Poslední dobou opravdu málokdy dostaneme na stůl něco, o čem lze napsat to, co je uvedeno v titulku. O to víc potěší fakt, že i v dnešní době nějaké výrobky tohoto druhu existují!

AKTUALIZOVÁNO, 5. 12. 2023: oficiální cena je nyní 14.990 Kč

 

Za 140 cm, tedy 55″ úhlopříčky dnes zaplatíte 13.990 Kč, což je ostatně cena, kterou najdete i na oficiálních stránkách výrobce. Už to je rána, a to ještě nevíte o stabilním a rychlém operačním systému Vidaa (čtěte „vida“, zde ve verzi 6), o českých aplikacích, jako je SledovaniTV, Lepší.TV nebo Voyo a samozřejmě i aplikacích zahraničních uzpůsobených pro domácí podmínky (Disney+…)

Televizor – obecně vzato – patří i přes danou cenu do střední třídy (možná nižší střední) a řada U6 stojí na samém počátku nabídky s obrazovkou LCD ULED, jinak řečeno LCD QLED. Ta navíc je – kupodivu – vybavena nejlepším podsvícením současnosti, tedy Mini LED a možná proto ji Hisense označuje jako „ULED“ a „QLED“ říká přijímačům s běžným podsvícením LED i když vlastně jde o tu samou technologii obrazovky. Naposled zmiňované modely potkáte cestou dolů, tedy k základu nabídky LCD televizorů a konkrétně jde o řady „A“ a „E“. Jestliže uděláte čelem vzad, narazíte na vyspělejší „U“ (ULED) a na samém vrcholu LCD pak na „UX“, což je to NEJ, NEJ, co značka s Mini LED nabízí. Tady se už ale bavíme klidně i o tisících drobounkých podsvěcujících diod, kdežto u nyní testovaného Hisense 55U6KQ jsme na 120 zónách ve kterých jde podsvícení regulovat. Podle překladu Hisense se jim říká „zóny stmívání“ a i když jich není moc, na obrazu je to setsakra znát stejně, jako zapojení firemního obrazového procesoru Hi-View Engine.

Odpovědnost za obraz padá na Hisense Hi-View Engine s UI/AI. A i přes nízkou cenu se s tím vypořádává skvěle! Foto a foto v úvodu: Hisense

Televizor se zmiňovanými 140 cm má 8bitový LCD panel a je bez režimů Filmmaker Mode a Imax Enhanced, čemuž se nelze divit, protože ty patří k trochu jiné cenovce. Danou láci pak někdy ještě vidíte u rychlosti operací (nejvíce se televizor trápil se zastaralou aplikací Disney+), ale překvapivě to vůbec nebylo vidět třeba u EPG nebo u spouštění multimédií z výtečného serveru Synology s disky WD Red.

I k tomu se postupně dostaneme…

Instalace i z mobilu, ale…

Po delší době jsme ji opět vyzkoušeli, což u jednotlivých výrobců děláme pravidelně, a opět jsme narazili na polovičaté řešení vyžadující údaje, které mobil už má (třeba heslo k Wi-Fi) nehledě na to, že konkrétně zde instalace přes mobil skončila před laděním kanálů a v tomto okamžiku tak musíte sáhnout po dálkovém ovladači.

Hisense zde ještě čeká dlouhá cesta k cíli, protože tohle slibované řešení („rychlejší a jednodušší…“) vskutku nesplňuje!

Celkově vzato, pokud jdete klasickou cestou, je instalace svižná a pohodová, k tržišti aplikací Hisense se připojovat nemusíte a ani jsme to v tomto případě „z výukových“ důvodů nedělali. Zabudované a pro náš trh relevantní placené aplikace IPTV/VoD ke kterým máme přístup pracovaly bez problémů k čemuž se ještě dostaneme.

Ovládání šikovné, někdy překvapivé

Dálkový ovladač je hodně atypicky provedený a třetinu zabírají tlačítka aplikací plus programovatelné. Guide/EPG je bohužel odhozeno na úplný spodek stejně, jako tlačítko Chlist, které někdy potřebujete pro vyvolání seznamu naladěných stanic. Většinou si ale u nich vystačíte s OK/Enter. Na ovladači nenajdete „Menu“, do nastavení dospějete buď přes domovskou obrazovku a obvyklou ikonu ozubeného kolečka nebo přes tlačítko kontextového menu u kurzorového kříže.

