Špatná finanční situace a pozdržené platby za distribuci signálu patrně vedly k odpojení stanice Barrandov Krimi z celoplošného pozemního digitálního vysílání v multiplexu 23. Stanice se odmlčela v úterý dopoledne a znovu začala terestricky vysílat ve středu podvečer.

Ačkoli České Radiokomunikace jako vlastník operátora multiplexu 23, společnosti Czech Digital Group (CDG), okolnosti přerušení vysílání programu Barrandov Krimi nechtějí komunikovat, jejich externí mluvčí Petra Miterová z agentury Neopublic PR řekla serveru Mediaguru.cz, že k odpojení signálu došlo v souladu s uzavřenou distribuční smlouvou. To se dá jednoduše přeložit jako fakt, že klient nedodržel termín plateb za distribuci signálu. Patrně opakovaně, protože jinak by CRA nepřikročily k tak ráznému kroku, jako je vypnutí jednoho z programů. Připomeňme, že před časem se do stejné situace s CRA dostala televize Šlágr, které operátor kvůli nesplaceným pohledávkám nejprve vypnul druhý, méně sledovaný program a poté i hlavní stanici.

Programová pozice Barrandov Krimi v multiplexu 23 ve středu 26. července 2023 ve 13 hodin (Foto: Lucie Izerová)

Barrandov stáhne z pozemního vysílání jeden ze svých čtyř programů, Prima jeden přidá

Televize šetří, na čem se dá

O tom, že je celá mediální skupina vlastněná Jaromírem Soukupem v potížích, se ví už dlouhodobě. Opakují se návrhy na insolvenční řízení vůči několika Soukupovým firmám, například proti kdysi největší tuzemské mediální agentuře Médea. Samotná televizní skupina Barrandov v posledních letech osekává provozní náklady na nezbytné minimum. Co se distribuce signálu týče, v polovině loňského roku přešel hlavní kanál TV Barrandov v terestrické distribuci z vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HD) na standardní rozlišení, v němž šíří i další dva tematické programy Kino Barrandov a Barrandov Krimi. Rovněž na satelitu došlo ke snížení rozlišení dvou ze tří programů skupiny Barrandov, v HD kvalitě zůstala jen hlavní stanice.

Soukupova televizní skupina však má zkušenosti s ráznějšími opatřeními. Na sklonku roku 2020 ukončila vysílání svojí čtvrté televizní stanice Barrandov News, která zahájila vysílá o pět let dříve nejprve jako Barrandov Muzika a poté jako Barrandov Family. V průběhu let se také výrazně osekávaly prostředky investované do programu stanic Barrandov. Skupina nejprve zcela zrušila zpravodajství a aktuální publicistiku, načež se ve schématu hlavního programu začalo objevovat stále více pořadů moderovaných majitelem skupiny Jaromírem Soukupem, které reprízují i další dva kanály Barrandova. Nicméně souhrnný podíl na celodenní sledovanosti okolo tří až pěti procent zajišťoval skupině slušné příjmy z prodeje reklamních časů a teleshoppingu.

TV Barrandov obnovila zprávy, aby neporušovala licenci. Jsou čtené, předtáčené a jdou okolo půlnoci

Za Soukupa se vystřídalo už šest ředitelů

Výhodu má Barrandov ve spolupráci se skupinou Prima, jejíž media zastupitelství Media Club prodává reklamní časy na všech kanálech Barrandova. Skupina se tedy „veze“ s velkým zájem o reklamní prostor na Primě, protože inzerenti musí část kampaně vždy odehrát i na kanálech Barrandova. Ve velkých potížích je ale Soukupova původně nejvýdělečnější firma Médea. Letos čelila už několika exekucím. O nejnovějším návrhu od firem spadajících pod reklamní skupiny BigBoard informoval koncem minulého týdne Deník N. Firmy po Médee požadují splacení pohledávek v celkové výši 25 milionů korun a jelikož se Médea neměla k plnění, předaly věc exekutorovi. Deník N, který se Soukupovým finančním potížím věnuje dlouhodobě, také upozornil na to, že mediální magnát přepsal některé své nemovitosti na starší dceru.

TV Barrandov byla vůbec prvním klientem digitální sítě Českých Radiokomunikací po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání. V roce 2008 uzavřela s CRA desetiletý kontrakt na vysílání v tehdejším multiplexu 2. Postupně pak zprovoznila tři další tematické programy, které umístila do multiplexu 3 a Regionální sítě 8. Při druhé televizní digitalizaci a přechodu na vysílací standard DVB-T2 se s CRA dohodla na přesunu všech svých programů do multiplexu 23. Jaromír Soukup vlastní televizi Barrandov od roku 2012, do té doby patřila do portfolia podnikatele Tomáše Chrenka. Za Soukupa stanice změnila šestkrát generálního ředitele, krátce ji vedl i bývalý šéf TV Nova Vladimír Železný. Jenom v roce 2013 se v čele TV Barrandov vystřídali hned tři ředitelé, od roku 2016 jí šéfuje přímo Jaromír Soukup.

TV Barrandov čelí správnímu řízení RRTV kvůli pořadům o České televizi