Tak se nám počet rádií v této kategorii rozrostl natolik, že dalece převýšil dvě stovky i když to, pravda, od zavedení domácího digitálního rozhlasového vysílání trvalo hodně dlouho. Vysloveně pozvolný růst poptávky a tudíž i nabídky, ale souvisí zejména s tím, že jsme bohužel DAB/DAB+ nedotáhli tak daleko, jako vysílání DVB-T. To je ale na pláč na jiném hrobě!

V nižší až nižší střední třídě ve které se nyní nacházíme, je aktuálně k dispozici celá řada nejrůznějších druhů přijímačů a v tabulce ke stažení, kterou najdete na konci článku, pro vás máme jak přenosná, napájená i z baterií či akumulátoru, tak stacionární stolní, kuchyňská, kapesní, internetová či hodně odolná stavební. Zde jsme v poslední době vyzkoušeli Technisat Digitradio 231 OD, které je ale nyní nad námi stanovený cenový limit. Na aktuální nabídku přenosných přijímačů, kam patří i ty „stavební“, se můžete podívat na odkazu…

Bateriové přijímače DAB do 2000 Kč Přehled nabídky před nastávajícím létem

Výběr DAB rádií je v cenové relaci od tisíce do třech tisíc korun doslova přebohatý, tu a tam dokonce narazíte i na přijímač schopný přístupu na domácí server! Je tu také několik kdysi hodně populárních radiomagnetofonů s CD, kuchyňské rádio a naprostý unikát – přenosné rádio do zásuvky s 230 V! Takové jsme tu sice už měli i na recenzi, Technisat DigitRadio Flex 2, ale nebylo navíc ještě přenosné.

I když se za poslední rok, dva počet přijímačů hodně rozšířil, na rozdíl od televizorů (minimálně těch masových značek) jich většinu nenajdete na jednom místě, v jednom obchodu. Pokud máte vyhraněnější požadavky, hledáte nějakou menší značku či specialitu nebo jednoduše jen dbáte na vysoký poměr cena/výbava, je dobré projet více obchodů, včetně těch malých. I v tomto vám může náš výběrový přehled pomoci. Navíc upozorňuje i na značky o kterých možná ani nevíte. Ostatně najdete v něm na 70 položek…

Tímto materiálem rovněž doplňujeme nedávno zveřejněný přehled přenosných přijímačů na baterie do 2.000 Kč (odkaz je výše).

CRA restartují projekt DAB+ ověřeno Obnoví certifikace digitálních rádií

Situace na domácím trhu

Jak bylo naznačeno, přijímačů je už i v této kategorii skutečná spousta (ještě nedávno šlo jen o tu nejlevnější, tedy do tisíce korun). Když jsme si například u Alzy, ať to vezmeme podle abecedy, v úterý označili „DAB“, vyjelo nám (v úvahu jsme brali pouze „nové“, nikoli „použité“ a vrácené stroje) plných 273 položek. U CZC, jakmile jsme vstoupili na volbu „DAB/DAB+ přijímače“, jsme viděli 181 přijímačů a například u Datartu jich bylo 268. A to ještě celou řadu dalších výrobků najdeme u někdy až specializovaných prodejců a třeba i ve vysloveně malých obchodech.

Co do značek, vidíte situaci na trhu v tabulce s parametry, která je ke stažení v závěru článku. Do našeho výběru jsme se snažili zařadit alespoň jeden model od každé, některých je tu více, bohatě je pak zastoupen výrobce nejspíše největší, tedy Technisat, který tu je včetně dvou nejnovějších modelů právě přicházejících na domácí trh. Při výběru pochopitelně také zohledňujeme značky, a obchody, spolupracující, což jsou v druhém případě Atos Elektro, Alza a CZC.

