Významný nárůst tržní hodnoty Českých Radiokomunikací za poslední dva roky oznámil jejich vlastník, společnost Cordiant Digital Infrastructure Limited. Učinil tak při prezentaci celoročních hospodářských výsledků za poslední rok končící 31. březnem 2023.

Hodnota CRA podle Cordiant Digital Infrastructure Limited stoupla od května 2021, kdy činila 305,9 milionu britských liber (8,45 miliardy korun), na 389,1 milionu liber ke konci letošního března (10,75 miliardy korun). Tržby CRA za 12 měsíců končících 31. březnem letošního rou dosáhly 80,3 milionu liber (2,22 miliardy korun), což představuje meziroční růst o dvě procenta. „Přestože růst tržeb z televizních služeb meziročně stagnoval, CRA v březnu podepsaly pětiletou smlouvu na distribuci signálu se společností AMC Networks International,“ komentoval to Cordiant. Následovaly další smlouvy za šíření signálu televizních stanic A11 a Topmerch.

Do multiplexu 23 míří kanál Topmerch Teleshoppingová televize ze Švédska

CRA chystají také kontrakt na šíření signálu sportovního kanálu A11 Sport, který bude provozovat společnost Perinvest ve spolupráci s mediální skupinou A11. Tři programové pozice si u CRA blokuje také televizní skupina Prima, z toho dvě pro programy ve standardním rozlišení obrazu a jednu pro program ve vysokém rozlišení. Tím by mohl být sportovní kanál, o jehož přípravě informovaly jako první Hospodářské noviny. Základem této stanice má být streamovací služba TVCOM, která působí v České republice a Polsku a do níž by měla Prima podle HN majetkově vstoupit. V minulosti skupina chystala i časově posunuté programy Prima Krimi +1 a Prima love +1.

A11 plánuje další dva TV kanály Stanice zatím nemá licenci pro DVB-T2

Velký nárůst hodnoty i tržeb zaznamenal Cordiant také u další středoevropské vysílací společnosti, polského Emitelu. Ke konci prvního čtvrtletí letošního roku byla tato firma oceněna na 429 milionů liber (11,86 miliardy korun) oproti 353 milionům liber v květnu 2021 (v přepočtu 9,76 miliardy korun). Za finanční rok končící 31. března 2023 vykázal Emitel třináctiprocentní meziroční růst tržeb na 99,8 milionu liber (2,76 miliardy korun). K dvoucifernému růstu podle Cordiantu došlo díky investici Emitelu do rozvoje sítí DVB-T2 a získání nových kapacit pro další klienty z řad provozovatelů televizního vysílání. Data zveřejnil server Broadbandtvnews.com.

Spektrum Home v DVB-T2 nejméně do roku 2028 Majitel CRA zveřejnil délku kontraktu