že se situace o něco vylepšuje. Alespoň „červené tlačítko“ HbbTV většinou šlo vyvolat pohodlněji, ale to se jistě ještě několikrát změní, protože tohle firma udělala posledních několik let několikrát, spíše už mnohokrát. Někdy to sice vypadá jako látání nové díry, ale jde o díry velmi staré, jen je výrobce není schopen dotáhnout alespoň tak, jak dotáhl přeskok na další den v EPG.

Jinak jsou to jen „samá pozitiva a dovolená v Jugoslávii“! Samozřejmě až na zmiňovaný design…

OLED televizor Samsung QE55S90CAT nabízí stabilní operační systém Tizen, který byl i u nás spolehlivý. Je tu také výborný obraz i resamplování z nízkých rozlišení, resp. datových toků, a i když rychlost některých operací s novým uživatelským rozhraním trochu poklesla, stále jsme na solidní špičce.

A pokud budete televizor pokládat na stojan, potěší vás propracované nožičky nevyžadující šroubovák. A vyndávají se stejně skvěle, jako se nandávají!

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, včetně převodu z nízkého rozlišení, spolehlivý o. s. Tizen, spousta aplikací i pro naše podmínky, i zde se dá DO lehce dobít přes USB-C, výtečné obousměrné Bluetooth dokonce s šetřičem obrazovky, ale…
  • PROTI: …u běžného TV vysílání obrazovka vypnout nejde, i přes další vylepšení stále nedotažené ovládání, bohužel klasická koncepce OLED, takže velký pozor při instalaci a braní obrazovky do ruky