Takřka dvě třetiny francouzských domácností přijímají televizní signál z terestrických vysílačů (DTT). Vyplývá to z šetření operátora TDF, podle něhož digitální terestrickou platformu využívá 62 procent domácností.

Více než polovina domácností v zemi galského kohouta přijímá signál DVB-T/-T2 na hlavním televizoru (přesně jde o 58 procent), další čtyři procenta se spoléhají na DTT pouze na druhém a dalším televizoru. Přes třetinu domácností (35 procent) deklarujících příjem terestrického televizního vysílání má zároveň přístup k televiznímu vysílání přes optiku až do domu nebo ADSL, tedy ke službám IPTV a streamovacím platformám, informoval server BroadbandTVnews.com. Pro většinu Francouzů je bezplatný příjem terestrického televizního vysílání důležitým nebo dokonce nezbytným způsobem přístupu k televizi, a to navzdory expanzi IPTV.

Francie a Španělsko dají UHD do DVB-T2 Půjde o France Télévisions a RTVE

Velká většina Francouzů si chce ponechat možnost příjmu národní vysílací platformy TNT, která vysílá v DVB-T2, aby jejím prostřednictvím mohli sledovat televizi doma. Upřednostňují bezplatnou programovou nabídku, která se snadno používá a dosahuje vysoké kvality vysílání po celé zemi. „Tato nová studie znovu potvrzuje význam platformy TNT v audiovizuálním sektoru. Nedávný příchod Ultra HD je pro DTT klíčovým a rozhodujícím krokem. Bezplatná, všem přístupná a kvalitní platforma TNT představuje společenskou výzvu pro audiovizuální a kulturní tvorbu,“ míní Karim El Naggar, ředitel pro audiovizuální oblast a sítě provozované společností TDF.

Podle El Naggara je terestrický příjem televizního vysílání ekologičtější a energeticky méně náročný než sledování televize přes internetové sítě. Proto TDF léta investovala a mobilizovala svoje zdroje k tomu, aby přispěla k technologickému rozvoji DTT. Průzkum pro společnost TDF provedla agentura IFOP na internetovém panelu 3000 respondentů ve věku 18 let a starších, přičemž vzorek reprezentoval všechny sociodemografické skupiny.

Zruší Francie televizní poplatek? Sněmovna je pro, teď záleží na Senátu

Štítky