Po nějakých dvou letech se vracíme k tématu těch nejlevnějších přijímačů VKV/DAB, tedy těch do tisíce korun. Segment se sice úplně neuložil ke spánku, jako typicky set-top boxy pro DVB-T2, ale přece jen se tu toho tolik neděje. Nicméně po dvou letech v přehledové tabulce, která je ke stažení v závěru článku, najdete řadu nových hračiček a za výborné ceny! Navíc máme stále ještě slevy…

Je to překvapivé, ale z tabulky to vyplývá jasně! Některé přijímače DAB šly až na úplné dno. Jak jinak si vysvětlit „Silvercrest Rádio DAB+ SRD F1 A1“ za 299,90 Kč? A když jsme u toho. V tabulce najdete i jedno rádio s internetovým příjmem (Opticum AX Sound Path Lite, foto na konci článku) a hned několik s VKV/DAB je pod 700 Kč.

Celkově vzato je situace na trhu nejlevnějších rozhlasových přijímačů ustálená, nabídka už dosti bohatá a rozmanitá (např. i s Bluetooth) a kupodivu tu jsou i stolní rádia, což bude nejspíše tím, že jsme stále ještě ve slevovém období.

Skoro to vypadá, jakoby se už i rádia měla kupovat pouze ve slevě!

Co nás čeká v DAB+ v roce 2024? Výstavba sítí pro komerční rádia

Nehynoucí (skoro) TechniSat Techniradio RDR

Z nabídky, oproti poslednímu přehledu, vypadly Nedis 110BK a Nedis RDDB5100BK, který nahradil Nedis RDDB5110BK. Vyřazen byl, kvůli navýšení ceny, přijímač TechniSat Viola 2 S za který nyní obvykle zaplatíte kolem 1.129 Kč.

V ceně stoupl Denver DAB-46, který šel z 890 Kč někam na tisíc korun, Nedis RDDB1000BK (z 899 Kč na 990 Kč) a také Roadstar TRA-300D+ (dříve 830 Kč, nyní 999 Kč).

V ceně naopak příjemně poklesl Gogen DAB 300 N (dříve 999 Kč, nyní 799 Kč), Maxxo PB01 (899 Kč, nyní 699 Kč) a Orava DAB (z 999 Kč na 799 Kč).

Naprostým rekordmanem, zjevně přechodným, je (byl – v době přípravy přehledu) Silvercrest Rádio DAB+ SRD F1 A1. Spadl totiž z 699 Kč na neuvěřitelných 299,90 Kč!

A na závěr této části ještě další perlička. Evergreen jménem TechniSat Techniradio RDR (podívejte se na náš test z února 2019) se nejen že stále drží na trhu, ale poslední dobou se také drží jeho cena. Jde ostatně o jeden z nejlepších přijímačů Technisatu a zjevně také vůbec nejlepší přijímač ve své kategorii kapesních rádií!

Techniradio RDR je živým důkazem toho, že některé věci nestárnou. Možná by Technisat mohl připravit nějakou výroční edici. Přece jen je to od uvedení už nějaký pátek…

Jak číst tabulku

Údaje v připojené tabulce ke stažení pocházejí, jako obvykle, z webu výrobce, případně prodejce. V případě rozporu byla vždy dána přednost údajům výrobce, staženému produktovému letáku nebo příručce.

„Tunery a předvolby“ – tady jde především o počet paměťových pozic pro uložení stanic, které se ale vždy nepodařilo s určitostí dohledat.

„Displej“ – i zde byly, zejména u druhu displeje, často nespolehlivé údaje. Používaná zkratka „č. b.“ značí jakýkoli dvoubarevný displej.

„Zesilovač“ – zde je možné najít dva druhy výkonu, hudební a RMS (více zde), což je vždy naznačeno. RMS můžete s výhodou použít pro srovnání s ostatními výrobky.

Celoplošné sítě DAB+ získaly CRA a RTI cz ČTÚ zveřejnil výsledky aukce kmitočtů

„Napájení; doba provozu (repro)“ – přijímače jsou napájeny externím zdrojem, který většinou dostanete v ceně (více viz poznámka). Pokud byla, při napájení bateriemi či akumulátorem, uvedena provozní doba, najdete ji právě zde a mělo by jít o provoz s reproduktorem, nikoli sluchátky. A ještě jedna věc: většina firem tento parametr udává při hlasitosti 50 %, narazíte ale i na takové, které měří při 60 %.

„Vstupy/výstupy“ – jako obvykle připomínáme, že stereo nemusí jít do sluchátkového výstupu a někde to výrobce/prodejce dokonce uvádí (pokud ano…). Podobně je na tom napájení přes nějakou formu rozhraní USB, typicky microUSB. Pamatujte, že v tomto okamžiku nemusí být v ceně síťový zdroj (viz poznámka).

„Rozměry (švh), hmotnost“ – ne vše musí sedět, někdy nebylo jasné, zda se údaje týkají balení nebo zařízení. U hmotnosti byla snaha uvádět ji i s bateriemi, pokud je přístroj má, údaj je přesto ale jen orientační.

„Poznámka“ – především charakteristika přijímače další důležité údaje, jako dodávka bez síťového zdroje, profily Bluetooth, atd.

Opticum AX Sound Path Lite. Foto: archiv autora

Přehled nejlevnějších rádií s DAB/DAB+ do 1.000 Kč (k 17. lednu 2024)

Poslední aktualizace proběhla ve středu 17. ledna 2024. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku v dané cenové relaci na našem trhu, ale pokud o nějakém přijímači vyhovujícím stanoveným parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB do 1000 Kč, 01-2024

Ke stažení (XLSX, s odkazy na recenze): tabulka – DAB do 1000 Kč, 01-2024