Zdvojnásobení kapacity v terestrických televizních sítích, které provozují v Praze a středních Čechách a nový prostor pro televizní inovace získaly České Radiokomunikace (CRA) převzetím společnosti Prague Digital TV. Akvizice operátora pražské Regionální sítě 4 byla formálně dokončena vydáním rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

CRA se staly stoprocentním vlastníkem Prague Digital TV, získaly tak podíly Pavla Frombergera (66,5 procenta) a společnosti Mediapoli Group (33,5 procenta). Společně s Regionální sítí 4 vysílající na pražském kanálu 46 získaly také kontrakt s jejím klientem, metropolitní stanicí Praha TV, která zároveň vysílá i v pražském okně celoplošného multiplexu 24. „Díky akvizici Prague Digital TV nejen zdvojnásobíme naši stávající kapacitu pro televizní vysílání v Praze a jejím okolí, ale také získáme další prostor pro rozvoj inovativních televizních služeb,“ komentoval převzetí Prague Digital TV generální ředitel CRA Miloš Mastník.

CRA získají další DVB-T2 síť v Praze Koupí operátora Regionální sítě 4

Signál pokrývá celou Prahu a skoro polovinu středních Čech

Pro CRA je Regionální síť 4 druhým pražským televizním multiplexem po Regionální síti 12, která vysílá na sousedním kanálu 47. Oba multiplexy ale původně využívaly rozdílné pražské vysílače. Regionální síť 4 vysílala z Ládví, Novodvorské a Zeleného pruhu, zatímco Regionální síť 12 vysílá z hlavního pražského vysílače Žižkov. Na ten se už 28. prosince přestěhovala i Regionální síť 4 a Prague Digital TV dosavadní vysílače vypnul. Díky vyšší kótě, efektivnějším vysílacím anténám a výkonu 10 kW tento multiplex zvýšil pokrytí okrajových částí Prahy a části středních Čech, jak je patrné z mapky pokrytí porovnávající dosah původních vysílačů a žižkovské vysílací věže v úvodu článku (zeleně souběh signálu, oranžově nově pokrytá místa ze Žižkova). Signál Regionální sítě 4 tak nyní zasahuje celou Prahu a 41 procent Středočeského kraje.

CRA plánují další postupnou integraci Regionální sítě 4 do svojí infrastruktury. Přesun na žižkovský vysílač znamená, že její signál je šířený ze stejných anténních systémů jako celoplošné sítě zahrnující programy hlavních komerčních stanic Nova, Prima, Barrandov, Seznam TV, Óčko a dalších (a také České televize). Diváci, kteří přijímají ze žižkovského vysílače celoplošné programy, tak bez problémů naladí i Regionální síť 4 s metropolitní stanicí Praha TV. Tento pražský multiplex navíc vysílá na rozdíl od Regionální sítě 12 v novějším standardu DVB-T2, který umožňuje efektivnější využití kapacity a zařazení většího počtu televizních programů, včetně stanic ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Novým jednatelem Prague Digital TV se stává Marcel Procházka, který je současně ředitelem právního a regulačního úseku CRA.

Marcel Procházka je novým jednatelem společnosti Prague Digital TV (Foto: Václav Udatný)

Nový multiplex má kapacitu pro 13 televizních programů

Regionální síť 4 má momentálně volnou kapacitu 39,3 Mb/s, kterou by mohlo využít až 13 televizních programů ve standardním rozlišení obrazu. Sesterská Regionální síť 12, která šíří ze žižkovského vysílače programy Óčko Expres, Óčko Black a Noe+, má momentálně volnou kapacitu necelých 20 Mb/s pro dalších až sedm televizních programů v SD rozlišení. Získání Regionální sítě 4 a její přesun na žižkovský vysílač při zachování vysílacího kanálu 46 dává CRA také jistotu, že se nebude opakovat situace, která v Praze nastala po první televizní digitalizaci. Tehdy využíval kanál 46 celoplošný multiplex 3 provozovaný společností Czech Digital Group (CDG). Ta si od CRA pronajímala vysílací síť, ale kvůli malému počtu klientů nebyla schopna dostát svých závazků vůči CRA, až ji její původní majitelé prodali tomuto velkému operátorovi.

CRA poté přesunuly multiplex 3 na žižkovský vysílač a kanál 46 přestal být využíván na základě rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu. Tím pádem se uvolnil jak vysílací kanál, tak původní pražské vysílače multiplexu 3 na Ládví, Novodvorské a Zeleném pruhu. Toho využil někdejší majitel CDG a založil novou společnost Prague Digital TV, jež získala od Českého telekomunikačního úřadu individuální oprávnění pro využití kanálu 46, čímž vznikla Regionální síť 4. Opakování stejné situace ale už nehrozí, protože kanál 46 pro Prahu zůstává obsazený a využívaný. A k čemu budou CRA dvě pražské regionální televizní sítě? „Neustále se snažíme posunout digitální pozemní vysílání vpřed a akvizice Prague Digital TV je dalším krokem k naplnění inovativních cílů,“ říká generální ředitel CRA Miloš Mastník.

Hodnota CRA stoupla nad 10 miliard Roční tržby dosáhly 2,2 miliardy