Licenci pro terestrické a satelitní vysílání získal od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nový televizní kanál Warner TV, za kterým stojí společnost Warner Bros. Discovery. Na českém trhu půjde už o devatenáctou lineárně vysílající televizní stanici této společnosti, ale první bezplatnou.

Warner TV, která už kdysi v Česku vysílala pod názvy TNT a TCM v kabelových sítích UPC, bude nabízet klasické i novější americké seriály a filmy z produkce studia Warner Bros. I když působí na řadě evropských trhů, Česká republika bude teprve druhou evropskou zemí po Itálii, kde bude Warner TV vysílat volně a diváci ji tak naladí bezplatně. To samé podle Václava Palečka, ředitele distribuce a obchodního rozvoje WBD v České republice a na Slovensku, však nebude platit o Slovensku. „Televizní kanál Warner TV bude dostupný pouze v Čechách,“ uvedl Paleček v oficiální tiskové zprávě.

Warner TV se chystá do Česka Už tu vysílala pod značkami TNT a TCM

Už od loňského podzimu se spekuluje, že Warner TV obsadí jednu předpřipravenou programovou pozici v celoplošném terestrickém multiplexu 23, konkrétně pak pozici nazvanou Test-5. O té koncem loňského roku Marcel Procházka, ředitel právního a regulatorního útvaru Českých Radiokomunikací (CRA), provozovatele multiplexu 23, prohlásil, že bude obsazena na jaře 2024 blíže nespecifikovaným programem. CRA pořádají příští týden v Praze setkání s novináři, které se mimo jiné zaměří na „plánované novinky v pozemním digitálním televizním vysílání“. Kromě Warner TV má v únoru odstartovat také nový sportovní kanál Sporty TV, který už potvrdil vstup do multiplexu 23.

Warner TV v poslední dekádě postupně expanduje na evropské trhy. Od roku 2017 vysílá ve Francii, kde nahradila původní program Syfy. Po roce 2020 pak Warner Bros. Discovery postupně přejmenovávala svůj televizní kanál TNT působící na mnoha evropských trzích na Warner TV. V roce 2021 se tak stalo v Německu, Polsku a Rumunsku, v roce 2022 v Itálii a loni v květnu ve Španělsku. Ve většině zemí tento program vysílá zakódovaný a je součástí nabídek placených televizních služeb, ale například v Itálii je volně šířený v terestrických sítích. V Česku vedle terestrické a satelitní licence získala Warner TV také oprávnění vysílat online.

Majitel HBO dokončil fúzi s Discovery Vznikla společnost Warner Bros. Discovery