„Od 1. února mohou zákazníci Canal+ sledovat oceňovanou tvorbu Apple Originals přímo ve streamovací službě Canal+, aniž by bylo třeba instalovat jinou aplikaci.“ Tolik zaslaná tisková zpráva. A co k tomu dodat?

Video služba vstoupila do Česka před asi rokem (podívejte se, jak jsme ji hodnotili) a nyní přináší naprosto neodmítnutelnou nabídku díky které věří, že přitáhne i nové zákazníky. To je, pochopitelně, naprosto správný předpoklad, protože Apple TV+ nabízí pěkných pár pokladů, což možná víte a pokud ne, stačí číst dál a podívat se také na naše fotogalerie.

Obsah s HDR ve videotékách? Podívali jsme se za vás a není to takové…

Zdražení a tah na bránu

Francouzská streamovací služba patřící stejnojmenné společnosti je rovněž majitelem satelitního Skylinku, a vlastně celé M7 Group, si zakládá na obsahu pro fotbalové fanoušky (Premier League, ale i WTA) a k dispozici má rovněž slušnou videotéku (např. Lovci hlav či Premiér) s řadou původních pořadů (mj. excelentní Policie Paříž 1900 – zejména první řada). Nechybí ani český dabing, ani české snímky, jako například Čtvrtá hvězda či vynikající Dabing Street a jsou jich tu desítky a desítky. V nejbližších týdnech má prý také uvést historický velkofilm Napoleon (2023) od Ridleyho Scotta. Uvidíme v jaké to bude verzi. Existuje totiž i režisérská…

Video služba ovšem také zdražila (více zde), což oznámila v prosinci minulého roku (dříve 189 Kč) a tohle si zatím troufl málokdo. Následně na místo jediného balíčku nabídla dva: ten stávající zaměřený především na filmy a sportovní přenosy, a Canal+ Komplet, který navíc obsahuje pořady právě z Apple TV+.

Za samotnou Canal+ nyní zaplatíte 239 Kč měsíčně (první tři měsíce pojedete se slevou) a v případě, že si k ní přiberete i Apple TV+, to bude 289 Kč a opět dostanete, na první tři měsíce, slevu. Oněch 50 Kč navíc je pak cena za, citujeme, „Videotéku Apple TV+“ a řekněme si rovnou: je to láce!

Službu můžete – v obou případech – kdykoliv zrušit.

Na čem jsme zkoušeli

Novou verzi videotéky v režimu Canal+ Komplet jsme zkoušeli na třech různých zařízeních:

  • běžném kancelářském počítači HP EliteDesk s Windows 10 a webovým prohlížečem Firefox, vše plně aktualizované.
  • Dále na multimediálním přehrávači Strong SRT 202 Ematic s Android TV 9, který byl napojen na zapůjčený (na test) televizor Hisense 65U7KQ (LCD QLED, 165 cm, o. s. Vidaa) a A/V receiver typu 5.1, Pioneer VSX-D2011 (THX) s dvoupásmovým reprosystémem Pioneer doplněným o samostatný subwoofer (vše přes kabel).
  • Třetím zařízením byl mobil vyšší střední třídy Samsung Galaxy A54 5G nejprve s Android 13 a následně, po aktualizaci, s Android 14.
  • K provozu byl rovněž využit výborný a také levný Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test) a internetová linka o rychlosti asi 20 Mb/s v době zkoušení nezatěžovaná ničím jiným.

Co se týče kvality, tituly, které jsme sledovali (nebo jen v rychlosti na zmiňovaných platformách projížděli) byly u Canal+ označeny jako HD, což může znamenat jak HD Ready, tak Full HD. Co je rovněž zřejmé, a máme to i potvrzeno, Canal+ nenabízí obsah s HDR a co víme, není tu také nic v rozlišení Ultra HD (4K).

Za výbornou spolupráci děkujeme Canal+!

Co je nově k mání?

Část Apple TV+, která je skutečně integrální součástí Canal+ zapadá do jeho konceptu (styl, ovládání…) o kterém jsme se zmiňovali v samostatném článku.

Zatímco na Canal+ je celá řada snímků s českým dabingem, na Apple TV+ jsme nic takového neobjevili, takže české či slovenské titulky, zvuk pak většinově ve dvou jazycích: angličtině a francouzštině, například u snímku Teherán (jako jeden z mála) ve francouzštině a hebrejštině i když někdy se jelo na střídačku.

Toto naše zjištění následně potvrdila zaslaná tisková zpráva, která je ovšem trochu v rozporu s jasně viděnou dvoujazyčností většiny snímků (většiny možná drtivé).

Citujeme: „Všechny tituly jsou v původním znění s českými a slovenskými titulky.“

Obsahově nabídku částečně vidíte v našich fotogaleriích, zde jako příklad jmenujme…:

  • For All Mankind: s-f, alternativní realita, 4 řady, ceny Emmy, rozlišení HD, Dolby Atmos, 5.1 a stereo, české a slovenské titulky
  • The Morning Show: drama, 3 řady, Zlatý globus, Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, rozlišení HD, Dolby Atmos, audio 5.1 a stereo, české a slovenské titulky
  • Prehistorická planeta: Země za dinosaurů, provází David Attenborough, 2 řady, HD, Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1 a stereo, české a slovenské titulky

Jeden z taháků Apple TV+ a často uváděná jednička video služby (VoD) – komediální Ted Lasso. Foto: autor

  • See: sci-fi, HD, Dolby Atmos, 5.1 a stereo, české a slovenské titulky
  • Selena Gomez: My Mind & Me: dokumentární, HD, Dolby Atmos, 5.1 a stereo, české a slovenské titulky
  • Ted Lasso: komediální, 3 řady, ceny Emmy, HD, Dolby Atmos, 5.1 a stereo, české a slovenské titulky
  • Vládcové nebes: válečné drama, 1 řada, HD, Dolby Atmos, 5.1 a stereo, české a slovenské titulky
  • Zabijáci rozkvetlého měsíce: drama, adaptace knihy Krvavé prachy, režie: Martin Scorsese, mj. hrají Leonardo DiCaprio a Robert De Niro, HD; Dolby Atmos, 5.1 a stereo, české a slovenské titulky

 

Jak po krátkém, byť velmi intenzivním zkoušení působí?

