Výrobky řady Vero, vedle své hlavní funkce, kladou důraz i na ochranu prostředí. Použity jsou i recyklované plasty (podíl se má pohybovat mezi 30 a 50%), papír ze sběru (85 %) a mají mít také nízké náklady na provoz, což je možná ještě důležitější. Pro některé může být výhodou i schopnost promítání typu 24/7.

Klasický projektor typu DLP za asi 24.990 Kč představuje kompaktní klasiku kombinovanou s multimediálním přehrávačem (MMC) s Android TV. Pracuje s tzv. hybridním zdrojem světla o němž jsme se však dozvěděli jen to, že je tvořen laserem a lampou LED. Jak to funguje tudíž netušíme, možnost si vybrat či zdroj ovlivnit jinak jsme s výjimkou úrovně světelného toku nikde nenašli.

Testujeme s výborným mobilním projekčním plátnem Epson Silk Screen ELPSC26.

Vero PL3510ATV pracuje ve Full HD, má zabudovaný základní audio systém a ovládání na přístroji plus dálkový ovladač pro Android TV. Světelný tok je hodně vysoký, plných 5.000 ANSI lumenů, životnost zdroje je udána na 30.000 hodin v režimu eko, pro režim Normal pak 20.000 hod. Třetí volbou je možnost světelný tok manuálně ovlivnit s minimem na 40% celkového výkonu.

Jak bylo naznačeno, projektor pracuje buď tradičně s externím zdrojem videa (2x HDMI) nebo – po zasunutí přiloženého hardwarového klíče (viz fotogalerie) s o. s. Android TV 11 – jako multimediální přehrávač. Ten dostanete v ceně a právě sem se při testu zaměříme. Část projektorová pochopitelně výrazně ovlivňuje část MMC, ostatně nemá dálkový ovladač, takže je nutné pracovat přes tlačítka přímo na projektoru na což je třeba si zvyknout už při instalaci.

A pro přírodu příjemnější výroba a návrh?

Acer udává, že šasi projektoru obsahuje více než 40 % recyklovaného plastu (PCR – Post-Consumer Recycled plastics) a že kompletní obal (85 %, uvnitř druhotný papír) využívá plně recyklovatelné materiály, což bylo vidět už na absenci polystyrenu. I to je třeba kvitovat nejen pro to, že ho autor v tomto ohledu bytostně nesnáší (a luxování následující po skoro každém vybalení). V ceně dostanete ještě tašku na přenášení (netušíme zda recyklovatelnou, ale možná se jí týká prohlášení o „100 % recyklovatelných obalů“ : ) a dálkový ovladač pro Android TV. Projektor je pak zabalen do obalu rovněž z recyklátu, což hlásají i nápisy, takže jak vidíte, tchajwanský Acer na svá prohlášení z minulosti nezapomíná.

Výše i níže uvedené parametry jsou vytaženy z loňské tiskové zprávy a také z přímo zaslaných dat od výrobce. U prodejců pak narazíte na roztodivné údaje, čemuž se ale nemůžeme divit, protože v balení najdete řadu papírů a papírků, ale parametry nikoli. Ty se v době recenze bohužel nedaly najít ani na stránkách Aceru a nápisy přímo na projektoru – z neznámého důvodu… ve španělštině – hovořily o spotřebě, ale to bylo v podstatě vše. Nicméně výrazný nápis „Laser“ nepřehlédnete…, což zde ovšem znamená zmiňovanou tzv. hybridní lampu.

Co se bohužel nepodařilo zjistit bylo, jaká vzdálenost je nutná pro projekci s úhlopříčkou 100″, tedy 254 cm, což je dnes už pomalu standardní údaj, nicméně na 2 m získáte úhlopříčku 201 cm (79″). Poměr stran obrazu je buď na 16:9 (přirozené) nebo 4:3 (v menu bylo nastaveno Auto), objektivová část s výraznou krytkou nabízí posun horizontální osy a krátký optický zoom (1,3x, regulace na objektivu), který v menu nastavení ještě doplňuje digitální (standardně nastaveno 1:1).

Další parametry: f16,88 – 21,88 mm, manuální zoom & ostření; korekce Keystone +/-30° (vertikální, automatika),+/-30° (horizontální, manuální, automatika), korekce rohů; hlučnost v režimu Eco 29 dBA, Normal neuvedeno (subjektivně vzato obdobné).

Acer Vero PL3510ATV a tradiční menu Android TV. Druhou částí je samostatné menu projektoru (viz dále). Foto: autor

Instalace skoro nulová, pohodlné automatické geometrické korekce

Instalace projektoru jako takového byla ukázkově snadná. V našem případě (vzdálenost asi 240 cm) se nemuselo dělat prakticky zhola nic. „Prakticky“ znamená, že bylo zapotřebí seřídit ostrost a jemně zoomem doladit zaplnění obrazu vzhledem k ploše plátna. Toť vše!

