Všech osm vítězů aukce kmitočtů pro sítě určené k terestrickému digitálnímu rozhlasovému vysílání uhradilo Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) vydražené částky. Předseda Rady ČTÚ Marek Ebert tak všem operátorům vydal oprávnění pro využívání kmitočtů.

Zaplaceny byly obě celoplošné a 27 regionálních sítí DAB+, informoval ČTÚ prostřednictvím oficiální tiskové zprávy. „Do jednoho měsíce od ukončení výběrového řízení a udělení přídělu rádiových kmitočtů všem vítězům aukce Úřad uveřejní zprávu o jeho průběhu a výsledcích. Úřad uveřejní ve stejné lhůtě i ucelený záznam aukce pořízený elektronickým aukčním systémem,“ sdělil ČTÚ. Celková vydražená cena za všechny aukční bloky byla 79,325 milionů korun, přičemž vyvolávací cena byla pět milionů korun. Operátorům nyní začíná běžet lhůta, během níž musí se svými sítěmi dosáhnout předem určeného pokrytí obyvatel a v případě celoplošných sítí i dálnic a rychlostních komunikací.

Spustili jsme databázi sítí DAB+: obsahuje multiplexy vydražené v aukci

„Ve výběrovém řízení jsou stanovena rozvojová kritéria, která by měla zajistit nejen úspěšný rozvoj DAB vysílání, ale i efektivní využití přidělených rádiových kmitočtů. Celoplošné sítě mají do 18 měsíců pokrýt 50 procent obyvatel a dálnic a za dalších 12 měsíců pokrýt 80 procent obyvatel a dálnic. Regionální vysílání má pokrýt 40 procent obyvatel příslušného regionu do 24 měsíců a za dalších 24 měsíců následně 70 procent obyvatel regionu,“ upřesnil telekomunikační úřad, který považuje za hlavní výhody digitálního rozhlasového vysílání možnost rozšíření nabídky celoplošně šířených programů. „Dále se jedná o možnost lepší zvukové kvality nebo různé doplňkové multimediální funkce a aplikace, ke kterým příjemce nepotřebuje internet,“ dodal ČTÚ.

DAB by měl podle úřadu umožnit výrazně lepší kvalitu a dostupnost příjmu za pohybu, tedy zejména v automobilech. Všechny nově prodávané automobily v Evropské unie už musí několik let povinně obsahovat přijímač DAB.

Uživí Praha 128 digitálních rádií? Metropoli pokryje osm „komerčních“ sítí DAB+

Štítky