Kavčí hory budou 13. června hostit už 19. ročník odborné konference o médiích a reklamě. Dvořák jí poskytl záštitu ještě před vypršením svého druhého mandátu.

Současný i minulý generální ředitel České televize, Petr Dvořák a Jan Souček, se poprvé od říjnové změny na nejvyšším postu ve veřejnoprávní televizi sejdou na stejné akci. Tou bude 19. ročník odborné konference DIGIMEDIA 2024, kterou 13. června na Kavčích horách pořádá Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace (AČRA). Souček zde vystoupí jako řečník a zároveň hostitel, protože ČT tradičně této akci poskytuje zázemí ve svém Kongresovém sálu v hlavní budově. Dvořák přijde jako účastník, který ještě z pozice generálního ředitele ČT udělil letošnímu ročníku DIGIMEDIE záštitu, kterou poté potvrdil i jeho nástupce Jan Souček.

O čem bude DIGIMEDIA 2024? Letos kromě jiného o umělé inteligenci

Na konferenci se budou řešit koncesionářské poplatky

Mezi oběma televizními manažery přitom nepanují dobré vztahy. Jan Souček začátkem dubna v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že mu Petr Dvořák před svým odchodem z Kavčích hor zatajil nárok na nevyplacenou část bonusu za rok 2023. Dvořák následně Součka veřejně vyzval k omluvě, protože ho podle svých slov na nedořešenou otázku nároku na tuto část bonusu informoval při předávání agendy generálního ředitele. Jan Souček také písemně vyzval Petra Dvořáka, aby se vyjádřil k tomu, zda věděl o blízkých vazbách dnes již bývalého ředitele ostravského studia ČT Miroslava Karase na společnost, která si od tohoto studia pronajala nemovitosti nahrazující Radvanické studio. Dodejme, že Karas po čtyřech letech ve funkci neobhájil ředitelský post a ve vedení ostravského studia ho vystřídala Gabriela Lefenda.

Česká televize chce na letošní DIGIMEDII řešit otázku zvyšování koncesionářských poplatků, kterou upravuje vládní novela zákonů o médiích veřejné služby. Do diskuse o financování České televize a Českého rozhlasu Kavčí hory zajistily účast ředitele Evropské vysílací unie (EBU) pro právní záležitosti a politiku Richarda Burnleyho, kterému bude v panelu oponovat prezidentka české Asociace komerčních televizí Klára Brachtlová. Někdejší generální ředitelka skupiny Nova je nyní zároveň členkou dozorčí rady v německé televizní skupině ProSiebenSat.1, spoluvlastněné majitelem Novy, finanční skupinou PPF. Panelu se zúčastní také generální ředitel skupiny Prima Marek Singer.

Richard Burnley z EBU hostem DIGIMEDIE 2024 Promluví o financování médií veřejné služby

Změní se definice koncesionáře?

Český rozhlas bude v debatě reprezentovat generální ředitel René Zavoral. Diskuse proběhne pouhý měsíc poté, co ministerstvo kultury představilo finální verzi tzv. velké novely zákona o veřejnoprávních médiích, která počítá se zvýšením televizního poplatku od příštího roku ze současných 135 na 150 korun měsíčně a rozhlasového poplatku z dnešních 45 na 55 korun měsíčně. Zároveň se mění definice poplatníka, za kterého bude nově považována každá domácnost s internetovým připojením, které umožňuje sledovat programy České televize a Českého rozhlasu na chytrých zařízeních. Mění se i platby poplatků u právnických osob, které se budou stupňovat podle počtu zaměstnanců, nikoli přijímačů jako dosud. Česká televize a Český rozhlas také přijdou o možnost prodávat reklamu na svých webech a budou muset omezit sponzoring.

Vládní návrh novely je výsledkem kompromisu mezi původní představou ministerstva a argumenty komerčních televizí a rádií, pro něž resort vytvořit dvě pracovní skupiny zaměřené právě na úpravu zákona o koncesionářských poplatcích. Tradiční mediální konference DIGIMEDIA se letos zaměří vedle financování médií veřejné služby také na budoucnost terestrického televizního vysílání v souvislosti se závěry loňské Světové radiokomunikační konference WRC-23, na vývoj placené televize na českém trhu, využití umělé inteligence v českých médiích a na plány vítězů aukce kmitočtů pro digitální sítě určené komerčním rádiím.

DIGIMEDIA 2024 uvítá prezidentku WorldDAB Jacqueline Bierhorst se zapojí do diskuse o DAB+