Nová streamovací služba patřící pod majitele satelitního operátora Skylink, společnost M7 Group, resp. mateřskou Canal+, je už i v Česku. Předplatit si ji může kdokoli a na Skylink jako takový vázána není. Obsahově potěší nejen fotbalové fanoušky.

Jak už jsme vás informovali, video služba je v lokalizované české verzi a zaměřuje se nejen na filmy a seriály (tak vypadá i základní dělení obsahu), včetně vlastních projektů, ale také na unikátní sportovní obsah a nabízí například kompletní přenosy z fotbalové Premier League.

Za službu zaplatíte 189 korun měsíčně a k výše uvedenému přidává živé vysílání řady filmových stanic (trochu jinou formou k čemuž se dostaneme) a přehrávání z archivu až 7 dní zpětně, pokud je to pochopitelně možné, což prý být nemusí. Vedle toho tu jsou stanice Canal+ Sport 1 až 6, či třeba „umělecký“ kanál.

Streamovací služba Canal+ už je v Česku Za 189 korun měsíčně nabízí i celou Premier League

Živě vysílané stanice v podobě v jaké jsme zvyklí například na Voyo tu ovšem nejsou a Canal+ na to jde jinak. Na první pohled se hlavní stránka tváří jako běžné VoD, tedy on-line videotéka. Pokud ale například jdete po fotbalu, záhy se dostanete na archiv sportovních pořadů Canal+ Sport, „Magazíny Premier League“ nebo třeba na přímé přenosy fotbalových utkání. Například v sobotu 6. 5. 2023 šly od 16:00 hod. hned tři utkání plus tzv. konferenční přenos ze zápasů 35. kola.

Tolik stručný úvod a teď na čem jsme vlastně zkoušeli… Největší část probíhala v prostředí PC/web (Windows 10 a Firefox), vše samozřejmě plně aktualizované. Krátce jsme také vyzkoušeli mobilní aplikaci přes výtečný Samsung S20 FE 5G s o. s. Android 12 a odchyceny byly obrazovky z obou platforem.

Na závěr jsme ještě prověřili aplikaci pro televizor s Android TV, nebo pro multimediální přehrávače (MMC) a konkrétně šlo o výtečný Strong SRT 202 Ematic s Android TV 9 napojený na televizor Hisense 55U7HQ (140 cm, střední třída). Jde o platformu Android TV a tak jen zdůrazníme, že je stejná jak u TV, tak u MMC s tímto operačním systémem.

Pár postřehů z krátkého zkoušení

  • Ani Canal+ nedodržuje dříve obecný úzus, že dabované věci mají český název pořadů a u zbytku je ponechán původní. Co jsme si stačili všimnout, k dispozici většinou byly oba názvy, na prvním místě často ten český bez ohledu na cokoli.
  • Je tu prakticky stejné prostředí v aplikacích pro PC/web a mobil (Android), ale utekla volba vyhledávání buď na jedné nebo na druhé platformě. Základní nabídka pro televizory s Android TV je na tom podobně, pouze není horizontální, nýbrž vertikální. Je vidět snaha po co nejjednodušším přístupu, opět škoda neujasněné pozice „Vyhledávání“ vzhledem k ostatním.
  • Obě v základu zkoušené aplikace nabízejí snadný výběr audia a titulků, titulky však nijak neovlivníte, včetně změny jejich velikosti, což je velká škoda a tohle platí i o nejhůře provedené aplikaci, kterou je jednoznačně ta pro Android TV. Je to ostatně vidět i ve fotogaleriích; u Android TV dokonce ani nelze skočit o 30 s, což všude jinde jde.
  • Zrcadlení obrazovky z mobilu Samsung na referenční televizor Hisense 55U7HQ bylo zcela bez problémů, kvalita standardní (cca 80-90 % originálu), výstupní obraz mírně zmenšený.
  • Ve snímku The Marksman, uváděném jako Poslední výstřel, nebyl synchronizován zvuk v angličtině s českými titulky, a to nejen u PC/web, ale i při přehrávání v mobilu. Ostatní zkoušené pořady byly v pořádku.
  • V aplikaci PC/web i mobilní se někdy vůbec neobjevila vodorovná lišta s nabídkou příjmu televizního vysílání (TV, TV průvodce, atd.). Tohle je v podstatě jediná cesta, jak se zde do něj dostat (občas se ještě objeví nějaká reklamní upoutávka).
  • Ve webové aplikaci na PC často mezerník nepracoval jako Pause, resp. fungoval, ale jen pár sekund. V mobilní aplikace dvakrát po spuštění vypadl obsah na hlavní stránce a bylo nutné aplikaci natvrdo restartovat.
  • Zprovoznění Canal+ v televizoru, či v MMC, s Android TV, je velmi snadné díky spárování mobilní aplikace k níž jste přihlášeni. Stačí ji pustit, jít do menu a najít volbu „Spárovat TV s QR kódem“. Tohle je stejně vynikající, jako u aplikace Skylink Live TV a mnozí by se tu měli přiučit!

Na čem si Canal+ pustíte a za jakých podmínek

Oficiálně je požadováno internetové připojení o minimální rychlosti 10 Mb/s, aplikaci (s jedním účtem) můžete využívat na až čtyřech zařízeních, pouze u stanic Canal+ Sport a Canal+ Action je počet omezen na dvě.

