Pátá regionální televizní síť a celkově devátý multiplex zahájil o víkendu vysílání v Praze. Jde o Regionální síť 11, která na území metropole šíří na kanálu 27 program iVodárenství.cz a v blízké době spustí vysílání regionálně zaměřené Televize R.

Pro Regionální síť 11 je spuštění pražského vysílače na vodárenské věži Děvín na jižním okraji města důležitým milníkem. „Jde zatím o naši největší vysílací lokalitu. Pokrýváme Prahu a pilujeme technické detaily včetně vylepšení linky pro dopravu signálu na vysílač. Regionální síť 11 a její pokrytí jsme tak rozšířili o dalších cca 1,2 mil. obyvatel České republiky,“ uvedl Pavel Hájek, majitel společnosti Fiera touch, která je provozovatelem multiplexu a na stejné lokalitě instalovala i vysílač pro digitální rozhlasové vysílání. To však hodlá spustit později, až se mu podaří nasmlouvat první klienty. Fiera touch v nedávné aukci kmitočtů získala sítě pro digitální rozhlasové vysílání nejen v Praze, ale také na Vysočině, ve východních a severních Čechách.

Televizní síť založená na spolupráci s vodárnami

Televizní multiplex 11 v Praze nešíří stejné programy jako v jiných lokalitách, chybí mezi nimi i-Vysočina.cz a také městský kanál KladNo.1 TV. Naopak pro oborovou stanici iVodárenství.cz, která odstartovala loni v listopadu, jde o zásadní rozšíření pokrytí. Praha je jediným krajem, který Regionální síť 11 pokrývá prakticky celý. V domovské Vysočině (síť vznikla kvůli šíření programu i-Vysočina.cz a její majitel Pavel Hájek je z Pelhřimova) si ji může naladit necelá polovina obyvatel, v Ústeckém kraji třetina populace, o něco více pak v Plzeňském kraji a zhruba čtvrtina populace může přijímat Regionální síť 11 v Jihočeském kraji. Ve Zlínském kraji pak zhruba každý desátý divák. Další vysílače síť plánuje například v Liberci, Olomouci a Karlových Varech.

Volba pokrývaných regionů do značné míry záleží na tom, s jakými vodárenskými společnostmi provozovatel multiplexu spolupracuje. Hlavním byznysem pro Pavla Hájka je totiž Public Relations a vodárenské společnosti jsou jeho klienty. Vodárenská televize je tedy především komunikačním kanálem pro tyto klienty a také místem, kde je možné popularizovat a medializovat témata spojená s vodárenstvím. Samotné vodárenské společnosti vycházejí televizi vstříc tím, že provozovateli sítě, společnosti Fiera touch, umožňují instalovat vysílače na vodojemy a vodárenské věže, které jsou přirozeným výškovým bodem pro dobré šíření signálu. Většinu těchto věží tam, kde vysoutěžil frekvence, vyžije Pavel Hájek i pro plánované digitální rozhlasové sítě.

Televizní síť 11 dokryje jih Vysočiny Spustí vysílač v Jemnici

Praha se ještě v květnu dočká dalších dvou televizí

Praha spuštěním Regionální sítě 11, která zatím vysílá ve zkušebním režimu, rozšířila počet volně šířených terestrických televizních stanic na 51. Některé vysílají ve dvou sítích souběžně, jako hlavní kanál Novy v celoplošných multiplexech 23 a 24 nebo program Televize přes anténu v celoplošném multiplexu 24 a Regionální síti 7. V metropoli vysílají čtyři celoplošné sítě DVB-T2 a pět regionálních multiplexů. Z těchto pěti regionálních sítí obsahují rovnou čtyři pouze po jednom programu. Jde o Regionální síť 4 s programem Praha TV, Regionální síť 6 s programem TV 13, Regionální síť 7 s programem Televize přes anténu a Regionální síť 11 s programem iVodárenství.cz. Pouze jediný metropolitní multiplex, Regionální síť 12, obsahuje tři televizní programy: Noe+, Óčko Expres a Óčko Black.

Dva nové volně šířené programy přibydou v Praze ještě během tohoto měsíce. Na 16. května ohlásila start hudebně-zábavní OK TV, která využije programovou pozici v celoplošném multiplexu 24 a zatím bez konkrétního data plánuje v květnu start také Televize R v Regionální síti 11, která se zaměří na regionální zprávy, publicistiku, záznamy kulturních a dalších akcí. Zatímco kapacita celoplošných sítí je už prakticky vyčerpaná (volno má už jenom multiplex 23 a částečně multiplex 24), regionální sítě jí mají dostatek až pro desítky programů ve standardním rozlišení obrazu. Některé regionální multiplexy se ale soustředí na vysílání ve Full HD kvalitě, což je třeba příklad Regionální sítě 11 s programem iVodárenství.cz.

Devátý TV multiplex v Praze se blíží Vysílat bude z vodárenské věže Děvín