Výborně! Jednak jde opravdu o integrální součást VoD Canal+ (nikde jsme neviděli nějaké nucené přechody, apod.), jednak má co říci i obsahem a je také vidět, že bylo dbáno na jeho žánrovou vyváženost. Za nás je naprosto vynikající dokumentární série Prehistorická planeta využívající posledních poznatků o dinosaurech, která navíc nabízí jedinečnou a skoro dokonalou animaci.

Tohle je seriál, který by se měl nadabovat a promítat na základních školách!

Momentálně vám Canal+ dává možnost vstoupit do Apple TV+, tedy spíše do „nakousnuté jablko TV+“ : ), hned na hlavní stránce, kde si následně můžete vybrat mezi několika druhy pořadů. Nechybí obvyklé „pokračovat ve sledování“ kam se pořady z Apple+ rovněž zapisují a někdy (web) je i možnost okamžitě pořad tak říkajíc „vytípnout“, což nemusíte pracně shánět, jak bývá zvykem u jiných videoték (lehčeji se udržuje přehled).

Na vodorovných lištách pak vidíte obvyklé věci, jako jsou třeba Nejnovější tituly, Celovečerní filmy, atd., atd. Je tu i něco pro menší děti, ale těm se titulky chtít číst nebude, takže záleží spíše na jejich jazykové zdatnosti. V tomto ohledu rozšíření o Apple TV+ příliš vhodné není.

Na druhou stranu nám vadilo často české pojmenování pořadů evokující dojem dabingu, který zde však není. Občas vypadlé titulky („Invaze“ na webové platformě) či špatné navázání na rozkoukaný pořad jsou vcelku drobnosti. Titulky už ale všude měla kupříkladu totálně zničená Nadace (Asimov se musí obracet v hrobě!), výtečný seriál See („Vidět“, překládáno také jako „Zrak“) s Jasonem Momoou, určitě zajímavé The Morning Show, Únos letadla či Zabijáci rozkvetlého měsíce. Když se to tak vezme kolem a kolem, největší záhadou je to, podle čeho se vlastně vybíralo, jaký pořad bude mít český název a jaký ne! Dříve bylo zvykem, že dabovaným pořad měl název v češtině, ostatní držely původní. Dnes bohužel…

À propos i když jsme si zapnuli české titulky, další pořad u webového přístupu nastavení nepřevzal a standardně nabíhal do „vypnuto“. A to dokonce i v případě, že se jednalo pouze o další díl v řadě! Tohle by chtělo opravit stejně, jako to, že se nikde nedala regulovat velikost titulků a i když v případě našeho televizoru napojeného na MMC Strong fungovala automatika výborně, u mobilu a webu už bylo nastavení výrazně horší.

Opravdu výborný i když někdy trochu nedotažený (americká cenzura) seriál See. Foto: autor

V době zkoušení Canal+ s Apple TV+ měl autor instalován televizor Hisense 65U7KQ (test v přípravě) s úhlopříčkou 165 cm. Tady už české titulky nabíhaly automaticky (platilo to i pro přístup z mobilu s Androidem), jejich velikost se sice také nikde nedala regulovat, ale byly výborně čitelné i na vzdálenost nějakých pět metrů. V případě úhlopříčky 165 cm to vypadalo, jako by se jí velikostně přizpůsobily, a to např. i u For All Mankind. À propos u tohoto výtečného seriálu z alternativního vesmíru autora fascinuje i to, že v době amerického falšování historie a přepisování (a zakazování) knih vůbec slovo „Mankind“ přežilo. Třeba se ale také dočkáme, ostatně čile k těmto nesmyslům, a k cenzuře, směřujeme i u nás…

Vyzkoušeli jsme rovněž automatický přechod z jedné seriálové řady na druhou a vše bylo, u přehrávače s Android TV, v pořádku (mezi 2. a 3. u For All Mankind). Co se naopak nepodařilo, bylo vytáhnout z něj zvuk v 5.1, což ale může mít různé příčiny a není důvod nevěřit Canal+, že ho tam skutečně má. Ve webovém prostředí (Firefox, Windows 10) jsme pak také vyzkoušeli automatický přechod mezi 3. a 4. řadou u For All Mankind a klaplo to i zde.

Výborně se rovněž chovala aplikace pracující na telefonu Samsung Galaxy A54 5G s Android 14, kde s ní nebyl jediný problém, což ostatně platilo i u verze pro Android TV a webové prostředí na Firefoxu. Ne, že by nás to překvapilo! Canal+ byl stabilní aplikací všude, kde jsme ho během zhruba roku zkoušeli a zařízení to bylo více než dost.

A ještě jednu věc jsme vyzkoušeli. Zrcadlení z mobilu Samsung A54 5G na televizor Hisense 65U7KQ, jehož test připravujeme na nejbližší dobu. Vše přes výtečný meshový směrovač Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 klaplo na výbornou, obrazová kvalita byla zhruba na úrovni zdroje. Pokud tedy nemáte aplikaci Canal+ na svém zařízení, tohle je cesta, jak ji tam snadno dostat. V tomto případě se navíc jelo přes obecné zrcadlení obrazovky typu Wi-Fi Miracast