Po úspěšně dokončené aukci kmitočtů pro sítě určené terestrickému digitálnímu rozhlasovému vysílání je nasnadě, že největší událostí v oblasti DAB+ bude letos příprava a samotná výstavba digitálních sítí pro komerční rádia.

Zopakujme, že podle výsledků, které zveřejnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), se podařilo vydražit všech 29 sítí, z toho dvě celoplošné a 27 regionálních. Uspělo všem osm žadatelů, devátý z výběrového řízení odstoupil ještě před samotnou aukční částí. Výsledkem jsou fakticky tři celoplošné sítě DAB+, dvě původně naplánované ČTÚ, které získaly společnosti Czech Digital Group (dceřiná firma Českých Radiokomunikací) a RTI cz, a jedna složená z několika regionálních sítí, které vydražila společnost PLAY.CZ (do úplné celoplošnosti jí chybí pokrytí Pardubického kraje a Vysočiny). Nyní nastane neméně důležitá fáze tendru, kdy mají dražitelé uhradit částky, za které získali konkrétní kmitočtové příděly.

Po uhrazení poplatků vydá ČTÚ vítězům písemné vyrozumění o přidělení kmitočtů, na jehož základě budou moci začít vysílat. Ne každý účastník aukce ale má vlastní vysílače a některé firmy tak budou muset jednat se zavedenými operátory o pronájmu vysílacích věží, případně i technologie. Nebo se pustí do výstavby vlastních vysílačů, což bude časově náročné. Podle rozvojových kritérií, které musí všichni úspěšní dražitelé splnit, by držitelé přídělů pro celoplošné sítě B a C, tedy Czech Digital Group a RTI cz, měli do 18 měsíců od obdržení kmitočtů pokrýt 50 procent populace České republiky a také dálnic, a do dalšího roku minimálně 80 procent populace a dálnic. Regionální sítě jsou na tom výrazně lépe: do dvou let mají pokrýt 40 procent obyvatel regionu, pro který mají vydaný kmitočtový příděl, a do dalších dvou let minimálně 70 procent populace daného regionu.

Celoplošné sítě DAB+ získaly CRA a RTI cz ČTÚ zveřejnil výsledky aukce kmitočtů

Nejrychlejší výstavba sítí se dá očekávat od CDG a Broadcast Services

Splnění rozvojových kritérií je kruciálním požadavkem, který může stát operátory kmitočty. ČTÚ totiž bude na dodržování termínů bedlivě dohlížet. Výklady kritérií jsou různé, podle jednoho by mohl operátor při nesplnění termínu pokrytí určité populace v jednom regionu mohl přijít o kmitočtové příděly pro všechny regiony, které vysoutěžil v aukci. Čeho se tedy dočkáme ještě v roce 2024? Nejrychlejší výstavbu sítí lze očekávat u firem, které potřebné vysílače už mají a digitálnímu rozhlasovému vysílání se už věnují. Z celoplošných sítí by mohl ještě v letošním roce odstartovat multiplex B společnosti Czech Digital Group (CDG), který využije vysílací lokality existující veřejnoprávní sítě ČRo DAB+, jež zajišťují České Radiokomunikace, majitel CDG. Rychlost bude důležitá i z hlediska konkurence a získání klientů. CRA by se měly k výsledkům aukce a rozvoji své sítě vyjádřit tento týden.

Druhý držitel celoplošného přídělu, společnost RTI cz, má vlastní vysílače pouze v západních, jižních a středních Čechách a v Praze. Čeká ho tedy zajištění řady vysílacích lokalit v dalších krajích. Je možné, že se dohodne na sdílení vysílacích věží s dalším úspěšným účastníkem aukce, společností Teleko digital, s níž RTI cz dlouhá léta udržovala digitální rozhlasové vysílání v České republice v pilotní fázi. Pokud by zvolila výstavbu vlastních vysílačů, oproti CRA by jí to zásadně zdrželo. Je tedy méně pravděpodobné, že by multiplex C odstartoval ještě letos. Samotný fakt, že jeden z celoplošných přídělů získala právě společnost RTI cz, je překvapivý, protože její ambice dosud směřovaly spíše ke krajským sítím. „Pro naši společnost RTI cz jde o velký úspěch, ale podle jednatele společnosti Václava Ježka o logický krok, protože patříme k historicky prvním propagátorům rozvoje DAB vysílání v České republice,“ komentovala úspěch RTI cz Office Managerka Andrea Jančová.

