Přes tzv. modré tlačítko hybridního televizního vysílání HbbTV se na stanicích skupiny Nova dostanete rovnou na zmiňovaný tzv. zpravodajský kanál, resp. zatím spíše „na stanici“ (většinou…). Do HbbTV se sice obecně vzato vstupuje přes červené tlačítko, modré však bývá využíváno na speciální operace a možná to znáte z ČT, která s ním hojně pracuje u přenosů ze sportovních turnajů.

Pokud si pustíte nějakou televizní stanici skupiny Nova na televizoru s funkčním HbbTV, často v pravém dolním rohu uvidíte dvě výrazné grafiky z úvodního snímku. Nenechte se ale ukolébat zejména modrým „TN Live“ s dovětkem „živé zpravodajství“. To je totiž momentálně spíše jen „živé“ a když si ho vyberete, někdy vám zpravodajský kanál Novy půjde, jindy se, třeba i po obědě (viz dále), dozvíte, že do deváté hodiny ranní „máme přestávku“.

I to bude vidět z našich fotogalerií.

Zpravodajský kanál Novy? Pod modrým tlačítkem Živé vysílání na jeden klik přes HbbTV

TN.cz přes HbbTV, tedy populární „červené tlačítko“, byť zde můžete využít i modré, lze provozovat na jakémkoli televizoru připojeném k internetu a disponujícím zmiňovaným hybridním televizním příjmem HbbTV. To jsou – v současnosti a vlastně už docela dlouho –všechny u nás prodávané televizory, které jsou tzv. „smart“, tedy „chytré“. (Vše musí být samozřejmě v uvozovkách.)

Právě funkční hybridní televizní příjem HbbTV (tedy klasická cesta + internet + zprovozněná podpora HbbTV) je nutným předpokladem pro funkční příjem a po zmáčknutí modrého, původem teletextového tlačítka, vidíte základní nabídku, kterou máte před sebou ve fotogalerii níže. A bohužel hodně často, a v různých dobách, včetně denních, vidíte i nápis… „Přestávka“.

Ke zkoušení TN.cz jsme využili náš referenční televizor Hisense 55U7HQ (test), který je mimochodem výborný a dnes navíc doprodávaný za naprosto excelentní cenu pouhopouhých 12.990 Kč (v době testu 19.990 Kč)!

Jinak bylo zajímavé, že se u „on-line zpravodajského kanálu TN.cz“ dala kvalita streamovaného videa kupodivu nastavit od 240p do 1.080p, a to pro nás bylo opravdu značné překvapení!

Základní nabídka ještě nedotažená, „živé zpravodajství“ zjevně na počátku

„Stanice“ TN.cz, používejme to takto, protože to zatím více sedí, ne-vysílá – oficiálně vzato – mezi 20:10 a 9:00, což vidíte ve fotogalerii níže. Tehdy provozovatel na úvodní stránku tak říkajíc nahodí slova o přestávce.

Ve skutečnosti se během našeho krátkého zkoušení ukázalo, že toto hlášení tam visí někdy i přes den a kdo ví proč tomu tak je. Včera, tedy v neděli, vůbec nepracovalo a v různých časech (naposledy kontrolováno někdy po páté odpolední, kanál nebyl funkční.

Pojďme ale k základní nabídce „modrého tlačítka“, kterou vidíte ve fotogalerii výše a která je trochu zvláštní. Sestává z položek…

  • Úvod
  • Zpravodajství
  • Sport
  • Počasí

Základní menu bylo označeno pouze na hlavní stránce. Na dalších už ne. Mimochodem během posledních slovenských voleb TN.cz (bavíme se opět o kanálu přes HbbTV, nikoli o webových stránkách) TN.cz nic nepředvedlo – a byla to jistá šance! Ale to platí i o notně slabé ČT24. Zabodovala tak pouze CNN Prima News a i když přenos mohl být o dost lepší (chybělo pokrytí dalších štábů, tzv. přímé vstupy měly opožděné údaje, proti studiu, používala se jakási interní hatmatilka, atd.), bylo výborné sledovat jiný pohled a navíc to kombinovat se slovenskými kanály.

A k CNN Prima News a slovenským volbám ještě dvě věci: „neškodilo by mluvit česky“ a… „děkujeme za velký počin“! Mimochodem bylo pozoruhodné, kolik se jim podařilo do přenosu sehnat osobností, a to i slovenských!

Opožděné TN.cz a ani tohle pro snad budoucí zpravodajský kanál Novy není právě dobrá vizitka a dost to odrazovalo. Foto: autor

Jaké je TN.cz přes „modré tlačítko“? Vysloveně v počátcích…

Jak jsme před nedávnem napsali v článku „Živé vysílání na jeden klik přes HbbTV“ věnujícímu se zavedení přímého vstupu do TN.cz přes hybridní televizní vysílání: „Jednodušší a přímý přístup k živému vysílání svého on-line zpravodajského kanálu TN.cz v chytrých televizorech umožňujících sledování hybridního vysílání (HbbTV) nabízí televize Nova.“

A ještě něco se zde objevilo… ´Modré tlačítko je pro diváky, kterým jejich televize umožňuje vstup do světa HbbTV, přímou zkratkou do našeho živého zpravodajství,´ vysvětluje Michal Kratochvíl, šéfredaktor zpravodajství TV Nova.“

Hezké prohlášení, ale v praxi jednoduše nesedí.

TN.cz na HbbTV momentálně není plnohodnotnou zpravodajskou stanicí a není dokonce ani částečnou zpravodajskou stanicí a během zkoušení to bylo vidět často, hodně často! Autor se přizná, že nenašel ani nějaké programové schéma, podle kterého by se mohl orientovat a zjistit, kdy se tedy něco vysílá a kdy nikoli. Někdy nešlo celý den, jindy pracovalo, resp. se něco vysílalo.

Narazili jsme například na to, že v pátek 29. 9. 2023, bylo „živě“ vysíláno počasí z 27. 9. 2023 uvozené nápisem „TN Live:“ a rosnička ho ještě navíc uvedla slovy „dobrý podvečer“, přičemž bylo…

Tohle je jasně vidět na snímku výše.

Neustále jsme naráželi na „přestávku“, a to v podstatě v jakoukoli denní hodinu, ty nočně-ranní jsou oznámeny oficiálně (jak je vidět).

Ruku na srdce: i kdyby to fungovalo tak, jak v HbbTV Nova uvádí, opravdu by bylo vhodné, aby zpravodajský kanál TN.cz nevysílal po osmé ve černí a před devátou ranní?

Foto v úvodu: autor

 

TN.cz – webové stránky. Foto: autor