Televizní skupina Prima rozšíří počet programů určených pro slovenský trh na tři. Kromě již existující stanice Prima International hodlá prostřednictvím placených televizních služeb nabízet i stanice Prima Cool SK a Prima love SK.

„Můžeme potvrdit, že skupina Prima požádala o licence pro televizní vysílání programů Prima Cool a Prima love. O podrobnostech k připravovaným projektům budeme diváky včas informovat,“ sdělila na dotaz serveru Televizníweb.cz mluvčí skupiny Prima Gabriela Semová. Žádosti o licence se už objevily i v přehledu na webu Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Programy určené pro slovenské diváky tak budou vysílat na základě licencí vydaných v České republice. Žádosti Prima podala 6. února. Stejným způsobem skupina získala od české RRTV v listopadu 2016 licenci pro satelitní vysílání programu Prima Plus, který na Slovensku nabízí původní tvorbu Primy, především pak seriály.

Prima: nové kanály nechystáme Jak to je s pozicemi v multiplexu 22?

Prima Plus nahradila v nabídkách slovenských kabelových a satelitních společností načerno šířený hlavní program Primy, který nechala skupina vyřadit. Důvodem byl jednak fakt, že pro akviziční pořady Prima nenakupuje vysílací práva pro Slovensko, a jednak požadovala od každého poskytovatele placené televizní služby za zařazení svého programu distribuční poplatek. Obdobně skupina Nova na Slovensku spustila program Nova International, který nahradil v nabídkách kabelových a satelitních operátorů hlavní kanál Novy. Prima Plus zahájila vysílání 23. ledna 2017 a obchodně ji zastupuje televizní skupina Joj Group, s níž Prima dlouhodobě spolupracuje i na česko-slovenských zábavních show, jako je Talent.

V době svého vstupu na slovenský trh byla Prima Plus dostupná v nabídkách satelitního operátora Skylink a Digi SK, u kabelové společnosti UPC Slovensko a dalších operátorů, takže ji mohlo přijímat zhruba 1,4 milionu domácností. Stanice dosáhla v prvním roce vysílání podílu 0,6 až 0,7 procenta na publiku 12 až 54 let. U připravovaných kanál Prima Cool SK a Prima love SK žádá skupina Prima o licence pro vysílání prostřednictvím zvláštních přenosových systémů, jinými slovy zejména pro online šíření, patrně v rámci své streamovací služby prima+. To však nevylučuje ani jejich zařazení do nabídek IPTV, kabelových a satelitních operátorů jako tzv. převzatého programu.

Prima+ má milion uživatelů Po roce získala 125 tisíc předplatitelů