Po vybalení z malé nenápadné krabice okamžitě zaujmou dvě věci: kvalitní provedení, byť poněkud naleštěné, což může někomu vadit, a subwoofer. Našinec by řekl, že při ceně nějakých 1.990 Kč tu nejspíš žádný nebude…

Velmi levná zvuková lišta s optickým audio vstupem (!) je typu 2.1 a malých, až kompaktních rozměrů. Provedena je v leštěné úpravě na které je všechno vidět; na rozdíl od jednoduchého subwooferu. Ten pochopitelně můžete umístit kamkoli (basy…), tedy pokud vám postačí délka tenkého a pevně přichyceného kabelu (485 cm), který má na druhém konci překvapivě… cinch! Přes Bluetooth se připojit nedá, což je konec konců vzhledem k ceně zcela na místě.

Překvapením jsou velmi kvalitní nožičky u základní části (jednodušší, ale stále dostačující u subwooferu), zdroj je pochopitelně externí a s kulatým konektorem (18 V).

Reproduktory jsou v liště umístěny za nesnímatelnou kovovou mřížkou („basák“ za nesnímatelnou textilní) a podle označení na krabici hlásící „2.1 Soundbar with Subwoofer“ můžeme usoudit, že uvnitř se nacházejí pouze reproduktory pro pravý a levý kanál, tedy bez „centru“.

To opět odpovídá ceně.

Bohužel se od výrobce nepodařilo získat za nás základní věci, jako osazení reproduktory, včetně jejich průměru, a také jasný výkon zesilovače, zkreslení…

U producenta audia trochu zvláštní!

K TÉMATU:

 

Jak ji připojit a jak to v praxi vypadá

Lišta je bez HDMI, napojení typicky na televizor nejlépe zajistí digitální optický audio vstup, který je na zadní straně a přesně takto jsme ji také s naším referenčním televizorem Hisense 55U7HQ, se kterým jsme ji primárně zkoušeli, propojili. Jelikož jde o jediné digitální rozhraní pro audio, musí ho váš televizor (nebo jiné zařízení) pochopitelně mít, což některé nesplňují. Druhou možností je vstup zvaný AUX (3,5 mm), který najdete na pravém boku a který je už analogový. Příslušný kabel (jack-cinch, stereo) najdete v balení, kde je ostatně ještě dálkový ovladač, baterie a kabel typu jack-jack pro připojení typicky k mobilu. Vše vidíte na snímku ve fotogalerii.

V praxi je připojení k televizoru velmi snadné, pokud samozřejmě má ideálně „optické audio“. Jen musíte následně u většiny TV vstoupit do menu nastavení a podle modelu zvolit výstup na externí repro. Konkrétně jinak výborný (cena/výkon) Hisense 55U7HQ umí pouze jednu sadu, takže buď interní, nebo externí reprosoustavy. Váš televizor na tom nejspíše bude podobně, existují ale i takové, které to zvládají simultáně a některé modely pro rok 2024, jak se zdá, budou umět dokonce s externím reprosystémem spolupracovat, takže se televizor prohlásí „za centr“ a zbytek nechá na napojené zvukové liště. Ta ovšem musí být s daným systémem kompatibilní.

Lištu jsme ještě krátce vyzkoušeli i s mobily přes Bluetooth (viz dále) a také s kancelářským počítačem HP EliteDesk (analogové napojení), který standardně funguje s klasicky skvělým monitorem Eizo, resp. s jeho zabudovanými reproduktory, což pochopitelně není ideální. Zvuková lišta zde produkci rozzářila a vzhledem k jejím zanedbatelným rozměrům (plus miniaturnímu subwooferu) není problém ji využít i takto. Ostatně vyzkoušeli jsme také provoz bez subwooferu a vůbec to nebylo špatné, byť basy byly poněkud omezeny. Výkon zvukové lišty pak byl, za každých okolností, vysoký, a to i subjektivně vzato.

Ovládání zvukové lišty na pravém boku plus analogový audio vstup. Foto: autor

Pohodové ovládání, přednastavené režimy by měly být lépe odlišeny

Ovládání zajistíte jednak přes dálkový ovladač a jednak je na pravém boku „soundbaru“, kde je rovněž analogový audio vstup v podobě 3,5 mm konektoru typu jack. Na čele je ještě umístěna kontrolní LED, která mění barvu podle situace a také, na spodu a vrcholu hlasitosti, přestane blikat ( tohle bývá většinou zařízeno jinak). Zvuk třeba při změně vstupu nevydává.

