Před létem a časem dovolených se pohled na tuto kategorii může hodit, ostatně rádií tohoto druhu zvládajících i digitální rozhlasový příjem stále moc není a hledat jsou potřeba pomalu lupou. Faktem ale je, že na chatě, chalupě, se takovýto přijímač může hodit, elektrika nemusí jet, pokud je vůbec k dispozici, a po ruce nemusí být ani dobíječka. Zatočit si, poslechnout si, nebo rádio jednoduše vyhodit na sluníčko může pomoci. Jen v druhém případě nepočítejte s nějakým extra rychlým dobíjením, někdy se navíc přijímač pomalu ani dobíjet nemusí.

Zatímco před rokem se mohlo zdát, že rádií s dynamem či s fotovoltaickým článkem je ke koupi snad až překvapivé množství, letos je tomu už jinak. Mezitím totiž nejprodávanější segment digitálních rozhlasových přijímačů zaznamenal značné rozšíření nabídky, zde je to ale stále skoro nula, nula, nic. S DAB jsme jich našli jen 14 a i když jich loni bylo 9, nyní počítejte s tím, že některé jsou zjevně před ukončením prodeje a skutečných novinek je doslova několik!

Alternativního pohonu, tedy na kliku (dynamo) či fotovoltaiku, se tak značné rozšíření nabídky DAB/DAB+ prakticky nedotklo. Situace se tak v této velmi malé části trhu nijak nemění a stále jde jen o jakési chuťovky a specialitky.

Vybraná DAB rádia od 1.000 do 3.000 Kč Spousta modelů, včetně těch unikátních

Rádia mají často uživatelsky nevýměnný akumulátor, dobíjení alternativní cestou může trvat klidně i desítky hodin nehledě na to, že fotovoltaika není větrník a její výkon bývá hodně nízký, zvláště při daných rozměrech panelu.

Na tomto místě bude asi dobré dodat, že klika bude nepochybně funkčnější, točit ovšem budete muset výrazně častěji, takže jde opět spíše o doplněk, který je ovšem pro krátké dobití lepší, než fotovoltaika. I když autora napadá, že jednou přes fotovoltaiku dobíjel takto vybavenou powerbanku a… Ne nadarmo se této kategorii také říká „nouzová rádia“ nebo „rádia pro přežití“.

Níže připojená tabulka ke stažení ukazuje současnou nabídku takovýchto kombinovaných rádií na kliku a/nebo s fotovoltaickým dobíjením bez ohledu na jejich cenu a kategorii. Jak bylo řečeno, k mání jich není moc, výbava je někdy ryze tunerová, v asi polovině případů už ale zahrnuje i Bluetooth pro přehrávání z mobilu. A najdete tu také třeba baterku s LED, resp. nouzové osvětlení, jindy třeba červené světlo pro lepší viditelnost za určitých situací nebo dokonce teploměr či morseovku.

Auna Patagonia DAB+ – i v této kategorii hodně nezvykle provedený kombinovaný přenosný přijímač vybavený například světlem, které vidíte na snímku, sirénou či háčkem na karabinku. Foto: Eurostar

Jak vypadá současný trh

Kategorie co do zásobování energií kombinovaných přijímačů je v obchodech umisťována různě. Nejčastěji ji ale vůbec nejde filtrovat, takže vytvořit přehled současné nabídky vyžadovalo mravenčí práci. Někde ji vidíte jako „SOS rádia“, „nouzová rádia“ nebo také „záchranná rádia“, jinde jsou umístěny mezi venkovními, outdoorovými i když „outdoorové“ nebo „venkovní“ se samozřejmě nerovná „na fotovoltaiku“ nebo „na kliku/s dynamem“ a platí to pochopitelně i o tzv. stavebních rádiích. Například Alza, u které bylo na řazení skoro vždy spolehnutí, je měla poházeny všude možně. V podrobném filtrování sice bylo, u napájení, něco vidět, nakonec se ukázalo, že další přijímače jsou i na jiných místech nabídky. Do všeho se navíc stále pletou rádia bez digitálního příjmu a i zde se jasně ukazuje, jakou chybou bylo nejen to, že neproběhla digitalizace rozhlasového vysílání, ale i to, že žádná z vlád poslední doby neměla tu odvahu zakázat prodej rozhlasových přijímačů pouze s analogovým tunerem!

„Mocná ruka trhu“ to i v tomto případě tak nějak nezvládá, co navíc chcete když vše spravuje Ministerstvo kultury…

Pojďme ale ke konkrétním modelům…

Nepříliš povedený Technisat Solar nyní nahrazuje Technisat Solar 2, který však je – překvapivě – proveden ve zcela jiném duchu. I u něj ale bude třeba pamatovat na to, co platí i o nejspíše všech ostatních takto vybavených přijímačích – fotovoltaický článek je malý, dobíjení bude trvat velmi, ale velmi dlouho, řádově desítky hodin. Zkoušet jsme už začali a v brzku zjistíme…

Vedle přijímačů uvedených k tabulce, která je ke stažení v závěru článku, je tu ještě pár dalších, které se sice tváří, že mají tuner DAB, ale u nás se neprodávají, resp. jsme u nich nenašli prodejce (asi by nebyl problém, objednat si je v zahraničí). Jde například o Emissimo Tec Mini ACE DAB+ či Noxon Dynamo Solar 211.

