Po velmi levné, ale výborné Bowfell Plus tu máme, jak už ostatně říká název, nejvyšší model a už typu 5.1 se subwooferem a bezdrátovými satelity s akumulátorem. Stále ale za hubičku, byť s jistým omezením. Tak to bývá…

V době recenze stál Majority Everest 6.990 Kč, což vzhledem k výbavě za hubičku nepochybně je i když jak uvidíte, pár věcí chybí. Oproti nižšímu modelu (test zde) nabídne, vedle HDMI se zpětným audio kanálem (ARC, co je to) a bezdrátově připojitelnou basovou částí (pouze takto, max. vzdálenost od základny 10 m), i oddělitelné satelitní reproduktory, které se odcvaknou z lišty jako takové a tohle řešení nevidíme moc často. À propos našinec z toho ale z počátku může být mírně zmaten. Zadní satelity totiž dorazí v samostatné krabičce a základnová lišta má z obou stran záslepky, takže to na nějaké rozšíření vůbec nevypadá. Daleko lepší by bylo balení opačné u něhož by uloženy byly záslepky a satelity zůstaly nasunuty. Na liště by navíc bylo jasně vidět, že… „je tu něco přiděláno“.

Balení je tedy provedeno jako systém 5.1 a příručka, či webová stránka, právě nepomůže nehledě na to, že by výrobce měl do krabice umístit upozornění.

Bezdrátové repro, a teď mluvíme o všech v tomto systému, komunikují se základnou na frekvenci 676 MHz (satelit), 756 Mhz (druhý satelit) a 865 MHz (subwoofer), což jsou údaje výrobce. Pochopitelně musí být napájeny a v ceně dostane všechny zdroje: 2x pro satelity, kde ale můžete přechodně využít i akumulátory (výborně!), 1x pro základnovou lištu plus 1x pro subwoofer.

Pro ty, kteří vyžadují jen občasný systém 5.1, resp. zvuk i ze zadu, může být ale hodně zajímavé už to, že k zadním satelitům napájecí kabely tahat nemusí. Maximální vzdálenost od základny má být 20 m, což je opravdu hodně, a zabudovaný akumulátor (3.600 mAh) má vydržet až 8 hodin, což v praxi sedělo (jinde jsme našli pouze 4 hodiny). Výrobce se rovněž chlubí velmi rychlým dobíjením, byť bohužel přes microUSB, ale prověření v našem případě nedopadlo.

A co naopak nesmíte chtít?

Především více klasických digitálních audio rozhraní (je tu pouze jedno optické, koaxiální chybí) a také vyšší formátovou podporu, tedy Dolby Atmos, DTS:X, apod. Za nás ale chybí alespoň základní DTS (ověřit se nepodařilo klasických 5.1) a pro starší levná (levnější) zařízení by se rozhodně hodil i „koax“.

A není tu ještě jedna věc – Wi-Fi. Ta by však, vzhledem k zaměření lišty zejména jako čistý doplněk k televizoru, postrádala smysl, takže vytýkat to postrádá smysl.

Informací na webové stránce produktu je vysloveně pomálu a dokonce chybí i nějaká rozumná specifikace (chyběla v době testu). Nicméně osazení subwooferu jsme našli u jedné z fotografií a zabudován má být reproduktor o průměru 13,3 cm (5,25″) plus dopředu ústící bassreflex, což je i vidět. A nakonec se to potvrdilo i v příručce, která ovšem také nebyla úplná, jen v ní bylo o něco více informací a chyběla i tak prostá věc, jakou je výkon zesilovače! A tenhle parametr udávají skoro všichni, včetně Bowers & Wilkins. To abychom zůstali v Británii.

Z toho zajímavého, co jsme celkově vzato ještě objevili, se nicméně výkon zesilovače dozvíte z fotografie (300 W, zřejmě hudební) a narazíte i na frekvenci (70 Hz až 15 kHz), což opravdu není nijak oslnivé, ale při produkci to opravdu takto nepůsobilo, takže kdo ví.

V příručce naleznete i na osazení reproduktory, takže…

  • základna, tj. zvuková lišta s nenasazenými satelity: vždy průměr 5,7 cm (2,25″), 2x širokopásmové repro plus 4x středo-výškové repro, celkem šest reproduktorů;
  • satelitní reproduktor (zadní, po nasazení „přední“): 2x širokopásmové, 5,7 cm (2,25″).

