UVNITŘ TABULKA PARAMETRŮ A CENY – Je tu další aktualizace našeho pravidelného průzkumu trhu, který jsme kvůli nárůstu počtu výrobků tentokráte raději rozdělili na dva.

Poslední přehled tohoto typu, ještě v cenové relaci od nuly do 2 000 Kč, jsme dělali na přelomu června a července. Trh se od té doby dosti proměnil, takže jsme byli nuceni rozdělit původní materiál na dva. Po přehledu nejlevnějších set-top boxů do 1 000 Kč, který jsme přinesli 20. září, je tu nyní druhá část, tedy set-top boxy pro DVB-T/T2 mezi tisíci a dvěma tisíci korunami. Tato kategorie se navíc v poslední době ještě trochu mění a tudíž tu najdete i některé výrobky, které nedávno stály podstatně více. Jinak už přináší typicky lépe vybavené set-top boxy s funkcemi jako jsou kompletní tunerové osazení, tedy včetně DVB-S/S2, zdvojené tunery či „červené tlačítko“ HbbTV. A tohle pod tisíc korun nenajdete nebo najdete, ale cenově je to tak říkajíc na hraně. Tedy u tisíce korun jako Sencor SDB 5104TD se zdvojenými tunery.

V případě HbbTV se pak nejvíce přístrojů stále ještě nachází podstatně výše. A zde jsou už také propracovanější funkce, modulární tunerové a softwarové systémy atd., atd. O tom se ale můžete sami přesvědčit v našem přehledu set-top boxů od 2 000 do 5 000 Kč. A protože vypnutí prvních vysílačů DVB-T je vysloveně za rohem připomínáme, že pokud stále ještě nemáte televizor či set-top box kompatibilní s novým českým pozemním standardem DVB-T2/H.265/HEVC, budete něco z toho potřebovat. Aktualizovat přístroje nejdou, a to ani tehdy když vyhovují DVB-T2/H.264. Kodek H.264 je – na rozdíl od H.265 nebo-li HEVC – něco zcela jiného a takovéto přístroje kompatibilní nejsou. Výsledkem je tudíž potřeba nového přijímače, ať už televizoru, nebo set-top boxu, plně vyhovujícího DVB-T2/HEVC. Upozorňujeme na to i proto, že se na trhu stále ještě objevují zejména set-top boxy, které nejsou kompatibilní. O posledním případu – a také tom nejkřiklavějším – jsme nedávno psali mimo jiné i v článku „Penny Market vrací peníze za nefunkční set-top box DVB-T2 z Polska“.

ČTĚTE TAKÉ:

Náš přehled kompatibilních set-top boxů, nebo dokonce přístrojů pro příjem českého DVB-T2/HEVC certifikovaných, najdete v tabulce ke stažení na konci článku. V případě excelovské tabulky i včetně funkčních odkazů na produkty testované na Televizním webu.

Pokud byste si chtěli ověřit, že váš vybraný přístroj – jakýkoli set-top box nebo televizor – prošel zkouškami u CRA (České Radiokomunikace), podívejte se na speciální stránky dvbt2overeno.cz, kde najdete například i harmonogram přechodu na DVB-T2.

Technisat Digipal T2 DVR je už těsně pod dvěma tisíci a na rozdíl od typicky Digipal T2 HD ex+ zvládá i nahrávat a záznamy také editovat!

Jak vypadá současná nabídka? U HbbTV nijak slavně, jinak je ale bohatá

Ukončen byl prodej Alma iHD, ke konci míří i Di-Way And-40 UHD DVB-T2 a Fuba ODE 8500 T2 HEVC, kterou nahradila Fuba ODE8510. Pod tisícovku pak zlevnil souputník modelu TeleSystem TS6811, TS6812, ale největší pokles v ceně jsme zaznamenali u Technisat Digipal T2 DVR s nahráváním (foto výše). Ten původně stál 3 200 Kč, nyní ho zakoupíte těsně pod dva tisíce (1 990 Kč), takže ho najdete v přehledové tabulce stejně, jako například Telesystem TSUP 4K za 1 999 Kč.

V případě Technisatu nejspíše půjde o závěrečné zlevnění a možná tak na tom bude podobně, jako Digipal T2 HD ex+ (1 890 Kč) jehož výroba už byla ukončena. Výrazně levnější je také další set-top box s HbbTV – Humax Nano T2 (1 990 Kč, nyní 1 490 Kč), který jsme rovněž vyzkoušeli.

