Svět DAB má v této cenové relaci mnoho podob a někdy nabízí i vlastnosti o kterých se ostatním může jen zdát. Vedle toho jsou tu už ale také skutečné specialitky pro opravdové fajnšmekry. Třeba receivery ve stereu, nebo DAB v podlahovém reprosystému.

Vedle, chtělo by se říci, běžných rádií s DAB/DAB+ na které se tento přehled zaměřuje především, najdete v tomto cenovém rozmezí celou řadu mikrověží a minivěží, klasických komponentových systémů, včetně receiverů (kombinace rozhlasového přijímače se zesilovačem) a nechybí ani někdy hodně propracovaná retro rádia třeba s gramofonem či přehrávačem audio kazet. Jako například GPO Brooklyn (7290 Kč) ve stylu 80. let, který vidíte hned na úvodním snímku.

Čím výše pak stoupáte, tím častěji nacházíte například streamování přes Bluetooth či dokonce Wi-Fi a na horní hranici vidíte TechniSat DigitRadio 600, který byl do tohoto přehledu zařazen i přes cenu o 490 Kč vyšší. Vedle obvyklého audio systému typu 2.0 totiž ještě nabízí jedničku za tečkou. Tedy klasický „basák“ (systém 2.1) umístěný na spodní straně, což je vidět ve fotogalerii níže. Výlet dále nad deset tisíc pak ukáže skvosty s propracovanými převodníky (ty ale vidíte i u výtečného Onkyo T-4030 za 6.990 Kč), přístroje skoro puristické (to musíte ještě výše) a také ty, které jsou vaší aparatuře schopny dodat velice kvalitní zvuk ze síťového úložiště.

DALŠÍ VYBRANÉ ČLÁNKY O DAB NA TELEVIZNÍM WEBU:

Následující přehled přijímačů DAB/DAB+ v ceně od 5.000 do 10.000 korun berte jen jako ochutnávku současné nabídky i když jich pro vás máme skoro 40. A netýká se to jen receiverů, mikrověží a minivěží i když o ně jde především, někdy musela být provedena selekce i jinde i když byla snaha alespoň od každé značky jeden přístroj každého z nabízených typů uvést. Na trhu je už však dnes s DAB spousta zařízení a obsáhnout všechny se nedá, což vidíte už jen z výčtu značek v přehledové tabulce na konci článku. Jinak je však situace stejná, jako v nižších sférách, takže jen u mála prodejců elektroniky při zatržení volby DAB/DAB+ vidíte vše, co je s tímto tunerem k dispozici. Navíc vedle velkých obchodů je tu stále řada malých, věnujících se třeba jen jedné, dvěma značkám, takže nezbývá než pátrat a pátrat. Najít se sice dají, ale chce to o trochu více času. A právě ten, jak doufáme, vám tímto přehledem alespoň zčásti ušetříme.

Pár poznámek

Jelikož v přehledu jde o digitální rozhlas, musí všechny do něj zařazené přijímače zvládat minimálně DAB/DAB+. Jak bylo naznačeno, výrobků je tu ale celá řada druhů, včetně vysloveně komponentových či hudebních mikrosystémů. Z přehledu byla opět vyjmuta autorádia s DAB, kterým se věnujeme v samostatném článku.

Data do tabulky jsou tradičně vytvářena tak, že pokud byl produkt k dispozici na oficiální webové stránce výrobce, je těmto údajům vždy dána přednost před těmi, které jsou na stránce dovozce či prodejce. Pokud ale na oficiální stránce není a u prodejce byla ke stažení příručka, pak byla dána přednost jejím údajům.

I v této kategorii rozhlasových přijímačů je třeba si dávat pozor na ověření parametrů pro vás důležitých, typicky se to v této cenové relaci týká případného připojení externí antény. Zda přijímače mají či nemají české prostředí, resp. podporují češtinu při příjmu, do tabulky ke stažení na konci článku zahrnout nešlo, protože potřebné údaje chybí.

Tak tomuhle se říká „nabušená bedna na stavbu baráku“! Našel jsem ji za výtečnou cenu 6418 Kč s daní na naradibosch.com bohužel bez udání krytí IP. Nicméně se zde píše, že Bosch GML 50 Power Box Professional je díky odpružené konstrukci plně funkční i po pádu z tří metrů.

Jak číst tabulku

Položka „tunery a předvolby“ v prvním případě označuje zabudované rozhlasové tunery, a to včetně internetového příjmu stanic. V druhém případě jde o počet paměťových pozic k uložení naladěných kanálů u každého z tunerů. Pokud se je s dostatečnou spolehlivostí nepodařilo zjistit, je tu jen „neudány“.

V části „displej“ najdete přesnější i méně přesné údaje skládající se například i z rozlišení. Jindy je však uvedeno pouze „LCD“, ale někdy ani to nebylo jisté.

Bod „zesilovač“ uvádí mono nebo stereo přijímače (např. 2x 15 W) a občas i výkon zesilovače s prostorovým zvukem nebo alespoň audio systémem typu 2.1; dvě reprosoustavy plus subwoofer. Výkon, pokud se dal zjistit, je uveden co nejpřesněji, tedy například včetně zkreslení (THD, Total Harmonic Distortion. tj. celkové harmonické zkreslení).

U položky „napájení“ najdete jeho druh a označení baterií (akumulátoru) tak, jak je uvádí prodejce, popřípadě výrobce přijímače. Pokud byla uvedena provozní výdrž při práci s akumulátorem, je právě zde.

Zajímavě vybavenýn retrosystém Auna Belle Epoque 1908 DAB (5999 Kč) s gramofonem, CD a kazetovým magnetofonem.

Bod „vstupy/výstupy“ je myslím zřejmý, z úsporných důvodů není zejména u audio vstupu a audio výstupu uveden druh konektoru (jack, cinch). Pokud byla například u Bluetooth uvedena verze, je právě zde, v případě Wi-Fi je navíc uváděna pouze frekvence 5 GHz, pokud ji systém podporuje. Při napojování přes Bluetooth dejte jako obvykle pozor, aby vám seděly tzv. profily u obou zařízení. Jestliže je výrobce (prodejce) neuvádí, je dobré si to přímo vyzkoušet, nebo nakupovat tam, kde můžete zboží bez udání důvodu vrátit. Pokud byla u přístroje uvedena možnost napojení na klasickou externí anténu, najdete to v tomto bodě („anténa“), označení „RJ-45“ pak znamená přítomnost ethernetového rozhraní pro napojení na domácí síť (LAN), resp. na internet.

Posledním bodem je „poznámka“, kde tentokráte najdete – vzhledem k nejrůznějším druhům přístrojů v přehledu – hodně rozličné, resp. třeba i atypické údaje. Ne vždy však bylo vše zřejmé a proto tu například funkce RDS či multiroom uvedena být nemusí i když jí přijímač nakonec disponovat může. Naopak vždy je uveden druh přijímače, např. stolní rádio, retro rádio, atd.

Něco pro fajnšmekry – stereo receiver Onkyo TX-8220 (7490 Kč) se třemi rozhlasovými tunery a výkonem 50 wattů na kanál.

Tabulka ke stažení – Přehled přijímačů pro DAB/DAB+, 5.000 až 10.000 Kč (PDF)

tabulka – DAB přehled, nad 5000 Kč

Poslední aktualizace údajů proběhla v neděli, 19. května, 2019.

Štítky