Ukrajina nevyrábí jen…, ale také televizory a kdysi vyráběla i nejlepší čtečky e-knih na světě. Kdeže ale nyní kdysi proslulý PocketBook je! Nicméně dnes tu hovoříme o televizorech Kivi, což je trochu zvláštní název a těm, co byli v Austrálii či na Novém Zélandu, nebo se o tamní země více zajímali, asi něco připomíná; samozřejmě nikoli zvířátko. A aby toho nebylo málo, unikátní je svým způsobem i samotný produkt, byť pracuje s obligátním Androidem. Už jen proto, že trochu fušuje do řemesla „Philipsu“.

Dětský televizor, jehož část už při vybalování připomíná stavebnici Lego, má úhlopříčku 81 cm, přijde na 6.990 Kč a vedle možnosti si ho trochu dotvořit (rám, nožky), nabídne i noční lampičku na zadní straně, protože děti rády spí v osvětlenější místnosti. Právě pro ně, tedy pro ty malé, resp. menší, je tento televizor určen. Nápad je to setsakra dobrý!

Obrazovka Kids TV je klasicky lesklá, lépe řečeno zrcadlově lesklá, což je dané odolným krycím sklem bez bližší specifikace. Rám, jak vidíte ze snímků, je ve stylu Lego, nožičky také. Ty se navíc dají propojit „pásem Lega“, takže vznikne vizuálně trochu jiný televizor, což je vidět i ve fotogalerii.

Hezký detail!

Zatímco televizor je na pohled správně dětsky propracovaný, webové stránky jsou na tom co do parametrů podstatně hůře. Chybí dokonce i nový energetický štítek EU, který jsme však naštěstí našli v balení. A protože chybí štítek, chybí na webu i odkaz na stránky EU, kde najdete tzv. Informační list výrobku. Ten je dnes klíčový a je k mání buď sejmutím kódu QR asi nejlépe přes mobil, nebo vyhledáním v databázi EU zvané EPREL. Najdete ji zde a stačí zadat „Kids TV“.

V ní se dozvíte nejen další údaje o spotřebě, které u výrobce chybí, ale hlavně to, co žádný, včetně těch největších, prakticky neoznamuje na první dobrou. Jak dlouho bude výrobek podporovat.

V případě Kivi Kids TV je to… (citace):

  • Minimální zaručená dostupnost aktualizací softwaru a firmwaru (od data, kdy bylo ukončeno uvádění na trh): 5 let.
  • Minimální zaručená dostupnost náhradních dílů (od data, kdy bylo ukončeno uvádění na trh): 8 let.
  • Minimální zaručená podpora výrobku: 8 let.
  • Minimální doba trvání obecné záruky nabízená dodavatelem: 2 roky.

Dozvíte se také, že Kivi Kids TV byla uvedena 19. 10. 2023 a „Informační list výrobku“ si můžete i stáhnout v podobě souboru PDF.

Televizor se zdá být postaven na platformě Vestel (bylo vidět typické firemní menu u spodního okraje obrazovky), má odolné sklo (proti nárazu i poškrabání) plus je pro něj udávána odolnost proti vysokým teplotám, nicméně nikde nebyla vidět žádná norma, standard či certifikace, což platilo i u „nízké úrovně modrého světla“, „Low Blue Light“.

Má také možnost rodičovské kontroly, tříletou záruku či Wi-Fi 5. À propos, rodičovskou kontrolu najdete v menu Googlu v části Kanál. Zde můžete zejména zablokovat některé naladěné stanice a totéž můžete udělat i v případě vstupů.

Další údaje o televizoru najdete v tabulce s oficiálními parametry v závěru článku. Tedy pokud jsme je zjistili.

Dítě si může ozdobit i rámeček televizoru (viz fotogalerie výše), spojnici mezi oběma nožičkami dostanete v ceně. Foto: Kivi

„Lego nožičky“, klasická instalace Googlu

Spojení nožiček podstavce s panelem nezvykle obstarávají 2x dva inbusové šrouby, což je v tomto případě zjevně to nejlepší řešení (nožičky jsou vysoké), klíč dostanete v ceně, takže je to bez starosti.

Nožičky jsou navrženy výborně, pravou a levou stranu neřešíte, protože zapadnou jen do jedné, na spodu je výrazná a rozměrná guma, takže případné poškrabání nábytku nehrozí.

Následné zprovoznění televizoru je už typický Google, v některých částech se bohužel nemůžete vrátit nazpět a zrovna při nechtěném odklepnutí volby „ponechat Wi-Fi zapnutou“ (TV byla připojena přes Ethernet LAN) by se to hodilo. Později ale volbu samozřejmě můžete vypnout v menu nastavení.

