Přijímač Ultra HD (8K) s oddělenou „krabicí“ na rozhraní a elektroniku a velmi tenkým panelem jsme dostali zapůjčen ve 165 cm. Přijde na 94.990 Kč a nabízí špičkovou výbavu, včetně zdvojených tunerů s opravdovým PiP (obraz v obraze), obousměrným Bluetooth Audio či zesilovačem o výkonu 70 W (RMS) s audio systémem typu 4.2.2. Na záporné straně jsou však věci, které bychom snad ani nečekali…

Jsme na naprosté LCD špičce, jak v rozlišení, tak ve výbavě a jak vidíte cena tomu odpovídá. Výše už je pouze řada QN900CT, která se, stejně jako tato, dodává ve třech úhlopříčkách: 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″). Obrazovka typu LCD (QLED) je bez klasického rámečku, ten je pouze z boků a obrazovka jako taková má pouze tenkou (pár milimetrů) neaktivní plochu.

Koncepce s odděleným One Connect Box pak zahrnuje více než 90% elektroniky a rozhraní umístěných v něm plus co nejtenčí obrazovku (zde 17 mm). Reproduktory jsou umístěny v ní zejména na zadní straně a zřejmě také na straně horní (nepotvrzeno); pro Dolby Atmos, což je ve 4.2.2 ta poslední dvojka.

Zabudováno je Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2, dálkový ovladač TM2360E je opět s dobíjením přes fotovoltaický článek a nemá klasické baterie, což je jen dobře. I tohle bohužel Samsung zřejmě dělá jako jediný na světě. Ovladač se dá navíc snadno dobít jednoduchou mobilovou dobíječkou přes USB-C.

Vedle toho tu máme další věci, které jsme poslední dobou u televizorů Samsung příliš nezmiňovali. Připojit lze webovou kameru (USB-C) a v balení najdete jeden kraťounký kabel pro podstavcovou montáž a umístění externího boxu sem a jeden dlouhý tenký pro připojení boxu v okamžiku, kdy ho umístíte samostatně třeba někam na skříňku, což je zapotřebí typicky při montáži na stěnu. Sem můžete QN800CT umístit díky celé řadě držáků. Vedle libovolného s kompatibilními otvory VESA je tu i firemní Slim Fit (Y21 VESA), podlahový stojan Studio (Y20 Studio), nástěnný držák Mini a například také tzv. Otočný držák.

Rychlá instalace, stejné třídění kanálů

Jak bylo řečeno, koncepce má oddělenou obrazovku a box s elektronikou a rozhraními. Sestavení je zajímavé tím, že na rozdíl od minulých let v ceně dostanete zmiňovaný krátký systémový kabel pro propojení obou části, který se nádherně uplatní v okamžiku, kdy box nasunete na držák podstavce, takže z čela není vůbec vidět. Tohle je hodně šikovné a kabel nikde nevlaje.

Zprovoznění TV je už pomalu tradičně s laděním na pozadí. Tentokráte to bylo ale rychlejší (nezadávali jsme přístup k tržišti aplikací Samsungu), takže jsme ho dokončili a ještě pomalu nebylo naladěno (dvě, tři sekundy). Vlastně jsme se zdrželi i u pokusu zprovoznit TV přes mobil, kde vám výrobce opět vnucuje komplikovanou aplikaci Smart Things, takže za nás tudy cesta nevede.

Po instalaci si systém ještě něco dodělával v části s aplikacemi, takže přístup do knihovny, tržiště, nepracoval a byli jsme odkázáni „na později“. Řazení stanic je provedeno ve stále stejném duchu a tak výrobce nabídne k přesunu pouze jednu stanici, mazat jich můžete více najednou vybraných i na přeskáčku.

Po instalaci na zemi opět zbyla spousta kuliček polystyrenu, slibované eko balení se smrsklo jen na úzkou papírovou a nebarevnou krabici. Toť vše, včetně plastových pytlíků uvnitř, atd., atd.

Samsung zdá se dělá co může, aby přišel o svou pozici dlouholeté jedničky a aby toho nebylo málo, i u tohoto televizoru bylo vidět jisté snížení rychlosti operačního systému, typicky v náběhu EPG, problematické mechanické provedení (nízká odolnost na zkrut) a ani zpracovaní nebylo ideální (část zadní stěny nedoléhala…).

