UVNITŘ VIDEO – Přichází nová éra zasedacích místností, která narušuje dosavadní koncept jedné tabule nebo monitoru, upozorňuje Felix Kleisen ze společnosti Panasonic Connect.

Uspořádání zasedacích místností ve firmách či učeben a přednáškových sálů ve školách se za poslední století prakticky nezměnilo. Stále sedíme u stolů nebo kolem stolu, čelem k něčemu, co bývalo tabulí, ale dnes je to už většinou obrazovka. Technologie pokročila, ale metody zůstaly v podstatě stejné. Zdá se však, že nová éra pohlcujících (imerzivních) zasedacích místností povede k revoluci ve způsobu, jakým pracujeme a učíme se, míní Felix Kleisen ze společnosti Panasonic Connect.

Porady a přednášky ve víru virtuální reality

Využití imerzivních zasedacích místností je průkopnický koncept, který nově definuje dynamiku týmové práce a vzdělávání v digitálním věku. Jakým způsobem se aplikují, jaké jsou jejich výhody a proč se stávají novým trendem? Pro specialisty, jako jsou architekti a projektanti, není BIM CAVE (Computer-Aided Virtual Environment for Building Information Modeling) už nějakou dobu ničím neznámým. Umožňují využít výhod virtuální reality v reálném čase, většinou však podmíněný nasazením speciálních brýlí či jiných pomůcek. To jednak prodražuje celé řešení, a navíc omezuje možnosti spolupráce a komunikace při využití v rámci větších skupin.

Předpokládané přínosy

Nejnovější typy imerzivních zasedacích místností však využívají projekci k tomu, aby přinesly výhody posílené spolupráce, školení a vzdělávání do podniků a vysokoškolského vzdělávání. Stejné imerzivní projekční technologie, které nás uchvacují tím, že ukazují díla našich největších umělců a přírodu kolem nás novými zábavnými způsoby, lze nyní využít i pro podnikání a vzdělávání. Ve firemním sektoru tyto místnosti představují zásadní proměnu prostředí pro týmovou spolupráci a projektové řízení. Využití všech stěn v zasedací místnosti pro projekce umožňuje týmům vizualizovat a zkoumat návrhy a kampaně zcela novým způsobem, který dříve nebyl možný.

Imerzivní zasedací místnost poskytuje prostor pro zobrazení různého obsahu od více uživatelů, který může být zobrazen současně. Není třeba čekat, než se jedna osoba odpojí a druhá se připojí. Poskytuje také příležitost doopravdy spolupracovat v reálném čase. Pomocí imerzivní místnosti mohou účastníci sdílet obsah, spolupracovat a společně provádět aktualizace – což samo o sobě zajistí, že všechny změny jsou přesné a mohou být ověřeny všemi současně, čímž se minimalizují chyby.

Statistiky prokázaly pozoruhodné 30 % zvýšení produktivity při používání efektivních nástrojů pro spolupráci. Imerzivní zasedací místnosti to usnadňují tím, že poskytují prostředí, kde mohou nápady volně proudit a rozhodování se urychluje. Interaktivní funkce a sdílení dat v reálném čase minimalizují zpoždění a nedorozumění, což vede k efektivnějším poradám a výsledkům projektů. Reagují také na potřeby a očekávání dnešní digitální pracovní síly.

Nové projektory RQ7 pro videomapping Panasonic uvádí novou řadu 4K projektorů

Nový svět učení

Stejnou příležitost představují imerzivní zasedací místnosti pro nové pojetí školení. Ukázalo se, že přesunutím informací z obrazovky nebo prezentace na projekční plochy okolo účastníků školení v pohlcujícím prostředí zlepšuje zapamatování informací o 10 až 15 %. Je těžké nechat se rozptýlit někým, kdo jde kolem na chodbě, nebo se nechat unést denním sněním, když kolem vás ožívají informace!

Stejně tak imerzivní zasedací místnosti přinášejí revoluci do způsobu, jakým komunikují studenti a pedagogové. Nabízejí dynamickou platformu pro vzdálenou výuku, virtuální exkurze a interaktivní přednášky, které mohou překonat geografické bariéry a zlepšit zážitek z učení. Například hodina dějepisu může virtuálně navštívit starověké ruiny nebo přírodovědná třída může prozkoumat lidské tělo ve 3D, díky čemuž je učení poutavější a působivější.

„Nejzelenější“ projektor od Panasonicu Premiéra MZ882 na veletrhu ISE 2024

Žádné řešení nevyhovuje úplně všem

Nejnovější projektory jsou spíše než interaktivní displeje nebo LED stěny ideálnější volbou pro vytvoření pohlcujícího prostředí v zasedacích místnostech. Je těžké dosáhnout stejného zážitku efektivní komunikace s dotykovým displejem, který dosahuje ke stropu, a LED obrazovkou v tomto měřítku, které spotřebovávají hodně energie a vytvářejí teplo, jež znepříjemňuje provoz ve stísněném prostoru. Projektory naproti tomu nabízejí širokou škálu možností, včetně kvality jasu a barev, které firmám a institucím umožňují vybrat si správnou kombinaci, kterou utáhne jejich rozpočet. Pomocí projektorů lze také snadno škálovat obraz pro místnosti jakékoli velikosti, od malých zasedacích místností až po velké posluchárny, a jsou konstruovány pro intenzivní používání a vysokou spolehlivost. V kombinaci se správnými technologiemi pro audio, pořádání videokonferencí a tabulí s dotykovou obrazovkou může být každá místnost navržena pro specifické potřeby uživatelů. Žádné řešení totiž nevyhovuje všem.

Imerzivní zasedací místnosti mají potenciál stát se v roce 2024 i následujících letech významným trendem ve světě firemní a edukativní spolupráce. Jejich schopnost bezproblémově prolínat fyzickou a digitální sféru z nich činí nejen nástroj technologického pokroku, ale také přispívají ke změně paradigmatu v tom, jak vnímáme a vedeme schůzky a přednášky.

Pro IT a facility manažery představuje zavedení imerzivních zasedacích místností příležitost, jak si udržet náskok. Integrací těchto inovativních prostor do své organizační infrastruktury mohou zvýšit efektivitu, podpořit lepší spolupráci a vytvořit dynamičtější a poutavější prostředí pro zaměstnance i studenty.