Naštěstí pokud vám tento konkrétní ovladač nevyhovuje, můžete si od Hisense pořídit jiný, více tradiční. Autor by to osobně určitě udělal… Tedy pokud primárně nevyužíváte na ovladači přímo uvedené video služby.

Přes kontextové menu operativně vypnete obrazovku a ponecháte jen zvuk. A zároveň ušetříte dvě třetiny energie… Foto: autor

Menu nastavení po vyvolání přes zmiňované kontextové tlačítko nabídne v tuneru například šikovné vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku a Hisense nabízí i další příjemné vychytávky, které při obsluze, někdy notně, pomohou. Třeba to, že v seznamu stanic se můžete – o celou obrazovku, tedy o celý zobrazený seznam kanálů – posunout tlačítky postupné volby a funguje to s výhodou dokonce i v EPG.

Na tohle klade důraz málokdo!

Svižné a spolehlivé EPG, bezproblémové HbbTV i aplikace

Programová nabídka najížděla bez zvukového výpadku a – vzhledem k ceně TV – také překvapivě rychle. Můžete se po ní volně pohybovat, lehce přejdete na další den a k dispozici je řada filtrů pořadů.

Po pravdě – probudit se z pohotovostního režimu při nastaveném připomenutí na pořad, bylo by to naprosto dokonalé a za sto bodů!

„Červené tlačítko“ HbbTV bylo zkoušeno na kanálech ČT, Novy a Primy, včetně změny obrazové kvality, či náběhu po vnitřní reklamě, samozřejmě pokud to aplikace dovoluje. Bylo testováno i chování po přejetí na jinou pozici v rámci časové lišty, což někdy neumožňuje typicky Prima. Zde bylo ostatně zkoušeno pouze volné HbbTV, tedy bez přihlášení.

I když u testovaného televizoru aplikace někdy nabíhaly pomaleji, než je zvykem u vyspělejších a samozřejmě podstatně dražších přijímačů, funkčnost byla ve všech případech v pořádku. Obrazovou kvalitu pak televizor dokázal slušně vylepšit i po přepnutí na nízké rozlišení a tudíž při úspoře datového toku, což se v praxi může hodit.

Které aplikace IPTV a VoD přehraje váš televizor, resp. i televizor značky Hisense, najdete v samostatném článku. Tady se podívejme na ty vybrané, u placených pak na ty, ke kterým máme díky spolupráci přístup. Z českých můžeme začít nejrozšířenějším Voyem, které se snadno páruje s „apkou“ v mobilu, takže jste na velké obrazovce velmi rychle. To samé platí i u SledovaniTV, kde je sice zprovoznění pomalejší, ale funkčnost byla taktéž bez závad, byť náběh, jak bylo naznačeno, může být v některých případech pomalejší, což není nic proti ničemu a stačí se podívat na cenovku televizoru.

U Lepší.TV musíte stále zadat heslo na jméno a i když je softwarová klávesnice dělána výborně, přece jen to trvá déle a trochu se necvakáte. Funkčnost ale byla opět vynikající, včetně záznamu pořadů, přeskoku na jinou stopáž, atd.

Youtube bylo taktéž v pohodě, dokonce si nás nepletlo s azbukovou zemí kdesi na východě i když instalace televizoru mu nahrává (povoleno buzení po síti výrazně náročnější na spotřebu). Naštěstí vám to přijímač neopomene sdělit.

Složitější bylo zprovoznění Disney+ a konkrétně zde jde o podivnou verzi aplikace, která se vám automaticky nepáruje s mobilem, jak je zde zvykem, ale musíte vše nacvakat ručně, takže to nejen trvá déle, ale je to i otravné. Tady by se aktualizace aplikace určitě hodila i díky tomu, že je pomalá. Nicméně funkčnost (pokud máte strpení) byla opět bez chybičky.