Projektor, kterému vzdálenost zjevně vyhovovala, si sám upravil zkreslení, včetně rohů (udělal si je i drobném přesunu projektoru), volby můžete i vypnout a upravit vše manuálně. Vzhledem k plátnu vidíte v nastavení projektoru i možnosti pro promítání na stěnu (barva), objektiv lze trochu seřídit i výškově, což je výtečné. Tato funkce nazývaná „posun objektivu“ jím tak dovoluje pohybovat, aniž byste museli regulovat přední nožku (zadní jsou pevné).

Pokud cokoli nevyjde, je tu řada manuálních úprav v přebohatém menu nastavení, které vyvoláte (a ovládáte) pouze přes tlačítka na projektoru. Dálkový ovladač je určen pro Android TV a představuje vlastně totéž, co dostanete k běžným multimediálním přehrávačům.

Celkově vzato se projektor prakticky neinstaluje, instaluje se jen část MMC a jede se à la zařízení s o. s. Android TV, i když pár odlišností, doplňků, tu je. Nejprve například vyberete jazyk projektoru a pak teprve párujete dálkový ovladač přes Bluetooth, což je trochu nezvyklé, ale vzhledem k ke koncepci (k projektoru ovladač nemáte) pochopitelné.

Pamatujte také na to, že po instalaci je (u nás byl) vypnut režim HDR (na projektoru), u Android TV bylo nastavení vcelku standardní, včetně hromadného zavedení vybraných aplikací IPTV/VoD.

Acer Vero PL3510ATV nemá tlačítko úplného vypnutí, takže vytáhnout ze zásuvky. Na horní straně vidíte pouze elektronické a vypíná se dvojím stlačením. Vpravo je řízení na objektivu, kde je mj. i výškový posun jeho horizontální osy. Foto: Acer, sestaveno: autor

Ovládání à la multimediální přehrávač, projektor zcela zvlášť

Ovládání má dvě oddělené části: multimediální k Android TV (tradiční dálkový ovladač), tedy k zasunutému hardwarovému klíči, který představuje nízká obdélníková destička (viz úvodní fotogalerie), a ovládání přímo na projektoru směrované výhradně k němu.

Tyto části, a raději to zdůrazňujeme ještě jednou, jsou od sebe zcela odděleny, což v praxi nevadí tolik, kolik by se na začátku mohlo zdát. Projektor většinou jednou nastavíte a pak děláte jen minimální úpravy (zejména světelný tok), zde je navíc ovládání intuitivní a naprosto přirozené, což se o Androidu právě říci nedá.

Pohyb v menu nastavení projektoru, které vidíte ve fotogalerii níže, je velmi snadný a rychlý (kolování), k dispozici je Back/Zpět i Exit a i když bychom mohli polemizovat o pořadí jednotlivých záložek a absenci přímého tlačítka přes které by se přistupovalo k úpravě zejména světelného toku, zvykli jsme si rychle. À propos světelný tok. Díky velmi vysokému výkonu (jsme u domácího projektoru) to moc řešit nemusíte, ale dnes je to spotřebě…

Na výběr máte spoustu přednastavených obrazových režimů, včetně „Fotball“, certifikovaného ISF a tří uživatelsky nastavitelných módů. HDR (co to je) pak nabídne základní HDR10 a televizní HLG. Na danou cenu slušné.

Dálkový ovladač pro část s Android TV a ovládání na zapnutém projektoru. Foto: autor

Žádné překvapení: výborná aplikační kompatibilita

Jak bylo řečeno, zaměřili jsme se na provoz projektoru pod operačním systémem Android TV, zásuvný modul ostatně dostanete v ceně. Které aplikace IPTV a VoD následně přehraje, najdete v samostatném článku a je to vlastně stejné, jako u televizoru nebo multimediálního přehrávače s tímto operačním systémem.

Vedle řady IPTV/VoD, které vám jsou nabídnuty už při instalaci k automatickému, společnému, zavedení, si později můžete doinstalovat cokoli dalšího co najdete. Za nás to byl zejména Canal+ a Skylink Live TV, které taktéž pracovaly bezchybně (radost se dívat…).

