Společnost představila osm vrcholových modelů televizorů s umělou inteligencí, rozlišením Ultra HD (8K) a procesorem Alpha 9 v třetí generaci. K vidění byly i nové zvukové lišty.

LG Electronics letos s tiskovými zprávami poněkud zaspala, takže se, čistě pro kompletnost, nyní podívejme, co jste mohli v Las Vegas vidět (CES skončil 10. 1. 2020). A tradičně šlo – alespoň podle zaslané zprávy – zejména o velmi rozměrné a také vrcholové televizory v rámci využívaných jednotlivých technologií obrazovky. Tedy u LG o LCD a OLED, letos vždy s rozlišením Ultra HD (8K), tedy se 7680 x 4320 obrazovými body.

K TÉMATU:

Každý z nových modelů postavených na platformě s firemním operačním systémem webOS má, podle výrobce, „s velkou rezervou splňovat novou oficiální definici 8K Ultra HD stanovenou sdružením Consumer Technology Association (CTA).“ Ta, mimo jiné, pořádá i samotný veletrh CES.

LG OLED88ZX s rozlišením Ultra HD (8K).

Nový procesor Alpha 9 Gen 3 má u nových řad televizorů zvýšit výkon a kvalitu obrazu a zvuku. Dokáže rozpoznat tváře a text na obrazovce, doladit a zostřit obraz, vytvořit přirozenější odstíny pleti, atd. atd. Umělá inteligence (AI) pak, díky rozpoznávání hlasu ThinQ, kterou disponují televizory LG 8K již ve 144 zemích světa, napomáhá vyššímu pohodlí diváka. A za pozornost stojí i následující video…

Nabídka novinek pro rok 2020 představuje jednak to nejvyspělejší z LCD, co firma nabízí a jednak televizory řady LG Signature (vlajková loď) s obrazovkami OLED 8K o úhlopříčkách 196 cm (77″) a 224 cm (88″); řada OLED ZX. Co se týče LG NanoCell, jinak řečeno LG 8K NanoCell, ty taktéž přicházejí s rozlišením 8K, úhlopříčky jsou 165 cm (65″) a 191 cm (75″) a konkrétně jde o modely Nano95, Nano97 a Nano99.

Bohužel nebylo oznámeno, zda je možné u televizorů využít rozlišení 8K prostřednictvím některého z tunerů (poznámka autora: zřejmě nikoli, nebo až po dodatečné aktualizaci). Lze ho ale přehrávat přes HDMI a USB, a to včetně souborů s kodeky HEVC, VP9 a AV1. Právě AV1 podporuje i řada největších streamovacích služeb.

Nové televizory zvládají streamování obsahu s rozlišením Ultra HD (8K) s frekvencí až 60 sn./s. a jsou, pro přehrávání tohoto obsahu přes HDMI, také certifikované.