Tady je bohužel v příručce chyba, protože pokud se podíváte na satelitní reproduktory umístěné za nesnímatelnou kovovou mřížkou uvidíte pouze jeden. Údaj je tedy zřejmě míněn za oba satelity.

Následné nahlédnutí – ve správném úhlu – na přední část zvukové lišty (opět nesnímatelná kovová mřížka) ukáže šestici reproduktorů. Po dvou jsou na obou krajích lišty, dva reproduktory jsou pak blíže ke středu, takže dialogový „centr“.

Systém 5.1 zde tedy v praxi znamená přidání zadních repro s akumulátorem, které ale můžete dodaným zdrojem i napájet, plus přední část, základnu, zajišťující levý a pravý kanál a středový, centrální.

Pokud vám to nevyhovuje, můžete „zadky“ přicvaknout na základnu i když v tomto okamžiku se opět bavíme o 5.1.

Co se týče spotřeby zvukové lišty (základny), na jednom místě jsme nalezli 100 W, přímo na ní bylo uvedeno 180 W. Možná jde ale o nedorozumění a údaje se týkají sejmutých, resp. nasazených satelitů. Specifikováno to však nikde nebylo.

Soundbar Majority Audio Bowfell Plus? Levný a výborný doplněk nejen k televizoru

Jak ji připojit? I přes HDMI

Oproti Majority Audio Bowfell Plus (test) tu máme i HDMI, poplatné ARC, dále optický audio vstup, přičemž druhé klasické digitální rozhraní pro zvuk chybí. Faktem ale je, že kvalitní starší zařízení bývala vybavována oběma druhy výstupů, tedy optikou i „koaxem“ a v případě autora šlo například o stále špičkový přehrávač CD/DVD Sony DVP-S7700 (10 bitů video D/A, 96 kHz, 24 bitů D/A) a taktéž výborný, byť výrazně levnější přehrávač disků Blu-ray, Philips BDP 8000. I tato zařízení byla s lištou vyzkoušena i když šlo především o napojení na referenční televizor Hisense 55U7HQ (test), a to jak drátově, tak bezdrátově (vždy funkční).

Dalším z konektorů se kterým zde uspějete, je dvojice analogových vstupů typu cinch a jack (3,5 mm). V ceně ostatně dostanete oba druhy kabelů a v případě jacku, jde o jack/jack, tedy typicky pro napojení mobilu či nějaké „empétrojky“. Zde byl zkoušen druhý ze vstupů a také Bluetooth.

A ještě poznámka k subwooferu a satelitům. To první i to druhé napojíte pouze bezdrátově, u subwooferu by se ovšem napojení kabelem hodilo. Typicky satelity pak můžete mikrospínačem vypnout, subwoofer pak má skutečný síťový vypínač oddělující ho od 230V.

Dálkový ovladač má solidní rozložení a dobře padne do ruky. Jak vidíte, na zvukové liště si co do podání audia upravíte pomalu vše (není tu ekvalizér). Foto: autor

Automatické propojení všech částí, ovládání zejména přes „dálku“

Po instalaci a zapnutí proběhlo automatické bezdrátové propojení všech součástí a nebylo zapotřebí nic mačkat nebo provádět nějakou další akci. Už od počátku bylo zřejmé, že zadní satelity fungují, subwoofer se však choval natolik nenápadně, že nebylo jasné v jakém je stavu i když se nakonec ukázalo, že je jen trochu utlumen. Dálkový ovladač, a ani přímo zvuková lišta, bohužel nenabízejí tlačítko reset, návrat k továrním hodnotám, a pokud je někde nějaká kombinace, která by vše uvedla do základního stavu, nenašli jsme ji.

Zabudovaný displej na zvukové liště je jasně čitelný i na větší vzdálenost, dá se ale i vypnout, ostatně po chvíli hasnul sám o sobě. Lišta nenabízí žádné menu, veškeré ovládání, tj. přepínání vstupů a nastavení hlasitosti jednotlivých částí audio systému obstará výborný a přehledný dálkový ovladač, na liště jako takové toho moc není (viz grafika níže). Subwoofer se dá pouze zapnout a vypnout stejně, jako satelity i když tady jde vlastně jen o uvedení do pohotovostního režimu.

