Očekávané převzetí televize Barrandov a mediální skupiny Empresa, do které tato stanice patří, nastalo začátkem května. Původně poloviční vlastník Jan Čermák navýšil svůj podíl ve skupině až na 99 procent.

Informaci přinesla v úterý podvečer agentura ČTK a následně ji převzala řada médií. Agentura se odvolává na státem spravovanou Evidenci skutečných majitelů, podle níž je Jan Čermák jediným vlastníkem společnosti Empresa Media, které patří 99 procent ve společnosti Barrandov Televizní Studio, držiteli vysílacích licencí k televizním programům TV Barrandov, Kino Barrandov a Barrandov Krimi. Jaromír Soukup, který dosud držel v Emprese Media poloviční podíl stejně jako Jan Čermák, kterému polovinu Empresy prodal loni v říjnu, pro Deník N jakoukoli změnu ve vlastnické struktuře Empresa Media odmítl. Podle jeho slov jde o chybný zápis a firmu nadále vlastní napůl on a Jan Čermák. Podle informací serveru Televizniweb.cz ale k převzetí Soukupova podílu skutečně došlo 13. května.

TV Barrandov v potížích CRA na den vypnuly Barrandov Krimi

Nic nečekaného, převzetí bylo na spadnutí už začátkem roku

Faktem je, že Jan Čermák se na převzetí Empresy, do které patří i televizní skupina Barrandov, připravoval. Skupoval také pohledávky TV Barrandov a mezi klíčovými dodavateli televize se již od začátku letošního roku proslýchalo, že odchod Jaromíra Soukupa ze společného podniku je otázkou několika málo týdnů, ne-li dnů. Sám Soukup to odmítal, zatímco Čermák se v rozhovorech pro média netajil představou, že firmu ovládne, zkonsoliduje a poté prodá. Ostatně, kontrolu získal nejen nad aktivy a nemovitostmi Empresy a TV Barrandov, ale i samotného Jaromíra Soukupa. Už od koupě polovičního podílu v Empresa Media navíc do čela TV Barrandov dosadil výkonnou ředitelku Andreu Geyer, která začala připravovat reorganizaci.

Vzájemnou spolupráci Soukupa s Čermákem narušilo několik „kostlivců ve skříni“ v podobě nesplácených pohledávek a nedodržovaných splátkových kalendářů, které vyústily například v odpojení budovy TV Barrandov od elektrické energie, kdy televize musela fungovat několik dní na naftové agregáty. Čermák také postupně snižoval počet pořadů, které na TV Barrandov moderoval Jaromír Soukup, a přesouval je také do méně lukrativních vysílacích časů. Jedním z prvních kroků nové výkonné ředitelky Barrandova Andrey Geyer bylo obnovení činnosti dabingového studia Barrandov, které zaniklo poté, co dlužilo umělcům za dabování akvizičních filmů a seriálů. Barrandov si tedy znovu začal sám dabovat nakupovanou akvizici.

TV Barrandov obnovila zprávy, aby neporušovala licenci. Jsou čtené, předtáčené a jdou okolo půlnoci

Nový majitel musí zajistit obsah místo pořadů Jaromíra Soukupa

Televizní stanice skupiny Barrandov jsou ale stále do značné míry závislé na Jaromíru Soukupovi, jehož jednoduché glosátorské pořady postupně ovládly značnou část vysílacích schémat. Pro nového majitele to znamená investice do programu, ale také do lidí, protože Soukupa musí nahradit hned celou řadou pořadů a akvizic. Dosavadní praxe, že většinu pořadů si moderoval sám majitel a ředitel televize, sice zásadním způsobem šetřila náklady, ale postupně vedla k dramatickému poklesu podílu na sledovanosti. Zatímco ještě v roce 2017 dosahovala skupina Barrandov průměrného celodenního podílu na publiku starším 15 let okolo devíti procent, letos se pohybuje okolo dvou procent a často i níže. To se samozřejmě projevuje v propadu příjmů z prodeje reklamních časů.

Potíže to nedělá jenom Barrandovu, ale potažmo i skupině Prima, která na Barrandovu prodává reklamní časy prostřednictvím svého mediazastupitelství Media Club. Samotná Prima má dlouhodobý problém ve velké vyprodanosti reklamních časů a musela kvůli tomu spouštět nové tematické stanice jako je Prima Star nebo Prima Show. Empresa Media ale není jenom televizní skupina Barrandov, je to také vydavatelství, které v posledních letech znatelně omezovalo počet vydávaných titulů. Nyní pod něj spadají časopisy Týden, Instinkt, Sedmička, Interview a weby Tyden.cz a Barrandov.tv. Úspěšný web PCtuning.cz, který Empresa koupila a začlenila pod portál Tyden.cz, už nějakou dobu spoluvlastní majitel agentury Grunex, největšího herního studia v České republice, což pro Tyden.cz znamenalo značný pokles generované návštěvnosti.

Pro nového majitele Empresy bude nejdůležitější zachránit televizní aktivity a nelze tedy vyloučit, že se bude ostatních mediatypů postupně zbavovat. Už nyní je patrné, že z titulních stran časopisů zmizel Jaromír Soukup, který byl před vstupem Jana Čermáka do Empresy prakticky ústředním tématem všech médií vlastněných touto skupinou.