Celkově vzato je však situace u HbbTV stále stejná, jako před rokem a v tabulce jsou jen čtyři přístroje. Čekání na novou čipovou sadu, která by tuto funkci vyřešila u levnějších přijímačů pod nějakých 80, 100 € se hodně protahuje, navíc byly i komplikace s Alma iHD, jejíž prodej musel být ukončen z důvodu potíží u výrobce. Dnes se tak asi jako nejpřijatelnější řešení v námi zkoumané cenové relaci jeví Humax Nano T2 (1 490 Kč) a Zircon Air T2 (1 490 Kč).

Osobně bych ale, pokud bych trval na set-top boxu s HbbTV, sáhl po jistotě, tedy po ještě dražším TechniSat DigiPal Isio HD (3 990 Kč) u něhož není výpočetní výkon tak omezený, což je vzhledem k některým současným notně „nabušeným“ aplikacím HbbTV jistě rozumné.

Co se nám naopak utěšeně množí, jsou set-top boxy s operačním systémem Android. Ty jsou nejčastěji určeny pro příjem volných kanálů, a to i v případě, kdy jsou vybaveny satelitním tunerem. Nicméně ten tu může posloužit jako příjemný bonus pro ty, kteří mají doma tak říkajíc nevyužitou infrastrukturu. Jako příklad si uveďme Telesystem TSUP 4K za 1 999 Kč, který jsme už také stihli vyzkoušet.

Vedle všech zmiňovaných set-top boxů je tu, těsně nad hranicí 2 000 Kč, i O2TV NG STB (2 352 Kč) nabízející kombinaci příjmu internetové televize O2 TV s tunerem pro české DVB-T2/HEVC. Pokud byste oba příjmy chtěli kombinovat, podívejte se na naši recenzi. Část DVB-T2 má bohužel svá omezení a dlužno říci, že naprosto zbytečná.

Telesystem TSUP 4K je kombinací set-top boxu pro DVB-T2 a zařízení s operačním systémem Android. Má ale také přístup na tržiště aplikací Google Store.

Jak číst tabulku

Sloupec „certifikace u CRA“ nabízí přehled o tom, zda přístroj prošel testy u Českých Radiokomunikací a tudíž získal logo „DVB-T2 ověřeno“. V tomto případě se ale například prověřuje i lokalizace, HbbTV, EPG, atd.

Položka „tunery“ obsahuje hned několik druhů přístrojů. Jednak ty, které mají zejména DVB-T a DVB-T2/HEVC, a jednak kombinované mající navíc i DVB-S/S2. Jsou tu ale i takové, které jsou vybaveny zdvojenými tunery pro nahrávání a sledování více pořadů. Pokud vedle toho chcete přijímat i signál například ze Slovenska, dbejte na to, aby byl pozemní příjem kompatibilní nejen s DVB-T2/HEVC, ale také s DVB-T2/H.264. Ne každý výrobce to udává a ne každý to zvládá. Pokud požadujete HEVC i u DVB-S2 rovněž se o tom informujte.

Bod „příjem (rozlišení)“ je sice zřejmý, ale u některých set-top boxů není stále jasné, zda dokáží 4K přijímat na všech signálových cestách, tedy i přes tunery.

Položka „PCMCIA (CI+)“ vyjadřuje buď plnohodnotnou mechaniku PCMCIA nebo štěrbinu pro zasunutí příjmové karty. Mějte na paměti, že někdy je určena pouze pro satelitní příjem, jindy pro jiný než český trh.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ – zde stojí za povšimnutí řada přístrojů vybavených konektorem SCART, včetně Technisatu, který na to dosti důsledně dbá, což je jen dobře. Pokud něco takového vyžadujete, můžete zkusit i přístroje s A/V výstupem, kterým se na SCART ve vašem televizoru také dostanete. Samozřejmě při vědomí snížené obrazové kvality.

Další údaje, které se podařilo najít – a v rámci možnosti alespoň nějak potvrdit – naleznete v bodu „poznámka“. Je tu například zmínka o přiloženém infra čidlu, které znamená možnost ukrýt set-top box třeba za televizor a vytáhnout ven pouze infra očíčko tak, aby na něj „viděl“ dálkový ovladač.

Přehled set-top boxů pro české DVB-T2/HEVC, 1000 až 2000 Kč, říjen 2019 (k 29. 10. 2019)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 29. října 2019. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém set-top boxu vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2, 1 000-2 000 Kč, říjen 2019

Ke stažení (XLSX, odkazy na recenze): set-top boxy DVB-T2, 1 000-2 000 Kč, říjen 2019