Už jen dny zbývají do startu deváté terestrické televizní sítě na území hlavního města Prahy. Regionální síť 11 připravuje start na kanálu 27 z vodárenské věže Děvín, kterou využije i sesterský rozhlasový multiplex společnosti Fiera touch.

Děvínský vysílač představuje pro Regionální síť 11 důležitou metu. „Poslední týdny intenzivně připravujeme zatím největší instalaci celé naší sítě multiplex 11. Praha bude největším stanovištěm nejen co do pokrytí počtu obyvatel, ale i technického vybavení a zázemí,“ uvedl majitel společnosti Fiera touch Pavel Hájek na sociální síti LinkedIn, kde přidal několik fotografií a video z vykládky vysílacích technologií pod věží. Z Děvína má Hájkova síť, která obsahuje programy i-Vysočina.cz a iVodárenství.cz, pokrýt signálem okolo 1,3 milionu diváků, jimž hodlá zhruba do měsíce nabídnout ještě další nový televizní program TV R zaměřený na regionální zpravodajství a publicistiku. A také rozhlasovou síť DAB+.

Nový TV multiplex pro čtyři krajská města: Karlovy Vary, Liberec, Olomouc a Ústí nad Labem

Digitální rozhlas přijde na řadu později než televize

Televizní vysílání spustí Fiera touch z Děvína dříve než rozhlasové. Důvod je nasnadě: operátora tlačí čas, individuální oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu získal loni na jaře a pokud o něj nechce přijít, musí začít vysílat co nejdříve. A časová lhůta tlačí stejnou mediální skupinu i ohledně startu nové TV R, která získala licenci loni v květnu, a tudíž musí začít vysílat nejpozději letos v květnu. Pavel Hájek už v březnu připustil, že přípravy startu jeho nové, v pořadí již čtvrté televize (kromě kanálu i-Vysočina.cz a iVodárenství.cz jde také o městskou KladNo.1 TV), finišují: „Termín spuštění našeho dalšího TV kanálu se blíží a už teď vysíláme do zdi a testujeme.“ Po spuštění všech plánovaných vysílačů Regionální sítě 11 si jej bude moci naladit téměř čtvrtina obyvatel Česka.

Multiplex začínal na Vysočině, kde sloužil pro distribuci tamní regionální televize i-Vysočina.cz (později tento program vstoupil i do krajského okna celoplošného multiplexu 24 společnosti Digital Broadcasting), ale už se stihl rozšířit i na jih Čech (České Budějovice, Tábor) a do severních Čech (Teplice), individuální oprávnění pro využívání kmitočtů má i pro Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Plzeň, Liberec, Olomouc a Zlín. Některá z nich získal poté, co se jich vzdala společnost Progress Digital, která s nimi počítala pro svou televizní Regionální síť 7. Z hlediska nákladů nejde o multiplex nijak zásadně drahý, Pavel Hájek využívá svých kontaktů na vodárenské společnosti a vysílače umisťuje na jejich vodojemy a různé komíny, takže nemusí stavět nové stožáry nebo si je pronajímat od konkurence.

Plzeň má šestý televizní multiplex Z vysílače Sytná odstartovala Regionální síť 11

TV R by mohla vysílat i v dalších multiplexech

Řadu těchto lokalit využije Hájkova společnost Fiera touch rovněž pro digitální rozhlasové vysílání, protože v aukci kmitočtů pro sítě DAB+ získala oprávnění vysílat v Praze, Karlovarském, Jihočeském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji a také na Vysočině. Zatímco u DAB+ vysílačů firmu časově nic netlačí, na zprovoznění prvních vysílačů má dokonce dva roky, u těch televizních nemá času nazbyt. Proto je zprovozňovala i během zimního období, například začátkem března nový vysílač v Táboře. „Stavět vysílače v létě není umění, ale zima, to je výzva… Pětkrát jsme museli montáž technologií odložit (sníh, mráz, vítr, déšť a pro změnu zase mráz…). Včera se ale podařilo lokalitu dostavit a rozšířili jsme tak pokrytí TV iVodárenství a také připravované Televize R,“ informoval Pavel Hájek letos 2. března.

V souvislosti v novou televizní stanicí R provozovatel nevylučuje, že pro distribuci signálu využije i jiné televizní multiplexy než ten svůj. „Již brzy na obrazovkách Regionální sítě 11 a možná i v dalších multiplexech, podle toho, jak se bude ekonomický model programu naplňovat…,“ avizoval Pavel Hájek loni začátkem léta připravovaný start Televize R. Jak dodal pro Televizníweb.cz, všechny programy v Regionální síti 11 vysílají ve Full HD rozlišení vyšším, než mají kanály České televize ve veřejnoprávním multiplexu 21.

DVB-T i DAB+: Fire touch dál expanduje Firma z Vysočiny rozšiřuje pokrytí

Úvodní foto: Pavel Hájek, Fiera touch