Zajímavé je, že lištu nepřepnete do sterea, ani na plně prostorový zvuk, přednastavené režimy jsou tři (Music, Movie, News) a automaticky dělí příchozí signál na všechna repro, která jsou k dispozici, takže i z prostého sterea vytvářejí virtuální prostor. A často se to daří překvapivě dobře, jako například u jednoho z nejlepších domácích CD, Neckářova Planetária. Zkoušeli jsme i špičková CD s DTS provedená ve skutečném 5.1, ale tady lišta neuspěla, byť špičkový přehrávač Sony DVP-S7700 vše připravil jak měl, což se týkalo i DVD a u Philipsu i disků BD. Právě absence i základního DTS patří k naší největší námitce.

Na horní části zvukové lišty je hodně nenápadné ovládání. Umí toto (doplňující vysvětlení autor), přeskok skladeb využijete u Bluetooth. Grafika: Majority Audio

Jaká je? Výborná, jen musíte být smířeni s jiným podáním zvukového pole

Základ zvukové lišty má kvalitní nožičky (subwoofer jednodušší, ale stále v normě) takže nemusíte bát lištu postavit i na lepší nábytek. Někomu může chybět digitální koaxiální rozhraní, nám více chybí DTS a tady se nebavíme o nějakém zásadním nárůstu ceny; i tak by se rozhodně vyplatilo. A samozřejmě by se vyplatilo i vyhodit toho, kdo dělá příručku a udělat ji pořádně a údaje rovněž doplnit na webové stránky!

A zvuk?

Celkově vzato byl výborný, někdy až překvapivý a minimálně třídu nad cenovkou (třeba důrazný klavír ve zmiňovaném Planetáriu). „Noční poslech“ tlumící dynamiku tu vzhledem k ceně nehledejte, nicméně zaráží absence prostého režimu „Stereo“ a není tu ani prostorová klasika typu 5.1, pokud je takovýto zvuk na vstupu. À propos zajímavě se chovalo tlačítko Surround Power. Lišta na jeho zmáčknutí reagovala (oznámila, vysvítila, poslední navolený režim), ale v žádné situaci se nic nedělo, resp. jsme na nic nepřišli. Z logiky věci by měla zapnout „surround“, tedy prostorový, případně pseudoprostorový zvuk a vzhledem k tomu, že tu není režim (tlačítko) „Stereo“, tedy přepnutí lišty na dvou kanálový zvuk (plus subwoofer), měl by se „soundbar“ asi takto přepnout. To se však nedělo ani v okamžiku, kdy byly na vstupu dva kanály (i takovýto zvuk se vždy objevoval na všech repro systému 5.1) a nedělo se to ani při 5.1.

Jinak řečeno: rozšíření (potlačení) zvukového pole nikdy znát nebylo. Sterea, spíše „sterea“, protože centr v liště pracoval nejspíše také (přehlušují ho přední repro), dosáhnete tedy pouze tak, že vypnete zadní satelity. À propos i po jejich napojení na základní lištu půjde v tomto okamžiku stále o audio systém typu 5.1, protože zvuk nadále přichází ze všech dotčených měničů, což máme potvrzeno i výrobcem.

Snažili jsme se ještě změřit dobu nabití satelitních repro, ale nebyla tu žádná signalizace dobíjení, pouze červená LED oznamující připojení k 230 V. Po zapnutí repro, se pak ještě rozsvítila modrá LED, toť vše.

Za danou cenu pochopitelně nemůžete čekat naprosto vyváženou produkci na každém druhu muziky (to často ani za mnohem vyšší cenu), dynamika někdy neúměrně roste a zkreslení v horní části hlasitosti bylo znatelné zejména u basů. A i když je subwoofer klasicky nejslabší částí systému (to je zde skoro vždy) řekněme si jasně – tenhle systém se dá – co do produkce audia – srovnávat s lištami například výrobců televizorů za více než deset tisíc. Srovnávat se ovšem nedá formátovou podporou, byť u základní Dolby jdoucí dnes i z televizoru je.

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, někdy až překvapivý zvuk, kvalitní zpracování, bezproblémové zprovoznění, akumulátory v satelitních repro, zabudované uchycení pro montáž na stěnu (každá část), prakticky kompletní řízení přes dálkový ovladač
  • PROTI: nepodporuje DTS, chybí režim „Stereo“ i přepnutí na klasický plně prostorový formát (5.1)