V průběhu instalace je vám také nabídnuto připojení k obchodu s aplikacemi Googlu, televizor jsme však začali zkoušet bez něj s tím, že jsme zkušebně nechali instalovat všechny nabízené aplikace. Výsledek vidíte na snímcích nové domovské obrazovky (už po přišedší aktualizaci) a překvapilo, že mezi nimi není jediná dětská.

Instalace Googlu má počet upozornění a nutných souhlasů nad míru obvyklou, ten poslední se objevil ještě na úplný závěr po naladění tunerů. Samozřejmě ho musíte přijmout, Google ani jinou možnost neposkytuje!

Naladěné stanice byly v seznamu DVB-T2 umísťovány „satelitně“ a první byla na pozici 800. Po instalaci skončíte na obvyklé domovské obrazovce (Home) a děti jsou hned natlačeny k Netflixu, ikona vstupu do živého televizního vysílání na obrazovce zcela chybí. Tu najdete až v seznamu všech aplikací, které máte u televizoru k dispozici.

S tříděním kanálů má Android TV, potažmo Google TV, dlouhodobě problémy. Zde ho najdete v nejlepší verzi, přeloženo – byla plně funkční. Kanál tak můžete smazat, upravit (přejmenovat) a můžete ho i posunout. A jde to i hromadně, tedy u více stanic dokonce vybraných na přeskáčku, což je samozřejmě naprosto skvělé!

A ještě „drobnost“. V průběhu testu od Googlu dorazila poslední dobou obvyklá zásadní aktualizace uživatelského prostředí domovské obrazovky, která – jak je u nyní špatným zvykem – byla povinná a nejnověji dokonce i bez jakéhokoli oznámení obsluze!

V základní verzi jsme o ní psali například zde… a uživatelské prostředí více přibližuje ke Google TV.

V detailu dálkového ovladače si povšimněte tlačítka zapínání/vypínání lampičky (v levém spodním rohu), menu (tři čárky), které se někdy chová kontextově a samostatných barevných tlačítek. „Vol“ a „Ch“ mají tři polohy a stlačení vyvolá například ztlumení zvuku. Foto: autor

Skryté funkce dálkového ovladače, nedotažené vlastní menu televizoru

Ovládání je… zajímavé. Nejde ani tak o to, jaké je menu nastavení Googlu (stále mizerné), menu platformy Vestel (horizontální, v něčem pomůže) či jaký je samotný dálkový ovladač. Tím nejzajímavějším je to, co není na „dálce“ naznačeno. Možná budete překvapeni, že tu na první pohled chybí ztišení hlasitosti (Mute). To zajišťuje stlačení multifunkčního tlačítka pro hlasitost a označení chybí stejně, jako stlačení téhož u postupné volby kanálů (návrat k předposlední stanici).

Vidět není ani tlačítko pro EPG (nepřišli jsme na něj), delší podržení postupné volby kanálů vyvolalo teletext, ale museli ho podržet „správně dlouho“, jinak se televizor opět vrátil do vysílání. Delší podržení Home vás pak vezme do seznamu aplikací a asi opět nemusíme dodávat, že žádná z těchto funkcí není na DO naznačena.

OK/Enter vyvolávalo seznam stanic, kde je můžete i třídit či umístit mezi oblíbené.

Nová domovská nabídka (po zmiňované aktualizaci) je poplatná, poplatnější, „novému Googlu“, tedy vehementně prosazované Google TV.

Zřejmě bez EPG, aplikace bez dětských, někdy pomalejší HbbTV

Na to, zda tu je programová nabídka či není, jsme nepřišli a nenašli jsme ji ani ve vlastním menu televizoru, resp. jeho platformy. Vznesli jsme tudíž dotaz a dáme vědět.

HbbTV na Primě, jako obvykle nestálo za nic, protože to klasické HbbTV už asi ani není a bez přihlášení nedalo ani ránu. Na kanálech České televize ale bylo vše funkční stejně, jako u Novy, kde jsme vyzkoušeli i nové TN Live.

U obou provozovatelů bylo cítit, že hardware televizoru není nijak silný. Například u ČT bylo, při změně kvality obrazu, slyšet vysílání z tuneru nezvykle dlouho. Ještě déle to bylo slyšet při automatickém přeskoku na další seriálový díl. Jinak byly zkoušeny i další obvyklé funkce, jako navazování po reklamě či vnořené reklamě.

Zavedené aplikace šly používat bez přihlášení ke Googlu, ale zkoušeny byly pouze ty neplacené, tedy Youtube, Youtube Music a MMP (multimédia). Jakékoli české tu po instalaci chybí a chyběly i ty dětské. Najdete tu nicméně třeba Prime Video k němuž ovšem nemáme přístup.