Pokud nějakou „vaši“ aplikaci v televizoru nenajdete, můžete si lehce pomoci jejím zrcadlením obrazovky z mobilu, což jsme v tomto případě vyzkoušeli s výborným Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test).

Hisense je také jedna z mála značek, která zvládá obousměrné Bluetooth Audio. Televizor tak můžete využít jako repro typicky k mobilu a přes Bluetooth se rovněž lze napojit na zvukovou lištu. Možná sice nebudou volby snadno k nalezení, vše ale pracovalo.

Správce souborů je vynikající a dovoluje i textový náhled v němž vidíte delší část názvu souboru. Foto: autor

Standardní multimediální kompatibilita, výborné HDR

Správce souborů je vynikající a i když se v něm nedá kolovat, jde přepnout do textového náhledu, takže typicky u seriálů dobře vidíte i výrazně delší názvy, takže nemusíte tak dlouho čekat na dokončení rotování nápisu.

Kompatibilita je na tom ovšem klasicky. Obvyklé formáty fotek (JPG, PNG) plus GIF, u muziky vedle například MP3 přehrajete i FLAC a FLAC HD (více v tabulce), DTS-HD Master Audio už ale nikoli.

U videa jde typicky o klasický MPEG-4, Xvid ani DiVx televizor nebere, což je dnes bohužel obvyklé stejně, jako absence externích titulků při přehrávání ze serveru. Interní titulky už s Hisense spolupracují a dají se také nastavit, včetně tří velikostí, pozice či obrysu písma.

Podání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR bylo překvapivě nadprůměrné (pro oči autora, tohle je hodně subjektivní!) u zatmavené scény. U přesvětlené problém obecně nebývá (většina přijímačů ukazuje detailněji) a nebyl ani zde.

A ještě poznámka ke vstupu do multimédií, jako takových. Hisense „ujela“ domovská nabídka, takže v základu tu ikonu „media“ nenajdete. Musíte si ji – na jasně viditelnou pozici – sami dodat a pokud to nevíte, nebo dokud ji neobjevíte v seznamu, je třeba do multimédií, včetně serveru na domácí síti LAN, chodit přes vstupy a výstupy (tlačítko Input).

Jaký je? Skvělý!

Při srovnání s naším referenčním televizorem Hisense 55U7HQ (jak vidíte, je o třídu výše) byl obrazový rozdíl překvapivě nízký, podstatně více znát to bylo u zvuku, který je u testovaného přijímače typicky televizní a trochu se rozezní až v okamžiku velmi kvalitní nahrávky.

Jasně nižší byla rychlost operací, avšak, jak bylo řečeno, nikoli u EPG, které stále nabíhalo svižně a bez zvukového výpadku, což je pro řadu lidí hodně důležité.

Pomalejší byl televizor při spouštění některých aplikací HbbTV a u některých pro IPTV/VoD, typicky Disney+ ve zjevně nějaké starší verzi. Vzhledem k ceně to pochopitelně není nic proti ničemu, při běžné práci s nastavením, apod. vůbec nic nepoznáte a tady se žádný nižší výkon neprojevoval.

Co naopak překvapilo, byl kvalitní obraz i z hodně slabě (levně…) šířených stanic v rámci DVB-T2, znát to ale bylo i v případě multimédií. Tady byl televizor rozhodně nadstandardní a při ceně necelých čtrnáct tisíc tak představuje hodně, ale hodně dobrou nabídkou! Tu v rámci testu korunoval i spolehlivý linuxový operační systém.

Hisense 55U6KQ je podle nás jedním z nejlepších přijímačů, jaké můžete v úhlopříčce 140 cm a při ceně pod 15.000 Kč sehnat. Kombinace cena/výkon, a ostatně i cena/obraz, je navíc vynikající, ba přímo excelentní!

Hodnocení

  • PRO: excelentní poměr cena/výkon, výborný obraz i z horších zdrojů, cena více než odpovídající (!), výtečné EPG bez zvukového výpadku, obousměrné Bluetooth Audio, stabilní platforma, operativní vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, velmi dobré energetické parametry, rozumná konstrukce, ale…
  • PROTI: …řadě lidí nebude vyhovovat dálkový ovladač, v základní domovské nabídce chybí ikona multimédií (jde dodat)