Nikoli devět, ale pouze osm uchazečů se bude v průběhu tohoto měsíce pokoušet vydražit sítě pro terestrické digitální rozhlasové vysílání DAB+. Jeden z adeptů, který splnil formální požadavky na účast v tendru, totiž ze soutěže odstoupil. Jde o společnost Infinity Telecom, již vlastní podnikatel Andrey Chikalenko.

Infinity Telecom vzbudila pozornost tím, že se v minulosti broadcastingu nevěnovala a je stoprocentně vlastněná podnikatelem původem z Ruské federace. Stejný podnikatel vlastní i společnost Prime Studio, jež požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o udělení dvou licencí pro celoplošné terestrické digitální rozhlasové vysílání – jde o projekty Radio Context a Radio Flex. Pro Český rozhlas Digitální rádio společnost uvedla, že celkem chce získat licence hned pro tři rozhlasové stanice šířené prostřednictvím DAB+. Jakmile však odborné weby začaly informovat o tom, že se aukce kmitočtů pro sítě DAB+ účastní firma s ruským majitelem, najal Infinity Telecom advokátní kancelář, která začala rozesílat autorům článků upozornění na údajné poškozování dobrého jména jejich klienta.

BIS zajímá aukce kmitočtů DAB+ O frekvence usiluje i společnost vlastněná Rusy

S advokáty na novináře

Výjimkou nebyl ani Televizníweb.cz, který obdržel upozornění jak za společnost Infinity Telecom, tak Prime Studio, a to hned dvakrát. Naposledy koncem minulého týdne, kdy právní zástupce obou firem upozorňoval, že Andrey Chikalenko sice pochází z Ruské federace, ale není „ruský podnikatel“, nevlastní žádné firmy a majetek v Rusku a Infinity Telecom zaměstnává i řadu Ukrajinců. O víkendu však mluvčí Infinity Telecomu Jevhen Kojkov na dotaz serveru Seznam Zprávy uvedl, že firma z aukce kmitočtů pro sítě DAB+ odstupuje a rovněž stáhne svoje žádosti o vysílací licence pro rádia Context a Flex. „Podrobné informace poskytneme v pondělí,“ citoval web Kojkova. Ještě v polovině září přitom firma chystala web, na který vyvěsila tiskovou zprávu o svém vstupu do aukce o DAB+.

Aukční fáze tendru na provozovatele sítí DAB+ měla začít již dnes, Český telekomunikační úřad (ČTÚ) však její začátek o několik dní posunul. „Vzhledem k nutným úpravám aukčního softwaru je harmonogram drobně zpožděn. V nejbližších dnech nás čeká opakování zkušební aukce a následně po ukončení fáze testování a edukace aukci spustíme,“ sdělila na dotaz serveru Televizníweb.cz mluvčí ČTÚ Tereza Meravá. Samotný start horké aukční fáze podle ní úřad oznámí na svém webu, o výsledcích pak bude informovat po ukončení všech čtyř aukčních fází. V té první se bude šest (po odstoupení Infinity Telecomu patrně jen pět) zájemců ucházet o celoplošné sítě B a C, ale o tom, kdo je vydraží, bude ČTÚ informovat až po dokončení dalších tří aukčních fází, v nichž se bude rozhodovat o kmitočtových přídělech pro 27 regionálních sítí DAB+. V závislosti na délce jednotlivých fází aukce (a počtu příhozů soutěžitelů) by tedy měla být informace o úspěšných dražitelích známá zhruba do měsíce od startu první aukční fáze.

Ruský zájemce o DAB+ chce i vlastní rádio Žádá o licenci pro Radio Context

ČTÚ očekává výnos maximálně v desítkách milionů korun

Jisté už je, že ty společnosti, které uspějí v první fázi aukce a získají celoplošné sítě DAB+, se nebudou moci účastnit druhé a třetí fáze a pokud budou mít zájem i o regionální sítě DAB+, budou si muset počkat na závěrečnou čtvrtou fázi aukce. „Z hlediska podmínek omezujících účast z důvodu nastaveného spektrálního limitu se jedná o jednotlivé aukční fáze, nikoliv aukční kola. Spektrální limit je v druhé a třetí aukční fázi nastaven na 8 aukčních bloků (regionů). Účastník, který získá v II. aukční fázi 8 regionů, se již nemůže zúčastnit III. aukční fáze. Pouze IV. aukční fáze je bez spektrálního limitu. Obdobně se může účastník, který získal příděl pro celoplošnou síť, zúčastnit až IV. aukční fáze, v níž již spektrální limit neplatí,“ vysvětlila Tereza Meravá.

Jaký výnos si ČTÚ slibuje z nadcházející aukce kmitočtů pro sítě DAB+? „Součet vyvolávacích cen všech nabízených kmitočtových bloků je cca 5,5 mil. Kč. I z výše vyvolávacích cen lze předpokládat, že výsledná cena bude v řádu milionů nebo maximálně v řádu desítek milionů,“ upřesnila mluvčí ČTÚ. Odstoupení jednoho z uchazečů o kmitočty by nemělo aukci nijak ovlivnit. Společnost Infinity Telecom se kvůli svému majiteli dostala do hledáčku Bezpečnostní informační služby. Do jaké míry probíhalo bezpečnostní prověřování účastníků aukce vzhledem k tomu, že kmitočty pro terestrické vysílání jsou součástí kritické infrastruktury státu, však není jasné. „K dané otázce se nemůžeme vyjádřit,“ uvedla mluvčí ČTÚ Tereza Meravá.

Další „ruská“ žádost o DAB: Radio Flex Andrey Chikalenko chce dvě licence