Ostře sledovaná aukce kmitočtů pro sítě určené terestrickému digitálnímu vysílání komerčních rádií patrně skončí až po Novém roce. Na úterním setkání s novináři to řekl generální ředitel Českých Radiokomunikací (CRA) Miloš Mastník.

„Aukce začala koncem října a stále pokračuje, což nikdo nepředpokládal,“ uvedl na zmíněném setkání Marcel Procházka, ředitel regulatorní a právní sekce CRA. Podle Miloše Mastníka firma ještě před několika dny mínila, že výsledky soutěže budou zveřejněny do Vánoc, nyní však vidí jako pravděpodobnější termín leden. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) jako organizátor aukce nechce probíhající soutěž nijak komentovat. Už na začátku si úřad stanovil, že nebude zveřejňovat průběžné výsledky jednotlivých kol aukce, ale až definitivní výsledek. K tomu se chtěl ČTÚ dobrat do konce letošního roku. Zástupci CRA uvedli, že kvůli protahující se aukci také zrušili svoji účast na Světové radiokomunikační konferenci WRC-23 v Dubaji, která skončí tento pátek 15. prosince.

Začal tendr na sítě DAB+ Účast stojí až půl milionu

Pražský kmitočet sítě CRA DAB+ až do roku 2028

CRA vstupovaly do aukce jako jeden z favoritů, přičemž neskrývaly zájem o celoplošnou síť i několik regionálních multiplexů. Už nyní provozují vlastní síť CRA DAB+ s 14 soukromými rádii, která pokrývá 19 procent obyvatel České republiky, konkrétně pak Prahu, Ostravu a Plzeň. V Praze využívá síť CRA DAB+ dva vysílače: kromě Žižkova také Strahov. „Zhruba před měsícem nám ČTÚ na naši žádost prodloužil individuální oprávnění pro využívání pražského kmitočtu 7A na dalších pět let, takže počítáme s tím, že ho budeme minimálně po tuto dobu využívat,“ prozradil Marcel Procházka. Od výsledku aukce kmitočtů pro sítě DAB+ si slibuje pestřejší programovou nabídku v DAB+ a větší zájem posluchačů o digitální rozhlasové vysílání, ale také větší zájem o DAB+ přijímače.

Vedle vlastní sítě CRA DAB+ firma zajišťuje technický provoz také zatím jediné celoplošné digitální rozhlasové sítě ČRo DAB+, jejímž operátorem je Český rozhlas. Nedávno pro ni CRA zprovoznily osm nových vysílačů a dokrývačů. Veřejnoprávní rozhlas jimi zahušťuje síť a zlepšuje pokrytí signálem uvnitř budov, v čemž hodlá pokračovat i v následujících letech. Zatímco pokrytí pro příjem na venkovní anténu a pro mobilní příjem dosahuje u této sítě 96,7 procenta obyvatel České republiky, pokrytí uvnitř budov v kvalitě Indoor accetable je na úrovni 76,2 procenta populace a v kvalitě Indoor good na úrovni 58,7 procenta obyvatel. Pokud CRA získají vlastní celoplošnou síť DAB+ pro komerční rádia, měla by svými vysílači a dokrývači kopírovat tento veřejnoprávní multiplex.

O sítě DAB+ usiluje osm zájemců, jeden aukci vzdal

Aukce kmitočtů pro sítě DAB+ určené komerčním rádiím je důležitá i pro Český rozhlas. Do jeho vlastního celoplošného multiplexu se totiž nevejdou všechny regionální stanice a tak pro šíření digitálního signálu krajského studia ČRo Karlovy Vary využívá dočasnou DAB+ síť společnosti RTI cz a pro digitální vysílání studií ČRo Sever a ČRo Hradec Králové rovněž dočasnou síť společnosti Teleko digital. Tato spolupráce by měla pokračovat i po zprovoznění finálních sítí DAB+, záleží však na tom, kteří operátoři budou pokrývat signálem Karlovarský, Ústecký a Královéhradecký kraj. Regionální krajské a metropolitní sítě se v probíhající aukci draží až ve třetím a zároveň předposledním kole. Jako první se soutěžily dvě celoplošné sítě, poté multiregionální, krajské a metropolitní a nakonec se draží všechny zbylé sítě, které nebyly vydraženy v předchozích třech kolech.

Celkově se v aukci soutěží o dvě celoplošné a 27 regionálních sítí DAB+. U celoplošných sítí je jedna částečně regionalizovatelná po krajích a jedna složená ze dvou velkých jednofrekvenčních sítí. O kmitočty se uchází osm společností: kromě CRA, které se účastní prostřednictvím dceřiné společnosti Czech Digital Group, také Broadcast Services, GG Omikron, Play.cz, Teleko digital, RTI cz, Joe Media a Fiera touch. Devátý účastník, společnost Infinity Telecom, účast na aukci vzdal ještě před samotným začátkem dražby. Úspěšní účastníci aukce mají stanoveny termíny, do kdy mají jejich sítě dosáhnout určitého pokrytí obyvatel daného území a také dálnic a silnic I. třídy.

Kdo se utká o sítě DAB+? Zájem má internetový Play.cz i Rusové