Nová sportovní televize Sporty TV, která bude vysílat volně z terestrických vysílačů, oznámila termín oficiální tiskové konference před svým startem. Novinářům se představí příští úterý 27. února a v pátek 1. března odstartuje svoje vysílání.

Sporty TV svůj start několikrát posouvala a měnila také svůj název. Původně ji provozovatel, společnost Perinvest Group, připravoval pod názvem Arena TV, následně se dohodl na užší spolupráci s mediálním domem A11 a požádal o vysílací licenci na kanál A11 Sport, aby později svoji žádost upravil na Sporty TV. Ze zamýšlené spolupráce s mediální skupinou A11 totiž sešlo a televizní stanici si připravuje sám Perinvest Group. Jak zjistil Médiář.cz, zázemí s televizním studiem získala Sporty TV v bývalém sídle někdejší největší tuzemské kabelové společnosti UPC v pražských Nuslích, odkud vysílal promo kanál UPC Express. Technické zázemí pro něj a nyní pro Sporty TV včetně odbavování zajistí společnost SAT Plus.

Pro Perinvest Group nebude Sporty TV jediným mediálním podnikem. Už dříve spustila prostřednictvím své dceřiné společnosti Perinvest Media, společného podniku se švédskou skupinou Sportway, internetovou televizi a streamovací službu CzechIceHockey.tv s přenosy a záznamy juniorských hokejových soutěží a nižších hokejových lig. Její obsah se má rovněž objevit na lineárním televizním kanálu Sporty TV. Ten však bude projektem samotného Perinvestu, do kterého tato skupina vkládá velké naděje. Odpovídá tomu i účast majitele Perinvest Group Tomáše Petery na plánové tiskové konferenci příští týden. Společně s ním před novináře předstoupí i výkonný ředitel skupiny Jan Smíšek či šéfredaktor Sporty TV Jiří Kalemba, který do televize přišel z Rádia Prostor (dříve působil ve sportovní redakci ČT).

Sporty TV nabídne finskou a švédskou ligu Start posunula na 14. února

Magazíny, dokumenty a především halový sport

Na tiskové konferenci, která se uskuteční v pražském kině Edison Filmhub poblíž Jindřišské věže, vystoupí i sportovní kouč Marian Jelínek, který býval osobním trenérem Jaromíra Jágra, či fyzioterapeut sportovních a hollywoodských hvězd Michal Novotný. Oba budiu mít na Sporty TV svoje pořady: Marian Jelínek magazín Selfkoučink, Michal Novotný pořad o zákulisí sportovního světa. Na obrazovce se objeví i manželka majitele Perinvest Group Tereza Peterová, známá influencerka, která nabídne v pořadu Tess Flow rozhovory s trenéry, nutričními terapeuty, ale i tvářemi českého showbyznysu. A vlastní magazín bude mít na Sporty TV také Petra Kamencová známá z kuchařské show MasterCher na Nově, která se bude věnovat tipům na zdravé a nutričně vyvážené pokrmy.

Velký prostor mají dostat na Sporty TV také dokumenty, ať už domácí nebo zahraniční. Stanice spolupracuje s festivalem Sportfilm Liberec a jak řekl její šéfredaktor Jiří Kalemba serveru Lupa.cz, mnohé dokumenty, které se objevily na tomto festivalu, stanice odvysílá. Hlavním programovým těžištěm ale budou přenosy a záznamy sportovních utkání, především pak halových sportů a důraz chce stanice klást také na ženské sporty. Díky sesterské CzechIceHockey.tv televize nabídne záznamy a také přenosy z druhé hokejové ligy, poskytnout chce ale také přebírané přenosy z nejvyšších hokejových lig ve Švédsku a Finsku. Z halových sportů Sporty TV nabídne především basketbal, volejbal, florbal a házenou, ale počítá i s lakrosem či americkým fotbalem.

Nebude to A11 Sport a nebude ani na podzim Sporty TV slibuje start v lednu

Nejen domácí, ale i zahraniční sportovní události

Jak Jiří Kalemba prozradil v polovině února serveru Lupa.cz, u halových sportů nabídne Sporty TV také zahraniční utkání, například italské basketbalové ligy nebo házenkářských národních lig několika evropských států. Využívat přitom bude faktu, že stovky evropských hal jsou vybaveny chytrými fixními kamerami Sportway od skandinávského partnera Perinvest Group. Důležitou součástí vysílání Sporty TV budou také mládežnické sporty a šampionáty a výjimkou by neměl být ani boxlakros nebo curling. Ze zahraničí pak půjde o přenosy maratonu v Římě nebo cyklistického závodu Kolem Polska. Protože Sporty TV startuje do roku plného velkých sportovních událostí, jimž nemůže konkurovat (hokejový šampionát, fotbalové Euro, letní olympiáda v Paříži), bude její rozjezd pozvolný a naplno odstartuje až v září. Do té doby by měla vysílat zhruba 15 hodin denně.

Sporty TV bude jedním z mála sportovních kanálů na českém trhu, který bude možné naladit zdarma z klasických vysílačů. Objeví se v celoplošném multiplexu 23 společnosti Czech Digital Group, dceřiné firmy Českých Radiokomunikací (CRA), v němž vysílá například i hlavní kanál Novy nebo programy skupiny Barrandov. Obsadí programovou pozici, která je už nyní označena jako Test-1, diváci tak nebudou muset kvůli příjmu Sporty TV nijak přelaďovat televizní přijímače. Jak na nedávném setkání s novináři prozradil Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení CRA, Sporty TV bude v terestrickém vysílání dostupná v lepším rozlišení než většina komerčních televizí. Mělo by jít o jednu z forem HD kvality, přesněji to však sdělí zástupci televize až na zmiňované tiskové konferenci.

A 11 Sport má licenci, začne na podzim V multiplexu 23 obsadí pozici Test-1