Nový filmový a seriálový kanál Warner TV, který na českém trhu odstartuje příští úterý 2. dubna, bude v terestrickém vysílání dostupný ve standardním rozlišení obrazu. Vyšší kvalitu nabídne v placených televizních službách.

Warner TV nabídne klasické filmové trháky a seriály z knihovny amerického studia Warner Bros. a má působit jako taková ochutnávka obsahu placených kanálů skupiny Warner Bros. Discovery a streamovací služby MAX, která 21. května nahradí nynější platformu HBO Max. Na úterní tiskové konferenci v Praze to řekl Václav Paleček, ředitel distribuce Warner Bros. Discovery pro Česko a Slovensko. „Warner TV doplní našich 18 televizních stanic, které se rozprostírají od zpravodajství přes dětské kanály pro sport. Není překvapením, že jsme si vybrali pro tento kanál Českou republiku, protože tu vidíme velký potenciál v domácnostech, které zatím ještě neoslovujeme,“ uvedl Paleček.

DVB-T2 je jisté, chybí dohody s O2 TV, Skylinkem či Telly

Bezplatná verze Warner TV v terestrickém vysílání bude dostupná v celoplošném multiplexu 23 Českých Radiokomunikací, který obsahuje i hlavní kanál Novy, Novu Cinema nebo programy skupiny Barrandov. V rámci DVB-T2 chystá vysílání ve standardním rozlišení obrazu, vyšší kvalitu nabídne u operátorů placených televizních služeb. Dohodu o zařazení do programových nabídek už Warner TV uzavřela s operátory služeb Magenta TV, Vodafone TV, DWP, GoNet, Antik Telecom, FixPro, Elsat, PODA, SledováníTV, Grape SC, SweetTV a dalších. Dosud se jí ale nepodařilo domluvit s žádným satelitním operátorem, i když jednání vede podle Palečka jak se Skylinkem, tak konkurenční službou Telly. To samé platí i o největším poskytovateli IPTV v Česku, platformě O2 TV.

V pozemním vysílání diváci Warner TV naladí v multiplexu 23 na programové pozici Test-4, kde by měla několik dní před avizovaným startem vysílání spustit promo smyčku s upoutávkami na chystané filmy a seriály. Stanice bude vysílat klasickou reklamu, obchodně ji bude zastupovat společnost Atmedia. Její ředitelka Michaela Suráková předpokládá, že v prvním roce vysílání dosáhne Warner TV jednoprocentního podílu na trhu v divácké skupině 18 až 69 let. V Itálii, což je vedle České republiky jediný trh, kde Warner TV vysílá jako volně dostupný bezplatný kanál, dosahuje podílu okolo 0,3 procenta. Stejný podíl mají i nynější kanály Warner Bros. Discovery v České republice.

Pokrytí celoplošného multiplexu 23 (Zdroj: ČTÚ)

Prvním filmem na Warner TV bude 2001: Vesmírná oddysea

Sesterské televizní stanice Warner TV v Česku jsou výhradně placené. Jde o zpravodajský kanál CNN, filmové kanály HBO a Cinemax, dokumentární Discovery a Animal Planet, dětské CN a Cartoonito, lifestylové HGTV, Travel Channel, TLC, Food Channel a ID a sportovní kanály Eurosport. Těmto stanicím bude Warner TV dělat promo a zároveň bude propagovat i streamovací službu MAX, která od svého startu 21. května nabídne víc než dvojnásobnou knihovnu oproti dnešnímu HBO Max, včetně lineárních kanálů Eurosport, speciálního balíčku Sport a komplexního pokrytí letních olympijských her v Paříži, jejichž vysílací práva před časem zakoupila společnost Discovery, majitel Eurosportu.

Jaký obsah můžou od Warner TV očekávat diváci? „Warner TV bude místem, kde se budou setkávat fanoušci nové produkce i filmové klasiky. Každý měsíc mohou diváci čekat tematické cykly, filmy jako Batman nebo Gremlins, ale i obsah z vysílání HBO. Startujeme v úterý Vesmírnou odyseou,“ přiblížil Václav Paleček. „Každé úterý nabídne Warner TV sci-fi filmy, v pátek zase filmové hity, neděle budou se superhrdiny,“ dodal. Filmům chce stanice zasvětit hlavně večerní program, přes den bude vysílat seriály, a to i několik dílů stejného seriálu za sebou. Tím se česká verze Warner TV nebude nijak lišit od italské nebo dalších evropských mutací. Veškerý obsah bude k dispozici s českým dabingem, případně s českými či slovenskými titulky.

Warner TV míří do sítě 23 Nová televize odstartuje 2. dubna

HbbTV u Warner TV nebude, na MAXu se objeví sport

Doplňkové služby jako HbbTV ale Warner TV zatím neplánuje, uvedl v rozhovoru pro Televizníweb.cz Jamie Cooke, ředitel společnosti Warner Bros. Discovery pro střední a východní Evropu a Blízký východ. Ve vysílání by se však mohly objevit některé dokumenty, naopak se sportem se na této stanici nepočítá. To však neznamená, že by Warner TV neplánovala upoutávky na sportovní kanály Eurosport nebo sportovní obsah na streamovací službě MAX. Ze seriálů pak stanice zpočátku uvede například Super Drbnu, Hranici nemožného, Uklízečku či Smallvile. Warner Bros. na stanici uvede především starší obsah z přelomu tisíciletí, občas ale zařadí i novější tituly.

Naopak největších novinek se diváci dočkají na nové streamovací službě MAX, která spojí dnešní HBO Max se službou Discovery+ a sportovními kanály Eurosport. „Všichni stávající diváci HBO Max budou migrováni na základní tarif Standard, který nabídne obsah ve Full HD rozlišení a umožní sledování služby na dvou zařízeních najednou. K dispozici bude i tarif Premium s obsahem ve 4K rozlišení a možnosti přehrávání na čtyřech zařízeních najednou. K oběma tarifům bude možné dokoupit balíček Sport s prémiovými sportovními přenosy,“ přiblížil Václav Paleček, aniž by specifikoval ceny jednotlivých tarifů. „Kompletní přenosy z letních olympijských her v Paříži budou k dispozici všem uživatelům MAX bez rozdílu,“ dodal.

Co nás čeká s příchodem MAX? Sportovní přenosy, ale i konec sdílení hesel

Necelý měsíc po startu MAX na českém trhu nabídne tato streamovací služba premiérovou druhou řadu výpravného seriálu Rod draka, který navazuje na populární Hru o trůny. „Premiéru nasadíme 17. června ve tři hodiny ráno, souběžně s americkou. Od začátku bude k dispozici s českým dabingem a českými a slovenskými titulky,“ ujistil Václav Paleček.

Televizníweb.cz připravuje rozhovor s ředitelem Warner Bros. Discovery pro střední a východní Evropu a Blízký Východ Jamiem Cookem

Fotografie: Václav Udatný