Zakulacený dálkový ovladač skvěle padne do ruky, je přehledný a už jen na takový máte dnes potíže vůbec narazit. Autor nedávno recenzoval aktivní reprosoustavy AQ M26 za bratru desítku a dálka, hm…

Zpět k Majority a jinak řečeno: takto má vypadat jednoduchý, dobře použitelný a kvalitní dálkový ovladač k takovémuto audio produktu. Pár věcí k upravení by se ovšem našlo a dostaneme se k nim záhy.

Dálkový ovladač se skvěle drží v ruce a na tohle dnes pomalu nenarazíte. Foto: autor

Přednastavené zvukové režimy jsou u Majority Audio Bowfell Plus tři: Movie, Music a Dialog. Nejsou ani zdaleka ideální (patrné byly minimální rozdíly v nastavení zvuku), ale jak se tak říká, „lepší než drátem do oka“. Na ovladači vidíte i volbu Reset dávající vše do základního nastavení (tak to alespoň působilo), což se určitě hodí, a Mode tvářící se poněkud nezvykle, na české podmínky. Jde totiž o změnu vstupu a tady jsme zvyklí na jiná označení. Navíc jeho změnu přes interní LED na zvukové liště označuje pouze barva, kterou nedoprovází žádný tón. A ten by se hodil!

Naštěstí je vstupů jen pár, takže není problém přepínat, dokud se nedoberete toho správného.

Na boku lišty řídíte hlasitost a krátkým stlačením Power/Mode změníte vstup. Podržením lištu vypnete, zapnutí se opět provádí delším podržením kombinovaného tlačítka.

U dálkového ovladače se hlasitost řídí v rámci kurzorového kříže, její potlačení (Mute) vyvolá blikání LED na „soundbaru“. Bohužel dálkový ovladač tu správnou odezvu na liště nevyvolá vždy. Například při změně hlasitosti, přednastaveného audio režimu se LED rozbliká, při úpravě basů nebo výšek už ale nikoli, takže nevíte, zda máte odezvu; pokud tedy není slyšet. Vše trochu komplikuje ještě to, že na ovladači není žádná kontrolní LE dioda.

Jaká je? Se skvělým poměrem cena/výkon

Lištu jsme napojili i přes Bluetooth a audio kabel typu jack-jack. V druhém případě šlo pouze o mobil TCL 30+ (Android 12), který na rozdíl od Samsung Galaxy A54 5G (Android 13, test) disponuje příslušným klasickým konektorem. Zvuk se řídil na každém zařízení zvlášť a nebyl nijak utlumen. To platilo i u napojení přes Bluetooth, které bylo zkoušeno u obou mobilů. Už jen absence utlumení při tomto druhu přenosu stojí za pozornost, protože nebývá zvykem!

A ještě něco bylo příjemné. Minimální zkreslení i při nejvyšší hlasitosti! Při některém druhu muziky, pravda, vystoupilo (Gabriel), ale třeba Fleetwood Mac a nedostižná skladba „Go Your Own Way“ působila velmi věrohodně a vzhledem k ceně zařízení o třídu výše. Parádně se poslouchala i Verona (Ztracená bloudím…), atd., atd. a vlastně celá testovací sada.

Řekněme si rovnou, že nejslabší částí systému je subwoofer a je to i pochopitelné a logické. Nicméně svou práci (většinou nenápadnou) odvede a celkový zvuk – teď mluvíme obecně – byl až překvapivý. Rozhodně vzhledem k ceně, takže poměr cena/výkon, nebo chcete-li cena/zvuk je jednoduše vynikající! Pochopitelně záleží na druhu muziky, ale tady nezapomeňte, že se bavíme o „soundbaru“ k televizoru a u něj se počítá už jen to, zda lépe slyšíte dialogy a zda výrazněji a jasněji slyšíte výšky a basy.

Mínusem je zejména to, že přednastavené režimy měly být od sebe více odlišeny (úprava je formou basů a výšek, ale nebyla nijak výrazná) a také podprůměrná příručka. V ní dokonce nenajdete ani většinu technických údajů, což není pro výrobce právě dobrá vizitka a přitom by stálo pár korun to napravit!

Tady lišta ztrácí body, ale většina nad tím mávne rukou. Zde se to podle našeho názoru i vyplatí. Okřídlená věta „za málo peněz, hodně muziky“, tu platí pomalu stoprocentně!

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon (překvapivě slušný zvuk!), solidní výkon zesilovače (i subjektivní), kvalitní provedení, univerzální (pro TV, počítač…), výtečná výbava, včetně subwooferu s předlouhým kabelem, ale…
  • PROTI: …na jedné straně pevně přidělaným, přednastavené režimy by měly být více odlišeny, podprůměrný manuál