Výrazně lepší pokrytí Ústí nad Labem a okolí nabízí ode dneška celoplošná televizní síť 24 provozovaná společností Digital Broadcasting. Operátor spustil druhý ústecký vysílač z vrchu Kukla na kanálu 21.

Nový vysílač pokrývá Ústí nad Labem z jihovýchodu a pata stožáru je přibližně ve stejné výšce jako devět kilometrů vzdušnou čarou vzdálená Buková hora, odkud své sítě šíří konkurenční České Radiokomunikace. Původní ústecký vysílač multiplexu 24 na Krušnohorské ulici zůstává v provozu a společně s Kuklou, která se nachází devět kilometrů od něj, vytváří jednofrekvenční síť na kanálu 21. Oba vysílače šíří signál výkonem 10 kW a kromě celoplošných televizních a rozhlasových programů nabízí i místní regionální Ústeckou TV. Samotný vysílač Kukla pokrývá přes milion televizních diváků od Šluknovského výběžku po Chomutov, Žatec, Louny, Slaný, Kladno a Prahu. Směrem na východ by měl jeho signál dosáhnout až k Mladé Boleslavi.

Multiplex 24 zlepší pokrytí v Ústí nad Labem Spustí nový vysílač Kukla

„Zahájením šíření televizních a rozhlasových programů multiplexu 24 z lokality Ústí nad Labem – Kukla na 21. kanále pokračujeme ve zlepšování pokrytí, tentokrát v Ústeckém kraji a budeme v tom pokračovat i nadále postupným spouštěním dalších lokalit. Zahájení šíření z lokality Ústí nad Labem Kukla na 21 k má pro robustnost pokrytí multiplexu 24 velký význam a může zlepšit příjem televizního signálu až jednomu milionu diváků v dané oblasti. Modely pokrytí samotného vysílače Kukla indikují 1 023 135 obyvatel, kteří mohou přijímat multiplex 24 z této lokality,“ uvedl Jakub Juhas, výkonný ředitel společnosti Digital Broadcasting, která stojí za vysíláním této televizní sítě.

Celkové pokrytí multiplexu 24 vzrostlo zapojením vysílače Ústí nad Labem – Kukla na 10 197 478 obyvatel České republiky, což odpovídá 97,6 % populace. Multiplex 24 má v současné době podle databáze Českého telekomunikačního úřadu přidělena individuální oprávnění pro vysílání z 87 lokalit. Ústecké vysílače Krušnohorská a Kukla vysílají v jednofrekvenční síti s dalšími dvěma děčínskými vysílači v lokalitách Chlum a Sokolí vrch, a také s dokrývačem v Malém Šenově na Šluknovsku.

Multiplex 24 a RS 11 mají nové vysílače: Jablonec nad Jizerou, Hutisko a Teplice