UVNITŘ PREZENTACE – Ještě do konce letošního roku chce Český rozhlas spustit osm nových vysílačů a dokrývačů svého multiplexu ČRo DAB+. Pokračuje tak v zahušťování dosud jediné celoplošné sítě DAB+ v České republice a vylepšování pokrytí pro příjem signálu uvnitř budov.

Veřejnoprávní rozhlas zprovozní ve spolupráci s Českými Radiokomunikacemi tři kilowattové vysílače v Hradci Králové, Domažlicích a Valašských Kloboukách, a dalších pět stowattových dokrývačů v Ústí nad Labem, Mostě, Želené Rudě, Svitavách a Krnově. Na konferenci Radiokomunikace 2023 o tom minulý týden v Pardubicích informoval technický ředitel ČRo Karel Zýka. Po zprovoznění všech nových lokalit se zvýší pokrytí sítě ČRo DAB+ ze současných 96,1 na 96,7 procenta obyvatel při příjmu na venkovní anténu nebo mobilním příjmu v autě. U příjmu uvnitř budov se u kvality „Indoor acceptable“ zvýší pokrytí ze 74,7 na 76,2 procenta populace a u kvality „Indoor good“ z 57,2 na 58,7 procenta. Tyto dva typy indoor příjmu se liší intenzitou a tedy i kvalitou přijímaného vysílání.

Pardubice 2023 – Karel Zýka by Jan.Potucek

Karel Zýka: Budoucností jsou hybridní platformy

Zatímco „Indoor acceptable“ představuje intenzitu signálu alespoň 72 dBuV/m, u „Indoor good“ je to nejméně 78 dBuV/m. Pro příjem na venkovní anténu nebo přes autorádio či na přenosném přijímači venku ČRo vypočítává pokrytí při intenzitě signálu 58 dBuV/m. U většiny nových lokalit využije ČRo vysílače a dokrývače Českých Radiokomunikací, jednou z výjimek však bude domažlický vysílač Čerchov, který provozuje plzeňská společnost RTI cz a šíří z něj svůj rozhlasový multiplex, ale pronajímá ho také společnosti Digital Broadcasting pro šíření celoplošného televizního multiplexu 24. „Český rozhlas tak vysílá své programy na všech pro posluchače běžně dostupných distribučních platformách. Kromě DAB+ a VKV FM je dostupný online a také v rámci DVB-T2 a DVB-S2,“ uvedl Karel Zýka.

Veřejnoprávní rozhlas se také podílí na experimentálním vysílání v systému 5G Broadcast, který realizují České Radiokomunikace, a které nyní probírá už v druhé vlně na dvou pražských vysílačích v jednofrekvenční síti. „Klíčovou roli v budoucnosti budou zřejmě představovat hybridní platformy, které prostřednictvím metadat sdružují a následně vhodně kombinují několik různých možností šíření rozhlasového signálu, doplňují je datovým kanálem pro doprovodné služby a pomocí unifikace uživatelského rozhraní usnadňují přístup posluchačů k jednotlivým stanicím a službám,“ míní Karel Zýka, který se na konferenci Radiokomunikace 2023 nechal „vyprovokovat“ k unikátnímu testu porovnání nahrávek vybraných písní v různé kvalitě audia.

DAB+ síť ČRo s vysílači od RTIcz a Teleka Letos spustí sedm nových lokalit

Opravdu posluchač rozezná kvalitu zvuku u DAB+?

Český rozhlas totiž dlouhodobě čelí kritice ze strany několika odborníků na vysílání kvůli nízkým datovým tokům u jednotlivých stanic šířených v síti ČRo DAB+. Pro většinu programů totiž využívá kapacitu 48 kbit/s, u stanice ČRo Pohoda dokonce jen 40 kbit/s. „Běžný posluchač není schopen rozlišit, s jakým datovým tokem daný program vysílá,“ namítá Karel Zýka a pustil účastníkům konference několik vybraných písniček v kvalitě CD (1500 kbit/s) a komprimované s vyšším a nižším datovým tokem. „Zajímavé je, že u komprimovaného audia se u daného audia využijí jen čtyři nebo dokonce pouze tři procenta původního datového toku oproti kvalitě CD,“ upozornil Zýka s tím, že nekompromivanou CD kvalitu zvuku by nebylo možné do terestrických sítí dostat.

Vybrané nahrávky byly podle Zýky zvoleny tak, aby bylo možné rozeznat rozdíl mezi jednotlivými kvality audia. Účastníci konference se většinou u určování trefili, která nahrávka je nejkvalitnější, která má střední kvalitu a která je nejhorší. „Pokud bychom ale vybrali náhodnou část vysílání a poslouchali jednotlivé kvality v místě, kde není naprostý klid, je prakticky nemožné poznat rozdíl,“ konstatoval Karel Zýka. Český rozhlas podle něj hodlá pokračovat v dokrývání svojí sítě ČRo DAB+ a rovněž ponechá některé své regionální stanice v multiplexech DAB+ jiných operátorů. Již nyní je krajské vysílání ČRo Hradec Králové a ČRo Sever šířeno v multiplexu společnosti Teleko digital a ČRo Karlovy Vary v multiplexu společnosti RTI cz.

Dalších osm vysílačů ČRo DAB+ v provozu Dokryly například Chebsko a Hodonínsko