Je tu ale také podstatně více přijímačů, jako Green Radio XSY320 (499 Kč), Midland ER300 (1.890 Kč) či Origin Outdoors Multi Crank (1.500 Kč), které DAB/DAB+ vůbec nemají, takže je pro tento přehled vůbec nebereme v potaz.

Úprava cen jen kosmetická

Poslední přehled tohoto typu jsme dělali 14. 7. 2023, což znamená před nějakými deseti měsíci. Jak bylo řečeno, počet přijímačů se skoro nenavýšil, cenové relace jsou více méně obdobné, jen je tu vyšší cenový rozptyl, což je dnes ale obvyklé i u jiných spotřebičů.

Při srovnání s minulým přehledem v ceně mírně klesl Albrecht DR 114 (z 2.890 Kč na 2.500 Kč), Rocam DAB/DAB+/FM pak šel z 1.399 Kč dokonce až na 899 Kč.

Naopak mírně zdražil Imperial Dabman OR2, a to z 1.999 Kč na nějakých 2.100 Kč a také Renkforce RF-DAB-MMR88 (2.899 Kč, nyní 3.100 Kč).

U Imperial Dabman OR1, a také například u Sangean MMR-99 DAB, počítejte s momentálně značným cenovým rozdílem (možná před ukončením prodeje) a první model jsme našli za 1.990 Kč, ale také za 2.800 Kč.

Jak číst tabulku

Údaje pocházejí, jak je na Televizním webu zvykem, z informací od výrobce, případně prodejce, při konfliktu je vždy dána přednost informacím od pramene, tedy od výrobce.

„Tunery a předvolby“ – v našem případě jde pouze o tunerovou dvojkombinaci DAB/DAB+ a VKV/FM, internetový příjem zde nehledejte.

„Displej“ – tady je situace podobná, jako dříve, konkrétní informace často zcela chybí a je uvedeno jen lakonické „LCD“.

„Zesilovač“ – některé přijímače opět neměly uveden výkon, nenechte se zarazit rozdílem mezi „výkonem“, který je nejspíše tzv. hudební, a obecně srovnatelným výkonem, tedy v RMS. Ten je vždy nižší, měřený za zcela jiných podmínek.

Dobře vybavené Reflexion TRA562DAB „na kliku“ i fotovoltaiku. Kliku dynama vidíte na snímku. Foto: Conrad

„Napájení/dobíjení“ – u rádií vždy vidíte externí zdroj (230 V) doplněný o akumulátor někdy s uvedenou kapacitou, jindy bez ní. Uvedeno také nikdy nebylo, že je výměnný, takže počítejte s pevným provedením někde za šroubovacím krytem. Tyto dva způsoby napájení jsou doplněny o malý fotovoltaický článek (velmi malý) a například u Technisat Techniradio Solar 2, který právě zkoušíme, má rozměry 105 x 27 mm. Je evidentní, že dobíjení bude trvat, ostatně autor se o tom přesvědčil při zmiňovaném testu powerbanky a také při zkoušení první verze Techniradio Solar, kterou vracel bez testu. Vedle fotovoltaiky bývají rádia v drtivé většině vybavena i dynamem, resp. klikou (uvádíme to jako „dynamo“) se kterou si můžete trochu energie i vyrobit. Princip si můžete osvěžit na Wikipedii.

„Vstupy/výstupy“ – z prostorových důvodů některé funkce rozvádíme v poznámce. Počítejte s tím, že někdy je USB určeno pro přehrávání, jindy jen pro napájení externího zařízení, což zde bude častější. Pokud se nám podařilo zjistit profily Bluetooth, které jsou určující pro vzájemné propojení obou zařízení, jsou uvedeny – opět z prostorových důvodů – v poznámce.

U bodu „rozměry (švh), hmotnost“ vás tentokráte snad nečeká žádné překvapení, prakticky všechny modely pracují s interním akumulátorem, jen u Soundmaster DAB112OR se to nepodařilo ověřit, protože někde bylo udáváno to a jinde ono.

„Poznámka“ obsahuje, vedle charakteristiky přijímače, což je zde vždy z nedostatku jiné terminologie „kombinované přenosné rádio“, zejména obvyklé doplňkové funkce.

Přehled přijímačů na kliku a fotovoltaiku pro DAB/DAB+ (k 15. 5. 2024)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve středu 15. 5. 2024. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém přijímači vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Jelikož jsme žádný z těchto přijímačů zatím nezkoušeli (nebo zkoušeli, ale recenzi nezveřejňovali), připojujeme tabulku pouze v PDF. Nicméně už nám dorazil Technisat Techniradio Solar 2 (2.290 Kč), takže se v nejbližší době můžete těšit na recenzi.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled DAB rádia na kliku a fotovoltaiku, květen 2024