Vlastní menu televizoru je nedotažené a chybí lépe umístěné funkce jako vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku. Navíc je zcela zbytečné mít na prvním místě vstupy, které mají své tlačítko na ovladači. Foto: autor

Aplikace MMP klasicky přehrávala pouze z USB a neuměla například XviD. Vždy ale můžete instalovat něco jiného, možností je u Android TV dost a dost. Už ale samozřejmě po přihlášení k tržišti aplikací Googlu. Pokud chcete vědět, které aplikace nejen pro IPTV a VoD tento televizor přehraje, podívejte se do našeho aktuálního přehledu.

Díky problémům s televizorem (viz dále) jsme už v tomto ohledu více vyzkoušet nezvládli.

Klasické otevřené zrcadlení obrazovky z mobilu tu není, využít tedy šel pouze Google Chromecast, který vyžaduje kompatibilní aplikaci. Ověřili jsme ho například u Lepší.TV, a to přes mobil střední třídy Samsung Galaxy A54 5G (Android 14). Napojení, resp. přenos obrazu z mobilu byl bezproblémový, kvalita zhruba odpovídala zdroji.

I televizor pro děti by měl umět přes Bluetooth pouštět muziku či pohádky z mobilu a měl by to umět velmi snadno, ideálně přes menu televizoru, nikoli Googlu. Zde to však nejde vůbec. Televizor se sice s výše uvedeným mobilem spároval, ale následně spojení vypadlo.

Tlačítko Info tu není, OK takto nefunguje, ale informace o kanálu, stanici se na chvíli ukazují při změně kanálu. Foto: autor

Jaký je dětský televizor ve stavebnici? Škoda, že se nedohodnou s Merkurem…

To by určitě bylo také zajímavé a navíc více technicistní! A také zcela jiné než „styl Lego“. Asi by to ale také bylo jen pro Česko a možná Slovensko. Vraťme se tedy do reálu ve kterém, jak můžete číst, televizoru pár věcí přece jen chybí.

Kids TV je taková, jaká je. Běžný standard (obrazový i zvukový, u obrazu lehce pod průměrem), o čemž to samozřejmě v tomto případě není, a za nás by bohatě stačilo zabudovat obrazovku HD Ready.

Kapitolou sama o sobě je lampička. Navržena je chytře, takže jediné, co ji zapne, resp. vypne, je tlačítko na dálkovém ovladači (nebo to pod obrazovkou, pod logem Kivi). Pokud ji máte zapnutu a vypnete televizor, neovlivní ji to. Pokud TV zapnete, budete na tom stejně a vesele svítí dál, což je samozřejmě správně. Příjemné je, že ji můžete zapnout, i když je televizor v pohotovostním režimu!

Tohle je jedna z největších vychytávek a budeme zvědavi, jak se na to bude tvářit čínská TP Vision produkující televizory pod značkou Philips, resp. sám Royal Philips. Jeho osvětlení pozadí Ambilight je totiž patentované a tohle by se za něj dalo (s přimhouřením oka) označit. Pokud nad tím nemávnou rukou… „Noční lampička“ by ale našla své místo v celé řadě dalších televizorů tak říkajíc „pro dospělé…“ : )

Přijímač je rozhodně zajímavý. Někdy ale narazíte na paradoxy, které ovšem děti řešit nebudou. Modrý rám někdy tak říkajíc táhne obrazovku do modra (některé přechody, za autora ale i některé běžné vysílání), jednou se stalo, že televizoru vypadlo párování s dálkovým ovladačem a chtělo to chvíli „šukání po místnosti“ než se situace napravila. Nakonec se ukázalo, že to byla předzvěst dalších věcí…

Pokud budete chtít utlumit obrazovku a ponechat pouze zvuk, musíte do menu televizoru, které by potřebovalo dotáhnout, což jsme už zmiňovali i u jiných přijímačů na stejné platformě. Volba Napájení, v níž to uděláte, je až na čtvrté pozici, což je zbytečně komplikované.

Jak ale říkáme, tohle děti řešit nebudou. Tohle, a další záležitosti, budou řešit ti, kteří budou přijímač kupovat a instalovat. Po pravdě – pro malé děti to není ani tak o nějaké placené IPTV/VoD, jako spíše o aplikacích typu Youtube Kids, které ovšem měly být instalovány už v základu. Televizor bohužel ke konci testu hodně zlobil, vypadával signál z tuneru DVB-T2 a někdy se nedal vůbec zapnout. Některé věci se tak už nedaly vyzkoušet.

Hodnocení

  • PRO: možnost dotvoření…, výtečně se chovající noční lampička (!), výborné třídění kanálů (i hromadný přesun), skvělý nápad (!), ale…
  • PROTI: …částečně nedotažený, např. bez streamování z mobilu přes Bluetooth, manuál společný pro řadu modelů