K dispozici je přístup přes následující platformy:

  • PC/web; pro Windows 10 od… Firefox 94, Google Chrome 87, Opera 76 a Edge 87; pro Mac 10.7 a vyšší… od Safari 14.6.
  • Mobily a tablety s o. s. Android a iOS; Android 7.0 a vyšší, iOS 11 a vyšší.
  • Televizory Samsung (Tizen, od roku výroby 2017), LG (WebOS 3.5 a vyšší od roku 2017) a TV s operačním systémem Android 7.0 a vyšším (poznámka autora: takto uvedeno, zřejmě ale míněn o. s. Android TV, protože jsme u televizorů, kde už mobilový Android snad vůbec není).
  • Multimediální přehrávače, centra (MMC) s certifikací Google, jako jsou Amazon Fire TV stick (Fire OS 6 a vyšší), Apple TV a Nvidia Shield TV.

Provozovatel Canal+ ještě upozorňuje na to, že jeho aplikace není kompatibilní se zařízeními, která nevyužívají certifikovaný operační systém Android nebo Android TV a samozřejmě i s těmi, které jsou tzv. rootnuté.

Ovládání aplikací

Základní dělení a možnosti v případě aplikací pro PC/web a mobil s Androidem vidíte ve fotogaleriích. Styl je zjevně stejný, v jednom případě designérům ujelo jen umístění vyhledávání, což sice nelze pochválit, ale celkovou snahu a co vzájemně nejpodobnější styl už ano (pak že to nejde…)!

U aplikace primárně pro televizory s Android TV (fotogalerie přidána do závěru článku) vidíte přesunutí základního menu na levý bok tak, jak je zvykem i u většiny konkurence. Přehrávač se ovšem výrazně zhoršil a Canal+ u něj dokonce ani nedrží styl ze zbylých dvou aplikací.

V případě mobilu je ovládání jasné a problém mít nebudete, u webového rozhraní s nějakou myší či jiným tzv. polohovacím zařízením, také ne. Prakticky jediné, co v tomto směru na zmiňované konfiguraci dělalo potíže (nepočítáme-li vypadávající pruh se vstupem do živého TV vysílání – viz dále), bylo chování mezerníku, kterým se při přehrávání pořadu provádělo Pause. Často se totiž stávalo, že pozastavení vydrželo jen dvě, tři sekundy a pak se přehrávání samovolně rozjelo. Při Pause přes tlačítko myši už bylo vše v pořádku.

Povšimněte si také, že video služba používá u seriálů české označení „řada“, ale u dílů už v této souvislosti podivné slovo „epizoda“. Jinak je už lokalizace solidní.

„Živá televize“ zcela jinak

Do živého televizního vysílání se dostanete jediným způsobem (pokud nepočítáme občasný reklamní banner), tedy přes vodorovný pruh umístěný nejspíše ad hoc a obsahující položky:

  • Televize
  • TV průvodce
  • Nyní v TV
  • TV archiv

Ve fotogalerii je pak vidět, jaké stanice jsou k dispozici a vedle těch sportovních jsou tu také, po nedávném převzetí společnosti SPI International, jednoduše řečeno „Filmboxy“, tedy kanály povětšinou filmové a zábavní.

Výše uvedené čtyři možnosti vám nabídnou základní orientaci ve stylu, na který je většina navyklá, resp. je jí znám.

U obou nejvíce zkoušených aplikací jde také přehrávání vybraného pořadu zmenšit do malého náhledu, zachovat velikost okna nebo (u PC/web) ho roztáhnout na skutečně celou obrazovku. U mobilu šlo náhled bez potíží přemisťovat.

Jaká je nová streamovací služba?

Canal+ představuje na první pohled zcela běžný návrh, což ve valné většině znamená základní dělení na filmy a seriály (nebo tzv. pořady). Záhy ale zjistíte, že je tu řada věcí oproti konkurenci vylepšena. Chybí třeba zmatené spouštění pořadů bez možnosti vyvolat o něm (o nich, v případě seriálu nebo více dílů) informace. Právě díky spuštění pořadu „na jeden dotek“ nemáte přehled a pokud vám třeba zmizí poslední díl z pokračovacího pruhu, což se běžně stává všude, musíte ho pracně vyhledávat. Navíc služba do přehrávače videa zavedla ikonu se základními informacemi o pořadu a také možnost podívat se – v případě seriálu – na přehled dílů v jiném náhledu.

I tohle je v praxi hodně cenné a Canal+ je tak promyšlenější a určitě lepší než někteří jiní (většina). Například HBO Max a Voyo často sází na okamžité spuštění pořadu v pokračování, ale pokud ho ukončíte, ocitnete se už v přehledu dílů, což je pořád lepší než nic! Samotné přehrávání videa pak má Canal+ uděláno lépe (s výjimkou aplikace pro Android TV) nemluvě o tom, že u seriálů a dalších pořadů s více díly je prostě klíčové, aby divák nepřišel o přehled. A toho se mu zde dostává. Tedy až na zmiňovanou slabou aplikaci pro Android TV, která jde mimo linii.

Co se týče přístupu k televizním stanicím, ten se odehrává nikoli přes hlavní nabídku zcela nahoře, nebo na boku, ale přes jednu z vodorovných lišt na níž například vidíte i jakési EPG; více fotogalerie s televizním vysíláním a také ta s aplikací pro mobil.

Kombinovaná video služba Canal+ (IPTV/VoD) nabízí řadu zajímavého až unikátního obsahu v češtině i s titulky, filmy, které se už dnes netočí (a nejspíše by si na ně ani nikdo netroufl), často kvalitní francouzský a také evropský obsah, včetně českého, exkluzivní sportovní přenosy a tu a tam také narazíte na aktuální chuťovku, jako snímek „Všechno, všude, najednou“. Za pozornost ovšem stojí i nebývale kvalitní vlastní obsah majitele, jako parádní seriál Policie Paříž 1900, který se dá připodobnit asi jen k Babylonu Berlín. Takovýto obsah si v současnosti všichni stahují pod sebe, takže nás čeká veselá budoucnost.