Jaký byl rok 2023 v DAB+? Přípravka na vstup komerčních rádií

S kým se dohodne GG OMIKRON?

O něco rychlejší by měla být při výstavbě DAB+ vysílačů společnost Broadcast Services, sesterská firma Digital Broadcating a Progress Digital. Její výkonný ředitel Jakub Juhas už oznámil, že instalace proběhnou nejprve v největších městech. „Kmitočtové příděly získané na základě výsledků aukce nám umožní co nejdříve zahájit přípravu realizace vysílacích sítí DAB+ pro regiony Praha, Středočeský kraj, Pardubický kraj, kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Zlínský kraj, Olomoucký kraj a Moravskoslezský kraj. Nejprve zahájíme realizaci výstavby vysílacích lokalit v největších městech: v Praze, Brně, Olomouci a Ostravě a následně v dalších krajích,“ uvedl Juhas. Broadcast Services byla jedním z adeptů na celoplošnou síť, ale ze získaných regionálních sítí dokáže pokrýt celou Moravu, Vysočinu, Pardubický kraj, střední Čechy a Prahu.

Spíše pomalejší spouštění vysílačů plánuje společnost GG OMIKRON, která získala příděly pro Prahu, Brno a Ostravu, včetně části Jihomoravského a Moravskoslezského kraje. Operátor nemá žádné vlastní vysílače a dosud se vysílání nevěnoval. Podle jednatele Jana Vyskočila se nebrání pronájmu vysílacích věží od jiných operátorů. „Chystáme řídit heslem „raději lépe než rychle“,“ říká. Zajímavé bude sledovat postup společnosti Joe Media, která v aukci získala úplně jiné kmitočty, než původně chtěla. Zachová si pokrytí Prahy, ale přijde o střední Čechy a místo nich získala kmitočty pro západní a jižní Čechy. Velkou neznámou je také Fiera Touch, firma, která na Vysočině provozuje tamní televizi i-Vysočina.cz a expanduje se svou televizní Regionální sítí 11 do dalších regionů společně s televizí iVodárenství.cz.

DVB-T i DAB+: Fire touch dál expanduje Firma z Vysočiny rozšiřuje pokrytí

Nové vysílače spustí Český rozhlas, RRTV bude řešit digitální licence

Poměrně rychlý start se dá očekávat u sítí společnosti Teleko digital, která už nyní pokrývá signálem DAB+ většinu krajů. Otazník visí nad firmou PLAY.CZ, která vysoutěžila třetí největší pokrytí DAB+ v rámci celé republiky za poloviční cenu oproti dražitelům celoplošných sítí. Operátor má zkušenost s provozem internetových rádií, ale terestrickému vysílání se nikdy nevěnoval. Pravděpodobně se tedy bude muset spojit s nějakým zkušeným operátorem a využije jeho vysílací věže a techniku. Nebo se spojí se samotnými komerčními rádii, která původně plánovala získat kmitočty napřímo a provozovat si celoplošnou digitální síť sama. Na průběhu aukce je patrné, že PLAY.CZ opravdu hodně usilovala o to, aby získala pokrytí všech krajů. U některých regionálních sítí nabídla až třicetinásobek vyvolávací ceny.

Výstavba sítí DAB+ pro komerční rádia však nebude jedinou očekávanou událostí v digitálním rozhlasovém vysílání za letošní rok. Český rozhlas bude pokračovat v zahušťování vlastní sítě ČRo DAB+, aby zvýšil její pokrytí uvnitř budov. Zatím sice neoznámil, kolik vysílačů a dokrývačů plánuje spustit v roce 2024, ale z dřívějších vyjádření technického ředitele Karla Zýky vyplývá, že stávající pokrytí rozhlas nepovažuje za finální. V souvislosti se startem sítí DAB+ pro komerční rádia lze očekávat také větší počet žádostí o vysílací licence pro digitální rozhlasové programy, včetně stávajících komerčních rádií. Ta se totiž rozhodla, že pro DAB+ nevyužijí tzv. transformační licence, čímž by přišla o frekvence pro analogové vysílání v FM pásmu, ale požádají o zcela nové digitální licence.

Kdo se utká o sítě DAB+? Zájem má internetový Play.cz i Rusové