Ovládání s černou obrazovkou a k dotažení

O ovládání toho bylo, od doby poslední inovace, která za nás vše zhoršila, řečeno dost. Takže si jen něco málo vyzobejme. Jak vidíte, v menu nastavení stále narazíte na černou obrazovku a slova „vypni to, nic nevidím“ zase budou na paškále!

Jako obvykle se u Samsungu v menu nastavení (a ani jinde) nekoluje a OK nevyvolává naladěné kanály. Od toho jsou kombinovaná tlačítka spouštějící zároveň i EPG, měnící stanice či pracující s hlasitostí. Tohle je od doby zjednodušeného ovládání u výrobce standardní a docela pohodlné byť v souvislosti se zpomalením Tizenu by se na krátké zmáčknutí více hodilo dát zobrazení seznamu naladěných stanic.

A obvyklé je i to, že se výrobce snaží inovované ovládání dále přizpůsobovat základním požadavkům, ale s podivem je to, že ho takto už nenavrhl! Typicky jde o to, že jste v tuneru či v IPTV/VoD, a je tu řada voleb která vás vezmou na černou obrazovku a tak říkajíc vás z živého TV vysílání vykopnou. Tohle dříve nebylo zvykem, nyní se tak ztrácí přehled a kontinuita. Samsung se to postupně snaží omezit, ale pokud se podíváte do fotogalerie výše, moc mu to nejde, nebo to jde hodně, ale hodně ztuha!

A ještě jedna věc: pruh „Poslední“ na domovské obrazovce – bohužel – vždy ukazuje pouze jedno náhledové pole, v němž je naposledy použitá aplikace či živé TV vysílání. Jednak vůbec nebere v úvahu přehrávání multimédií (po něm ukazuje živý TV kanál) a jednak by tu mělo být naposledy používaných operací podstatně víc!

Programová nabídka je na první pohled stejná. Oproti minulým rokům je však náběh znatelně pomalejší o čemž jsme psali už v souvislosti s modelem Samsung QE55Q80C.  Foto: autor

Pomalejší EPG, spolehlivé HbbTV i když náročnější na ovládání

Programová nabídka je standardní, jinak řečeno stejná, jako v posledních letech, včetně přechodu na další den přidržením šipky. Vše by bylo výtečné, kdyby nenabíhala pomaleji a nebyli často svědky hlášení „Načítání… Počkejte prosím.“

Zvuk ale stále slyšíte.

Po EPG se můžete volně pohybovat, přejetí na nový kanál nezpůsobí změnu v tuneru. Při zadání upozornění se televizor z pohotovostního režimu neprobudí, což je u značky obvyklé.

HbbTV bylo spolehlivé, alespoň na kanálech České televize, na Nově i na volném přístupu u FTV Prima. Navázání po reklamě na Nově bylo bez viditelných potíží, po změně kvality u ČT také a zde se rovněž bez potíží přehrával aktuální pořad od začátku, tedy pokud byla volba k dispozici. Problémy tak byly jen obvyklé, a to s lištou ČT24 (někdy naběhla, jindy ne), ale ta je z principu dělána dosti podivně, a samozřejmě s ovládáním. Barevná tlačítka jsou na dálkovém ovladači tlačítku sdruženém a někdy se s nimi operuje až velmi špatně.

A jaké aplikace IPTV a VOD – celkově vzato – televizor přehraje? To najdete v samostatném článku. Zde jsme se zaměřili na už předinstalované věci, což v našem případě znamenalo, vedle obligátního Youtube opět zobrazujícího ruská doporučení (ti hjz… to jistě dělají schválně…), Skylink Live TV, Disney+, SkyShowtime a Voyo. Kvůli nim jsme se dokonce ani nemuseli přihlašovat do knihovny aplikací Samsungu

Všechny jmenované video služby fungovaly výborně, k Disney se bohužel komplikovaněji přihlašuje a nejde tak o verzi, která se v podstatě sama sladí s vaší aplikací v mobilu, který je připojen ke stejnému směrovači Wi-Fi, a vše tak máte zcela bez starostí.

Jakákoli další aplikace zobrazená na domovské stránce už vyžadovala přihlášení, což jsme v tomto případě nedělali. Na důkladné vyzkoušení aplikací přijde čas později, nyní se uzpůsobují na novou verzi o. s. Tizen.

