Podnikatel Andrey Chikalenko původem z Ruské federace, který nedávno vzdal účast v aukci kmitočtů pro terestrické sítě určené digitálním rádiím DAB+, podal žalobu na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) kvůli neudělení licence jeho rádiu Context. Tato žaloba byla nyní stažena.

Zatímco do aukce kmitočtů pro DAB+ vyslal Chikalenko svoji společnost Infinity Telecom, o licenci pro rádio Context (a později také pro druhé rádio Flex) žádala jeho další firma Prime Studio. Jak podnikatel sdělil médiím v jednom z mála rozhovorů, firma chtěla celkem podat žádosti o tři licence pro digitální rozhlasové vysílání. Ještě předtím, než 9. října Chikalenkovy společnosti Infinity Telecom a Prime Studio oznámily, že odstupují z aukce kmitočtů pro sítě DAB+ a stahují žádosti o licence pro DAB+ programy, rozhodla RRTV začátkem června o zamítnutí žádosti firmy Prime Studio o vydání vysílací licence pro rádio Context. Prime Studio toto rozhodnutí napadla žalobou u Městského soudu v Praze.

Infinity Telecom vzdává aukci DAB+ Její majitel už nechce ani rádia

Soudní řízení mezi společností a Prime Studio pokračovalo i po odstoupení obou firem ze soutěží o frekvence a vysílací licence DAB+. Teprve 31. října bylo zastaveno, jak vyplývá ze zápisu jednání RRTV konaného tento týden: „Rada se seznámila usnesením Městského soudu v Praze č.j. 5 A 90/2021-41 ze dne 31.10.2023, kterým bylo zastaveno řízení o žalobě společnosti Prime Studio s.r.o. proti rozhodnutí Rady sp. zn. RRTV/2021/420/str, č.j. RRTV/7645/2021-str ze dne 8.6.2021, kterým Rada odmítla žádost společnosti Prime Studio s.r.o. o udělení licence k provozování zemského digitálního rozhlasového vysílání programu Radio Context šířeného prostřednictvím vysílačů.“

O společnost Infinity Telecom se kvůli její účasti v tendru o kmitočty pro zemský digitální rozhlas zajímala Bezpečnostní informační služba (BIS). Zástupci firmy opakovaně zastrašovali média, která informovala o ruském původu majitele společnosti Infinity Telecom i o tom, že jeho společnosti v minulosti nikdy neprovozovaly rozhlasové vysílání.

Ruský zájemce o DAB+ chce i vlastní rádio Žádá o licenci pro Radio Context

Štítky