Jedna z největších regionálních terestrických televizních sítí v České republice, Regionální síť 7 patřící společnosti Progress Digital, sesterské firmě Digital Broadcasting, vrátila Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) většinu kmitočtů a ponechává si pouze dva vysílače v Praze a Brně.

Změna se už projevila v databázi využívaných televizních kmitočtů na webu ČTÚ, kde zmizelo 16 z původních 18 individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů Regionální sítě 7 vyjma zmíněné Prahy a Brna. Že nejde o náhodu, potvrzuje sám provozovatel sítě na webu multiplexu, kde píše: „Regionální síť 7 bude šířit televizní signál od pondělí 20. listopadu 2023 z lokalit Praha City Tower (36k) a Brno Jihlavská (37k).“ To souhlasí s aktuálním výpisem kmitočtů této sítě na webu ČTÚ. Z pražského City Toweru přitom Regionální síť 7 začala vysílat teprve 3. listopadu. Multiplex obsahuje jediný program, self promo stanici TV přes anténu, která v době přechodu na DVB-T2 upozorňovala na výhody tohoto nového vysílacího standardu.

Praha bude mít devátý TV multiplex: Regionální síť 7 z City Tower

Skončila i původní doména webu Regionální sítě 7

Stejný program vysílá i v celoplošném multiplexu 24, který rovněž využívá pražský vysílač City Tower a brněnskou lokalitu Jihlavská. Zatímco v Regionální síti 7 ale tato stanice vysílá ve standardu DVB-T, v multiplexu 24 je dostupná ve standardu DVB-T2. Současným televizním přijímačům je to ale jedno, pokud mají tuner DVB-T2, dokáží přijmout a zpracovat signál obou sítí (jsou zpětně kompatibilní se starším standardem DVB-T). Omezení pokrytí Regionální sítě 7 pouze na Prahu a Brno je překvapivé, protože ještě v roce 2022 zástupci společnosti Progress Digital naznačovali, že pro tento multiplex vyjednávají nové klienty, zejména pak z regionů. Patrně mělo jít o televizní stanice, které nepotřebovaly terestrické pokrytí celých krajů, jinak by využily odpojované pozice v multiplexu 24.

Těžko říct, zda to souvisí s omezením pokrytí Regionální sítě 7, ale tento multiplex také změnil adresu svých internetových stránek. Dlouhá léta jeho web fungoval na adrese www.mux7.cz, tato adresa je momentálně volná a stránky fungují na adrese www.progressdigital.cz (držitelem domény je ostravské Rádio Čas, které patří do stejné mediální skupiny jako Digital Broadcasting a Progress Digital). Mediální skupina se patrně chce plně soustředit na rozvoj celoplošného multiplexu 24, v němž aktuálně šíří 24 televizních a rozhlasových programů, ale stále je v něm volná kapacita přes 9 Mbit/s. U Regionální sítě 7 je volných dokonce přes 15 Mbit/s, ponechání vysílačů pouze ve dvou největších městech Česka ale dává smysl.

Další tři vysílače pro Regionální síť 7 Včetně páteřních Kozmic

Majitel Progress Digital se nyní soustředí na DAB+

Ostravská mediální skupina se nyní navíc soustředí na svoji expanzi do terestrického digitálního rozhlasového vysílání. Vedle zkušebního multiplexu ve středních Čechách usiluje v probíhající aukci kmitočtů o celoplošnou síť DAB+ a možná i další regionální multiplexy. Aukce začala v říjnu, ČTÚ o ní ale organizátor nechce až do jejího ukončení poskytovat žádné informace. Televizníweb.cz se pokoušel zjistit od mluvčí ČTÚ Terezy Meravé, v jakém ze čtyř plánovaných kol se momentálně aukce nachází a zda tedy již byly vydraženy obě plánované celoplošné sítě DAB+ určené pro komerční rádia. Telekomunikační úřad však podle Meravé zatím nebude odpovídat: „Jelikož aukce kmitočtů pro DAB+ stále probíhá, nemůžeme bohužel v tuto chvíli sdělovat Vámi poptávané informace.“

Televizní Regionální síť 7 sehrála důležitou roli před přechodem na DVB-T2, kdy většinu své kapacity pronajímala České televizi pro šíření jejích programů v HD kvalitě. V době, kdy Česká televize provozovala svůj multiplex 1 ve standardu DVB-T, v němž totiž svoje programy nabízela pouze ve standardním rozlišení obrazu. Naopak dnes v celoplošném multiplexu 21 a standardu DVB-T2 šíří kompletní programovou nabídku ve Full HD rozlišení. Tak vysoké rozlišení v terestrickém vysílání nemá žádná jiná z českých televizních stanic. V rámci Regionální sítě 7 fungovaly programy ČT jako multiplex 1a, tedy pokračování veřejnoprávního multiplexu DVB-T.

Liberec se dočká šesté televizní sítě Do krajského města expanduje Regionální síť 7