Výtečné obousměrné Bluetooth, opět slabší zrcadlení obrazovky

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno s nejnovějším mobilem Samsung S23 (Android 13), který jsme měli v té době na vyzkoušení, a na straně TV nebylo třeba dělat vůbec nic. Vše, po zapnutí Wi-Fi a spuštění firemní aplikace Smart View, svižně a hladce naběhlo, bohužel obrazový výstup stále nezabírá na televizoru celou plochu, a to ani tehdy, když na mobilu Samsung vyberete příslušnou volbu. Že je problém v mobilu jsme si ověřili po napojení na referenčním televizoru Hisense 55U7HQ, kde bylo chování zcela stejné.

Ale aby nezůstalo jen u Galaxy S23, využili jsme ještě telefon TCL 30+ s Androidem 12 a dopadlo to zcela stejně. Tedy až na to, že tady volba pro roztažení obrazu na panelu televizoru není a bývá to děláno automaticky.

Obousměrné Bluetooth bylo opět zkoušeno se zmiňovanými mobily a bylo zcela bezproblémové a zařízení se také svižně párovala. Regulace hlasitosti probíhala vždy zvlášť.

Opačný směr jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a jako obvykle nebyl jediný problém. Výstup jde pouze na jeden reprosystém, oba hrát nemohou.

Zobrazení informací o pořadu a kanálu, najdete u recenzí jiných televizorů Samsung, zde je to stejné. Na snímku vidíte aplikace na domovské obrazovce hned po instalaci. Pro ně se nepotřebujete přihlašovat do tržiště, fungovaly (ty zkoušené) i bez toho. Foto: autor

Jaký je? Spolehlivý, hůře zpracovaný

Na jistou pomalost, která se tu objevuje nejsme u o. s. Tizen zvyklí a letos je to poprvé, co je něco takového vidět. Typicky na to narazíte při náběhu EPG (viz hlášení výše), vidět to ale tu a tam bylo i jinde, například při spouštění aplikace.

To, na co ale chceme nejvíce upozornit, je instalace televizoru, resp. vzetí panelu do ruky. Nejde snad ani o to, že zpracování tohoto kusu nebylo ideální (odchlípnutý zadní kryt panelu), jako o to, že obrazovka je hluboká pouhých 17 mm a už při vzetí do ruky cítíte, že se poněkud kroutí. Není to katastrofální, ale klepe se i na podstavci i když stále precizně drží. Pokud budete televizor montovat právě na něj, doporučeno je vzít krabici, položil ji na zem a na ni, obrazovkou dolů, položit panel. Pak podstavec napojíte podstatně snadněji. Navíc je v tomto okamžiku vhodné, položit externí box zezadu na podstavec, takže celek je stabilnější a tohle je vymyšleno skvěle!

Obrazově je televizor vynikající i z běžného televizního vysílání a dokonce dokáže vylepšit i paskvily šířené s jedním, jedním a půl megabitem za sekundu, a to už je co říci! V tomto okamžiku opravdu klobouk dolů a v tomto ohledu skutečně nemusíte mít strach, navíc to není náš první 8K televizor, který na živém TV vysílání zkoušíme. Můžete tak stávající situaci jen potvrdit!

Co je pro srandu králíkům, je použitý antireflexní povrch. Dobrá, odlesky jsou nižší, ale ani omylem nedoufejte v to, že vám to nahradí regulerní matnou obrazovku, kterou ostatně dnes Samsung také nabízí – u jiných modelů – jako jediný na světě.

I přes jistou pomalost (snad ji aktualizace odstraní, žádný velký problém to ale není a Samsung je na tom stále lépe než drtivá většina konkurence), mechanické potíže, které jsou možná více na hraně než by bylo záhodno, je Samsung QE65QN800CT strojem s výtečným, někdy až nepochopitelně kvalitním obrazem.

Tady značka dokazuje, že stále umí, žádná zásadní omezení u 8K co do regulací EU (více zde), jsme nepozorovali. Faktem ale je, že u televizoru za „stovku“ by dílenské zpracování mělo být lepší a odolnost na zkrut podstatně lepší.

Hodnocení

  • PRO: skvělá koncepce, 8K, ale skvělý až překvapivý obraz i z běžného DVB-T2, včetně převodu z nízkých rozlišení, spolehlivý o. s. Tizen, i zde se dá DO lehce dobít přes USB-C, opravdový obraz v obraze (PiP), výtečné obousměrné Bluetooth, bezproblémové zrcadlení obrazovky z mobilů…
  • PROTI: …ale stále jen na část plochy TV (i při zadání příslušné volby u kompatibilnějšího telefonu), horší dílenské zpracování (potíže se zadním krytem), nižší mechanická odolnost obrazovky na zkrut, stále neuspořádané, nedotažené, ovládání