Výběr aplikací při instalaci je impozantní a zvolit můžete jednu, dvě nebo i všechny. Je tu ČT iVysílání, Disney+, HBO Max, SledovaniTV či třeba Voyo a Lepší.TV. Aplikace jsme nechali zavést všechny, plus jednu nucenou, což bylo Prime Video. K té přístup nemáme, zbylé jsme díky výborné spolupráci s úspěchem vyzkoušeli. Na drobné potíže jsme narazili pouze u Lepší.TV, kde se někdy samovolně měnila barva hlavní nabídky, funkčnost však zůstala zachována. Nic jiného se ani po několika hodinách provozu u každé z aplikací neobjevilo a vše jelo jako na drátku. A když jsme u toho – projektor sice nejel v kuse 24 hodin, ale více než polovinu času v kuse ano.

Hlučnost byla vždy na přeslechnutelné úrovni, teplota příjemně nízká.

Klíčový světelný tok – pohoda sama a klobouk dolů!

Podívejme se na to, jak veledůležitý parametr jménem „světelný tok“ (světelný výkon), často chybně označovaný za jas bohužel i samotnými výrobci, vlastně u tohoto Aceru vypadá:

  • režim Normal – 5.000 ANSI lm,
  • Eco – 4.000 ANSI lm,
  • uživatelský – od 40 % režimu Normal (přímo přepočítáno – 2.000 ANSI lm).

Jinak řečeno: máme tu jednoduše srovnatelné ANSI lumeny (toho si važte, mnoho výrobců to dnes nedělá…), vlastní režim světelného toku si můžete nastavit od 100 % výkonu (Normal) do 40 %. V praxi bylo vidět, že v případě večerního či nočního promítání, byl režim Eco zcela zbytečně výkonný a na některém obsahu se tak ukazovalo, že minimum stanovené na 40 % je příliš vysoké. Přece jen nějakých dva tisíce ANSI lumenů, pokud přepočet sedí a neděje se ještě něco kvůli tzv. hybridní lampě, je opravdu hodně!

A ještě něco: Acer udává světelný výkon v obecně srovnatelných jednotkách a neskrývá se za marketingové „LED lumeny“ a další podivnosti.

Ostatně nemá se – i v tomto ohledu – u tohoto projektoru za co stydět!

Jaký je? Výborný, překvapí jen pár věcí

Acer Vero PL3510ATV má zabudovaný jednoduchý audio systém (zesilovač 10 W, mono) u kterého vám někdy nemusí dostačovat hlasitost, ale vnější repro můžete napojit jak analogově, tak digitálně, podporován je i kanál HDMI Audio Return.

Díky velmi vysokému světelnému toku bylo možné sledování za dne (minimálně v tomto počasí) i když záleželo na druhu obsahu. Někdy to šlo dokonce i při utlumeném výkonu režimu Eko, to vše při instalaci do hodně světlé, až přesvětlené místnosti s obřím oknem. Pokud bylo jasněji nebo dokonce vykouklo sluníčko (místnost je orientována na jižní stranu) bylo už potřebné alespoň minimální zatemnění. Při běžném promítání v noci se v klidu dalo jet na naprosto minimální výkon, což je v tomto okamžiku 40 %, tedy (neoficiálně – jen přepočítáno autorem) 2.000 ANSI lumenů.

Pozor na volbu Dynamic Black v části Barva, což je – kupodivu – první položka menu. Po jejím zapnutí totiž zmizela možnost ovlivnění světelného toku, což může být nejen tristní, ale může to vést ke zbytečně vysoké spotřebě a zkrácení životnosti lampy/lamp.

Při instalaci nemusí potěšit obrácené rozhraní HDMI (proč to někdo dělá?), rozhodně nepotěší absence Ethernet (LAN), tedy konektoru RJ-45, takže musíte spoléhat na Wi-Fi. Tohle také projektoru vytýkáme nejvíce i když u zařízení s „eko“ důrazem nepochopitelně chybí i klasický kolébkový síťový vypínač!

A provoz? Projektor se při celodenním pouštění nijak nehřál, větrák na levé straně (z čela) si jen tiše ševelil a ani když jsme seděli vedle něj nijak nerušil. Během testu (asi 15-17 hodin v kuse) si také, co jsme si všimli, udržoval konstantní otáčky.

Pohodička i v tomto případě a i to se počítá. Vyzdvihnout také musíme manuální úpravu světelného toku a tahle funkce by se měla tesat do kamene!

Hodnocení

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, parádní světelný tok s možností manuální regulace (!), možné sledování i za dne bez zatemění (v daném zimním počasí), optický zoom i výškové seřízení objektivu, projektor je podobojí (klasika i zasunutelná karta s Androidem), tichý a šetrný k přírodě (recyklát, papírové balení…), ale…
  • PROTI: …nepochopitelně chybí tlačítko úplného vypnutí, hodil by se konektor RJ-45 (Ethernet LAN), komplikovanější úprava světelného toku