Úhlopříčka 254 cm (100″), obrazovka LCD (QLED) a nejlepší podsvícení současnosti, Mini LED. To je model z roku 2023 za kterým jsme se vydali do říčanského obchodu Panashop, kde už dávno neprodávají jen…

Nejrozměrnější zástupce řady U7, což je taková vyšší střední třída a řada po které byste měli u Hisense minimálně pokukovat, se od menších rozměrů přece jen v něčem odlišuje. Zde je to například zvuk a, společně s 85″ (216 cm), také vyšší počet samostatně regulovatelných zón v rámci podsvícení Mini LED. Vy si můžete zkoušený televizor srovnat s menším Hisense 65U7KQ (165 cm) ze stejné řady, který máme zapůjčen i na dlouhodobý test. Na něj se také odkazujeme s řadou funkcí, které jsou stejné k čemuž se záhy dostaneme.

Co do ceny je rozdíl mezi oběma modely evidentní: 99.990 Kč vs. 22.990 Kč a řekněme si rovnou – v obou případech je poměr cena/výkon parádní!

Televizor Hisense 65U7KQ Překvapivý obraz na 165 cm, a to i ze slabých zdrojů

Podívejme se ale ještě blíže na další odlišnosti u 254centimetrové verze. Na rozdíl od zmiňované Hisense 65U7KQ tu vidíme zejména…:

Obě věci mohou být pro někoho zásadní a pokud se do toho chcete ponořit ještě hlouběji, tady je odkaz na test menší verze Hisense 55U7HQ z roku 2022, tedy na model ze stejné řady U7.

Hisense 100U7KQ má zabudovánu obrazovku LCD (QLED) s vysokou přirozenou frekvencí 120 Hz, z vnějšího zdroje přes vyhrazený konektor HDMI 2.1 s VRR (variabilní obnovovací frekvence) může jít dokonce 144 Hz. Televizor pracuje se širokým barevným gamutem (DCI-PC3 je 95 %) a momentálně nejvyšší verzí operačního systému Vidaa U7. Tu najdeme i v letošní, zatím ještě neuvedené produkci, a postupně ji v průběhu roku nahradí Vidaa U8.

Vaši pozornosti by neměly uniknout ještě další dva parametry: režim Imax Enhanced, které ovšem není tak důležitý, pokud nejste nadšenec tohoto systému, a Filmmaker Mode (mj. vypnutí post-procesingových funkcí, přiblížení se parametrům kina), který na kompatibilním obsahu užijete dnes podstatně častěji.

U úhlopříčky 254 cm jsme trochu jinde než je zbytek řady i zvukově. Nejrozměrnější model má celkový výkon zesilovače 60 wattů, audio systém je ve stylu 2.1, tedy se subwooferem, a rozložení má být 2x 15 W + 20 W na basovou složku a 2x 5 W. Můžeme se však jen dohadovat, co znamená poslední údaj a souviset nejspíše bude jen s osazením repro, které se nepodařilo zjistit.

Zvukově si, vedle pomalu už obligátního Dolby Atmos, rozumí i s DTS, resp. s DTS Virtual:X, a zmínit je třeba také zavedení skoro všech systémů pro přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (co to je).

To v praxi znamená HLG (televizní vysílání), HDR10 (základ, jednou se nastaví a jede), HDR10+ a Dolby Vision IQ; poslední dva jsou dynamické systémy upravující si podle potřeb nastavení pořadu. Jak vidíte, není tu pouze Technicolor…

Podmínky v jakých jsme televizor zkoušeli, vidíte hned na úvodním snímku (za běžného chodu prodejny). Ověřovali jsme obvyklé věci, jako třeba ovládání, vyvolání stanic přes OK a také EPG a HbbTV. Více, včetně chování aplikací, které jsme ovšem v tomto případě vůbec nezkoušeli, najdete například v testu už zmiňovaného Hisense 65U7KQ se 165 cm. Ten patří do stejné řady, výše uvedené vlastnosti a funkce se chovají stejně nebo prakticky stejně.

Jaký je? Nadšení i po krátkém zkoušení

Říčanský Panashop, kde jsme televizor krátce zkoušeli, není sice ideální co do osvětlení (i to je vidět nejen na úvodním snímku), ale je výtečný v tom, že i tohoto obra můžete spatřit ve zcela reálném provozu, což se vám dnes bohužel v obchodech až tak často nepoštěstí! Nejen že mají přiveden signál z pozemního vysílání, ale v době testu (a prý i jindy) byl ve výtečné příjmové kvalitě (foto výše), takže se směle můžete podívat na to, jak na 254 cm vypadá vysílání komerčních televizí s rozlišením 540p patřícím do minulého století. A ovšem také vysílání ve Full HD, tedy ve vysokém rozlišení, což je u nás pozemně pouze Česká televize. To na druhou stranu ale ovšem obnáší jen něco kolem 4,5 Mb/s, což pochopitelně není žádná hitparáda. I tak je to ale, oproti 540p, naprosto jiná liga! V této prodejně tak určitě nekupujete zajíce v pytli, ale vidíte živé vysílání tak, jak bude vypadat u vás doma. Tedy pokud využíváte pozemní DVB-T2, které je příjemně zdarma.

Za nás: i po krátkém zkoušení to byla jednoduše bomba a byli jsme opravdu překvapeni, co televizor, resp. jeho obrazový procesor s UI (AI), dokáže udělat s jednoduchoučkým signálem v prachmizerném 540p, které se mělo dávno zákonem zakázat.

Tohle hraničí až s „technomagií“!

To je „ten“ co má na starosti výsledek – základní obrazový procesor Hisense Hi-View Engine. Foto: Hisense

Obří Hisense 100U7KQ se s živým televizním vysílání vypořádával elegantně a s přehledem, a to jsme měli pomalu přímé porovnání se 165 cm u Hisense 65U7KQ, který má autora doma na dlouhodobý test (už přes 2 měsíce, článek brzy).

A náš titulek?

I když někomu může být divné, že u televizoru za „stovku“ hovoříme o poměru cena/výkon, mimochodem skvělém, což se do titulku nevešlo, stojíme za tím. A stojíme si také za „překvapivým obrazem z běžného vysílání DVB-T2“. À propos výborný byl i obraz z HbbTV České televize, resp. abychom byli přesnější: televizor si s ním výborně poradil, což je nutné zdůraznit!

 

Hodnocení – nehodnoceno, první pohled

  • PRO:
  • PROTI: