Známý výrobce letos nabídne třeba současný zvuk přes Bluetooth i TV, což se už prakticky nevidí, a hodlá také více využívat vlastního materiálu Sorplas připraveného převážně z recyklátu. Vylepšit by se měl herní panel i tzv. „Eco dashboard“, který měl, a vlastně má, u modelů 2023 jasné rezervy (uvidíme, jak to bude s aktualizací). Pojďme na to!

Na tiskové on-line akci japonský výrobce představil zejména tři řady televizorů tentokráte označené jako Bravia 7, Bravia 8 a Bravia 9. Nutno dodat, že takováto jména pro své televizory použil poprvé a chyběla dokonce i na velepamátné akci v Bordeaux, kde se kdysi dávno (ejhle… duben 2005) uváděly první modely a vlastně celý koncept Sony Bravia. Ten ve své době působil skoro jako zjevení a u nás měl značný úspěch ještě dlouhé roky potom!

K výše uvedeným televizorům si připočtěte představení dalšího poslechového „audio účka“ na krk (Bravia Theatre U), dvou zvukových lišt (Bravia Theatre Bar 8 a 9) a aktivního audio systému s malými satelity a plně prostorovým zvukem Bravia Theatre Quad.

Níže se pak na odkazu můžete podívat na novinky pro rok 2023 a vše si tak porovnat. Ostatně tyto produkty se stále ještě doprodávají…

Co nás čeká v televizorech Sony v roce 2023? Vylepšení technologií, více recyklovaných plastů

„Televizní“ novinky 2024 ve stručnosti

  • Tři řady vrcholových tříd – 1x OLED, 2x LCD (QLED) s podsvícením Mini LED a obrazovým procesorem XR.
  • Vyšší dynamický rozsah, vyšší ostrost, více zón lokálního tlumení podsvícení u LCD (např. oproti X95L z 2023 jich má letošní model více než 3x) a prý i více zvuku jdoucího z obrazovky.
  • Nové kalibrování obrazu na konkrétní umístění u vás doma plus speciální Amazon Prime Calibrated Mode; kompatibilita se staršími modely TV má být specifikována později.
  • Řady Bravia 7, 8 a 9 mají umět současně zvuk z televizoru i přes Bluetooth a tato funkce se v průběhu let prakticky vytratila.
  • Zcela nový dálkový ovladač „Eco Remote“ s dobíjením přes USB-C a značným podílem recyklovaných materiálů.
  • Google TV i letos všude (odpověď na dotaz autora článku… – prostě jsem se zeptat musel…).

 

Sony Bravia 8 je i na webových stránkách. A letos poprvé v této podobě! Sony to ale má u názvů TV zatím poněkud neujasněné. Foto: autor, foto v úvodu: Sony

Jak tomu je vlastně se jmény televizorů

Podle prezentace (a i následné tiskové zprávy a také webu, na kterém se novinky rovněž objevily) to vypadalo opravdu na to, že se budou – konečně (!) – jmenovat normálně a elegantně Bravia 7, Bravia 8 či Bravia 9. A tak jsme si říkali: sláva, u Sony někdo dostal rozum a na místo obvyklé označovací hatmatilky se vrátil ke kořenům a Bravia letos prostě bude jen Bravia.

Nikoli!

Hatmatilka zůstala zachována, novinky se tedy jmenují např. K-65XR70 či K-55XR84, a na prezentaci a v tiskové zprávě (výjimkou jsou tabulky s parametry) to bylo jen a pouze jakési zjednodušení, na webu pak marketingový styl à la OLED+ u TP Vision. Produktový rok 2024/25 tak pojede v zažitých kolejích a žádné krásné přiblížení řad televizorů lidem, což byl ostatně koncept se kterým Sony značku Bravia kdysi uvádělo, se nekoná.

A bohužel jestli Sony dnes něco skutečně potřebuje, je to právě návrat ke kořenům, zdůraznění vlastní identity a ostatně i identity označení „Bravia“ se vším jejím kouzlem, které se s léty tak nějak vytratilo.

Zda budou vybrané modely z minulého roku pokračovat, sice bylo na akci řečeno, v tiskové zprávě však už nebylo nic. Foto: Sony, pokračující model X90L z roku 2023

Televizory z minulého roku i letos?

Zatím panují v souvislostí s novou kolekcí trochu zmatky, což je naprosto obvyklé, takže je rovněž otázkou, zda skutečně platí překvapivá zpráva o tom, že poměrně dost modelů TV z minulého roku bude letos pokračovat.

Za nás tomu rozhodně fandíme a už dlouho si říkáme, jaký je nesmysl každý rok obměňovat nabídku často jen kosmeticky upravenými výrobky. Skrytě se tohle sice tu a tam už nějaký čas děje, včetně jedničky na trhu, tedy Samsungu, ale oficiálně se o tom v podstatě mlčí nebo se to přechází.

U Sony má jít, podle momentálního oznámení, o: A90K, A95L, X75WL, X80L, X85L a X90L. Pochopitelně v tomto okamžiku tiše předpokládáme nový firmware a aktuální verzi operačního systému.

Firemní materiál Sony Sorplas klade důraz na udržitelnost. Letos se objeví ve více výrobcích, včetně televizorů. Foto: Sony

Vlastní materiál z recyklátu? Ano, je tu Sorplas…

Sony se také před časem rozhodlo dělat pro tuhle planetu trochu více a řekněme si rovnou: jde to z tuha, ale není divu, vidíme to všude! Mimochodem do dění se zapojila i „česká montovna“ (politici vždy byli poněkud mimo, ale poslední dobou se jim to extra daří…) a tak i u nás máme svůj vlastní materiál z recyklátu, resp. ho má společnost 3DDen. Jmenuje se oPET a je z „mořských plastů…“

Vraťme se ale k Sony. Firma by letos měla mít vylepšen „Eco dashboard 2“, přičemž ten první se právě nepovedl, dále zbrusu novou „dálku“ s dobíjením přes USB-C a rovněž se významně zvyšuje zapojení již zmiňovaného firemního materiálu Sorplas. Ten má být z 99 % připraven z recyklátu a najdete ho i u mobilů.

Ostatně plán Sony zvaný Road to Zero, jehož cílem je do roku 2050 dosáhnout nulového dopadu na životní prostředí zahrnuje celou řadu aktivit, včetně zvýšení efektivity přepravy a snížení spotřeby energie u jednotlivých zařízení u vás doma a na tohle jsme hodně zvědaví! Jednou z nich je i snížení spotřeby tzv. panenských plastů ve výrobcích a právě zde nastupuje Sorplas.

Konkrétně u televizorů se, vedle dálkového ovladače (podíl kolem 80 %), využívá i pro zadní kryt představující vlastně největší plochu jako takovou. Zde může Sorplas tvořit, v závislosti na situaci a úhlopříčce, přibližně 65 % z celkově použitého materiálu.

A zmiňovaná nižší spotřeba energie? Přesnější údaje ještě nebyly k dispozici, výrobce však oznámil, že si ji můžete sami kontrolovat v nové verzi panelu Eco Dashboard, kde lze rovněž získat tipy pro další úspory. To by byl opravdu značný pokrok a Sony by něco takového nabídlo jako první.

Teď ještě zavést klasický síťový vypínač a do Eco Dashboard přidat vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku!

P. S.: autor se ale raději těšit nebude…

Obrazový procesor Sony XR – zpracování scény. Foto: Sony

K TÉMATU:

Vylepšená kalibrace, důraz na Imax Enhanced

Nová kalibrace obrazové části televizoru se provádí podle osvětlení, konkrétní situace v místnosti, atd., což není nic neznámého. Nově je tu ale více kalibračních režimů (souhrnně jde o „Studio Calibrated“) určených pro sledování obsahu z on-line videoték. Konkrétně jeden pro firemní VoD Bravia Core (nyní se jmenuje Sony Pictures Core Calibrated, dříve Bravia Core Calibrated Mode) a tato video služba přímo od Sony nabízí naprosto špičkovou obrazovou kvalitu předstihující vše, co můžete vidět jinde. Už dříve uvedený kalibrační režim pro Netflix pak doplňuje další verze Prime Video Calibrated určená pro VoD od Amazonu.

Kompatibilita nových televizorů s pořady, které využívají režim Imax Enhanced je posvěcena přímo DTS a Imaxem (certifikace) i když dnes ji moc neužijete. Nicméně Sony oznámilo, že pro Disney+, kde jsou takovéto snímky k mání, hodlá uvést aktualizaci firmwaru a možná nejen pro televizory 2024 (dozvíme se později). Následně by měl být k dispozici i Imax Enhanced s DTS:X, a to už by byl skutečný nářez!. Samozřejmě zejména v okamžiku, kdy máte zvuk s horními repro.

A ještě poznámka: tzv. Filmmaker Mode, který je na tom s nabídkou kompatibilních pořadů podstatně lépe než Imax nebyl k vidění ani na prezentaci, ani v tiskové zprávě a chyběl také v tabulce s parametry televizorů. Ale všeho do času, protože se dá s vysokou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že k dispozici bude.

Novinky pro rok 2024. Povšimněte si modelu Bravia 3 o kterém nikde nepadlo ani slovo a není ani na webu, kde už jsou řady 7, 8 a 9. Autor ho našel na jediném snímku z velmi obsáhlé fotogalerie dodané výrobcem. Tohle bohužel dnes také nevidíte. Tiskové materiály byly ostatně připraveny špičkově! Foto: Sony

Nové řady televizorů pro rok 2024. Že by konečně oživení?

Chystané televizory z kolekce 2024/2025 mají více využívat firemní materiál Sorplas z druhotných surovin o čemž už sice byla řeč, ale je třeba to neustále opakovat.

Zmiňovaný nový dálkový ovladač má podsvícená tlačítka, dobíjitelná baterie má ohlášenou provozní výdrž až 4 měsíce, plné dobití přes USB-C má trvat 2 hodiny. Příjemné je, že by se ovladač měl během dobíjení dát používat. A když jsme u toho –dobíjecí „dálka“ a uživatelsky výměnný standardizovaný akumulátor by měl být v této době k dispozici všude!

Takto to ale zatím nedělá nikdo…

 

A nové televizory pro rok 2024?

Zatím jde o tři řady a o jejich nejasném označování už byla řeč. Nicméně…

  • Sony Bravia 7 (R70): LCD (QLED), podsvícení Mini LED, panel má mít o 30 % vyšší jas, 8x více regulovatelných zón podsvícení; zvuk se čtyřmi repro, možnost připojení zvukové lišty Sony. Úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″), dvě pozice nožiček.
  • Sony Bravia 8 (R8x): OLED, zvuk z povrchu obrazovky (Acoustic Surface Audio+), audio systém 2.1 (4x repro), volitelná kamera. Úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″) a 196 cm (77″), dvě pozice nožiček.
  • Sony Bravia 9 (R90) – na prezentaci bylo uvedeno srovnání Bravia 9 a modelové řady X95L z předchozího roku a vychází to (pochopitelně ve prospěch Bravia 9) následovně: 3,3x více regulovatelných zón podsvícení s preciznějším řízením, o 50 % vyšší jas a nižší spotřeba o 20 %; srovnávány verze 191 cm (75″). Jinak obrazovky LCD (QLED) s nejlepším podsvícením současnosti, tedy s Mini LED, možné rozšíření o kameru. Audio systém typu 2.2.2 (horní kanály…), standardně 8 repro a kalibrace, samostatné výškové reproduktory v horní části a po stranách. Případné rozšíření o zvukovou lištu Sony se kterou pak TV spolupracuje. Úhlopříčky 191 cm (75″) a 216 cm (85″), dvě pozice nožiček. Výrobce u Bravia 9 hovoří o „černé“ blížící se úrovni OLED a o tom, že je „ideální pro PlayStation 5“.

Vedle odlišného přístupu ke jménům televizorů (vypadá to tak), výrobce letos tušíme také poprvé na prezentaci použil výraz QLED, což je už vcelku zažité obecné označení špičky obrazovek LCD. V oficiálně zaslaných podkladech jsme ho parametrech jednotlivých řad už ale nenašli, na jednom místě však byl v tiskové zprávě, takže i tady teprve uvidíme.

Sony se na akci rovněž nijak nevyjadřovalo k operačnímu systému Google TV a režimu Filmmaker Mode, který je považován za poměrně klíčový. Nikde také nebylo ani řeči o tom, co dnes papouškují všichni (dospělo to dokonce i na politickou scénu…) a pochopitelně hovoříme o UI (AI), tedy umělé inteligenci.

 

Představené „velké“ audio určené i k napojení na televizor. Foto: Sony

Zvuk z „petek“ a malé aktivní domácí kino

Nové zvukové lišty využívají rovněž materiál vyrobený z PET lahví a o jejich názvech platí to, co o televizorech. V této oblasti si ještě povšimněme tzv. zvukového zoomu týkajícího se zaměření na konkrétní osobu zpracovávaného za pomoci UI (AI). Cílem je lepší poslech i u méně výrazných dialogů, což je letitý problém nejen u televizního vysílání týkající se zjevně nejen Česka. Nastavení „zoomu“ má zajistit nová aplikace Bravia Connect (dříve Home Entertainment Connect App).

Mezi další na akci zmiňované zajímavosti patřily virtuální reproduktory vytvářené s pomocí patentované technologie. Jde o generování několika virtuálních reproduktorů tam, kde nejsou žádné fyzické, například nahoře nebo po stranách, což dovoluje lépe optimalizovat prostorový zvuk pro konkrétní prostředí. Dříve k tomu byl zapotřebí tandem zvuková lišta a zadní repro, nyní by mělo stačit jen to první. A dokáže to i níže zmiňovaný systém Theatre Quad za pomoci čtyř tenkých reprosoustav.

Kalibraci konkrétní místnosti, čemuž u Sony říkají „optimalizace zvukového pole“, zvládají všechny momentálně uvedené výrobky Bravia Theatre, zapomenout ale ještě nesmíme na veledůležitou funkci Acoustic Center Sync, která zajistí spolupráci televizoru a audia tak, že dokáže zvuk synchronizovat s děním na obrazovce.

Co bylo představeno z audia…:

  • Bravia U (HT-AX7, foto výše) – „audio účko“ určené na krk k tzv. osobnímu poslechu. Dolby Atmos, virtuální prostorový zvuk, frekvenční rozsah 20-20.000 Hz, hands-free. Akumulátor až 12 hod. provozu, během 10 min. se má dobít na 60 min. K jedné TV lze přes Bluetooth 5.2 připojit až dvě „účka“, možnost připojení jednoho kusu ke dvěma zařízením. Rozměry 235 x 178 x 48 mm, hmotnost 270 g.
  • Bravia Theatre Bar 8 (HT-A8000) a 9 (HT-A9000) – klasické zvukové lišty se schopností užší spolupráce s televizorem Sony (zatím zcela nespecifikováno). Dolby Atmos, DTS:X, Imax Enhanced. Oba modely jsou kompaktnější než jejich předchůdci a jdou rozšířit o satelitní repro a subwoofer. Bar 8 nabídne 11 samostatných reproduktorů, včetně dvou bočních a horních, Bar 9 jich má 13. Jinak Bluetooth 5.2, Wi-Fi 5, HDMI i s ARC, resp. eARC, kodeky SBC i LDAC.
  • Bravia Theatre Quad (HT-A9M2) – aktivní audio systém typu 4.0.4 s prostorovým zvukem, bez subwooferu, čtyři malé satelity plus čtyři repro vyzařující do stropu. Zesilovač o výkonu 504 W (v RMS neudán), počet reproduktorů zvýšen z 12 na 16. Bluetooth 5.1 i Wi-Fi 5, HDMI (ARC i eARC), kodeky SBC i LDAC.