V seznamu nenajdete zejména výtečně spolupracující britskou značku Majority Audio, jejich výrobky bohužel byly mimo stanovenou cenovou relaci. Kupříkladu od Kenwood je tu z podobných důvodů pouze jeden model, chybí také Sony rovněž nemající v dané cenové relaci momentálně nic a například Sony CFD-S70 (1.990 Kč) je bez příjmu DAB. Takovéto přijímače jsme ostatně vyřadili, protože přítomnost tuneru DAB/DAB+ byla podmínkou nutnou.

CRA restartují projekt DAB+ ověřeno Obnoví certifikace digitálních rádií

Jak číst tabulku

Údaje, jako obvykle, pocházejí z webu výrobce, případně prodejce, při neshodě je dána přednost tomu prvnímu.

„Cena“ je zřejmá, snad jen po dlouhé době připomínka, že stále žijeme ve velmi turbulentní době (snad se to někdy usadí…), takže je jako na houpačce, a to někdy doslova. Stále však dbejte na nákup na solidních a roky prověřených obchodech a nechte se ukolébat „extra super mega giga…“ výhodou nabídkou!

„Tunery a předvolby“ – tady jde zejména o paměťové pozice pro uložení naladěných stanic. S výrazným rozšířením nabídky jsme kupodivu, oproti minulosti, méně často naráželi na absenci tohoto parametru, což je samozřejmě dobře. Někdy se i tak zdálo, že číslo je poněkud obskurní.

„Displej“ je v této kategorii hodně rozdílný. Někdy jde o obyčejné monochromatické LCD, jindy o klasický maticový a zase jindy o barevný LCD. Přijímač s OLED jsme v této kategorii našli jediný – Technisat DigitRadio 1 za 1.699 Kč.

„Zesilovač“ – ne vždy byl k dispozici ten nejlepší parametr výkonu pro srovnávání přístrojů mezi sebou, totiž RMS. Veďte to v patrnosti, nás těší, že bylo vidět jeho častější uvádění.

„Napájení; doba provozu:“ přijímače v této cenové kategorii mají nejčastěji externí zdroj, u mikrosystémů, které tu jsou také, se už dá předpokládat zdroj zabudovaný. U přenosných přijímačů se snažíme uvádět druh baterií i výdrž, někdy ale nebylo k mání ani jedno (pro jistotu to v tabulce tu a tam připomeneme). Jestliže byly uvedeny podmínky měření výdrže, najdete je tu, případně v poznámce. Pokud je rádio na typicky tužkové baterie, je dobré si při koupi ověřit, zda mu nevadí baterie dobíjecí, což se někdy stává. Jestliže má akumulátor, prověřte si jeho cenu pro případnou výměnu.

„Vstupy/výstupy“ – zabudované USB někdy zvládá přehrávání muziky, jindy je určeno jen k dobíjení. Kde to bylo uvedeno, píšeme to, ale prověřujte… V případě Wi-Fi se samozřejmě držíme nového značení, vysvětlení na digirevue. Tam, kde jsme u Wi-Fi 4 našli frekvenci, uvádíme jí, od Wi-Fi 5 to pochopitelně řešit nemusíte. Na rozporné údaje jsme naráželi u výstupu na sluchátka i to si raději před koupí ověřte. Napojení sluchátek přes Bluetooth je v této ceně (ale často i mnohem výše) iluzorní.

„Poznámka“ – tady je především uvedena charakteristika přijímače a některé další doplňkové údaje, jako dálkový ovladač, doba provozu na sluchátka nebo třeba veledůležité profily Bluetooth (BT), které z prostorových důvodů nejsou u vstupů a výstupů.

Přehled vybraných přijímačů DAB/DAB+ od 1.000 do 3.000 Kč, květen 2024 (k 9. 5. 2024)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve středu, resp. ve čtvrtek 9. května. Pokud nám nějaká značka vyhovující stanoveným podmínkám unikla, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, odkaz však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX. V PDF jste na odkaz upozorněni podtržením názvu přijímače.

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB, 1000-3000 Kč – květen 2024

Ke stažení (XLSX): tabulka – DAB, 1000-3000 Kč – květen 2024

Štítky