Když dva dělají totéž, nemusí to být nutně totéž. Stará pravda se ukazuje i u tohoto přístroje se dvěma dálkovými ovladači se kterými přichází čím dál tím více značek.

I když je v názvu Senior, ovladač dobře poslouží nejen dětem, ale i běžnému divákovi. Ostatně kompaktní mikro ovladač s občas přeskakujícími pidi tlačítky asi bude mít celou řadu odpůrců a sáhnout po tomto je zcela přirozené, když tu navíc – tentokráte – nechybí ani vstup do EPG.

Za přístroj zaplatíte 949 Kč a nabídne – s výjimkou zmiňovaných ovladačů dodaných včetně baterií – klasickou výbavu s konektorem SCART a běžným digitálním audio výstupem ovšem rozšířenou o druhé rozhraní USB. Využít by měl jít i USB Wi-Fi adaptér i když po připojení na internet dostanete jedinou aplikaci – Youtube (foto na konci článku). A řekněme si rovnou, že zatím, protože v další verzi firmwaru už být nemusí i když je pravdou, že v ní – pro změnu – mohou být i jiné aplikace. Tohle je ale standardní situace u drtivé většiny set-top boxů pro DVB-T2.

Stejně jako tyto přístroje, ani Tesla Senior T2 nenabízí přehrávání multimédií ze síťového úložiště a aplikaci tohoto typu vidíte skutečně velmi, velmi zřídka. A pokud k dispozici je (třeba i u Technisatu) často nezvládá externí české titulky, což je velká škoda, ale zjevně se nikomu nevyplatí s tím cokoli dělat.

ČTĚTE TAKÉ:

Kompletní instalace, výborné třídění kanálů

Kovový přístroj bez klasických nožiček (jen kovový prolis) s externím zdrojem a řadou odvětrávacích mřížek přichází se základní výbavou bez kabeláže, ale se zmiňovanými ovladači a dvěma sadami baterií, které bohužel Tesla nedodává k některým mnohem dražším přístrojům.

Naladění, resp. nastavení úvodních parametrů je na jedné stránce a je kompletní, tedy včetně případného napájení antény, což lze jen pochválit. A také loga „Alma“, které občas zahlédnete i jinde a je zajímavé, že Tesla nešla tak daleko, aby logo změnila za své.

Po naladění vidíte, že se stanice ukládají od čísla jedna a jsou zvlášť pro DVB rozhlas a televizi. Setřídění se provádí tradičně, tj. vybráním příslušné stanice a jejím přesunutím šipkami na novou pozici, takže k tomu vůbec nepotřebujete barevná tlačítka, čemuž lze jen tleskat. Stanice lze také, byť trochu kostrbatě přes klávesnici na obrazovce, ve vytvořeném seznamu vyhledávat. Je ale dobré, že je vyhledávání aktivní a například se tak po zadání „n“, zobrazí všechny příslušné kanály.

Výtečný zjednodušený ovladač, slabý kompaktní

Na rozdíl od modelu Maxxo T2 H.265 Senior (a nejnovějšího Evolveo Alpha T2), který je vybaven obdobně, je u Tesly ten „seniorsko-dětský“ vyřešen o třídu lépe. Najdete tu totiž jak vstup do EPG, tak přepnutí mezi režimem TV a rádio, což bohužel u Maxxa chybí a u Evolveo částečně také. Sice tu už nejsou barevná původně teletextová tlačítka potřebná v EPG pro přepnutí na jiný náhled, ale to nehraje roli. Základ máte, a to je to důležité.

Menu nastavení vyjede od spodní části obrazovky a je na první úrovni ikonové, na dalších už textové. Ve všech se nechá kolovat (další potlesk…) a mezi druhou a základní úrovní menu se přesouváte OK, resp. Exit.

Práce s multimédii obstarávají speciální tlačítka ve spodní části ovladače, tlačítko OK, které v tuneru vyvolá seznam naladěných kanálů, využít nejde, protože nemá žádnou funkci s jedinou výjimkou – zmáčknutí při přetáčení znamená Play. A když jsme u toho – není tu ani časová osa po které by se dalo skákat, takže jde pouze, speciálními tlačítky, pořad přetáčet (až 32x).

Jeden ze tří náhledů na programovou nabídku. Zobrazeny jsou pořady pro jeden kanál až na týden dopředu.

EPG se třemi náhledy, spousta časovačů a dobře pojmenovaná nahrávka

Programová nabídka je nezvykle bohatá, ne vždy se ale dařilo mezi jednotlivými náhledy přepnout, protože tlačítko přeskakovalo. Náhledy jsou tři a máte tak možnost vypsat si pořady pro jednu stanici, vypsat si pořady pro více stanic ve stylu nyní a další a třetí možností je tzv. Zobrazení po dnech, kdy se pro daný kanál ukáže sedm dnů v týdnu a vy se mezi nimi můžete snadno přepínat (viz foto).

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na novou stanici generuje zároveň i změnu kanálu v tuneru. Po přejetí na kanál na novém multiplexu se data stáhnou automaticky, před tím je ale vidět nelokalizované hlášení o tom, že programová nabídka není k dispozici. To bylo občas vidět i na kanálu, kde už pořady staženy byly.

Z EPG můžete také nahrávat, čas zde ale upravit nejde a musíte do přehledu časovačů, kterých je k dispozici 27. Nahrávkám nejde nastavit celkové posunutí začátku a konce, jde pouze – u konkrétního záznamu – upravit čas spuštění a délku nahrávky. To ale vyžaduje nějaké to počítání a lepší by bylo rovnou zadat čas konec záznamu.

Nahrávky se ukládají do adresáře PVR a podadresáře pojmenovaného podle pořadu, což je pochopitelně vynikající. Výsledkem je například „CT 2 HD T2-Tanky v pekle bojů: Nadvláda ocelových obrů(28012020_144205)“ a soubor označený (jiná nahrávka) třeba „CT 1 HD T2-Sama doma(28012020_134910).TSV“. Ten následně můžete přehrát v počítači například VLC Playerem.

Během nahrávání se můžete přepnout na libovolný jiný kanál daného multiplexu a jejich seznam se vám správně zobrazí po stisknutí OK.

Pokud chcete využít TimeShift, musíte ho nejprve v menu nastavení povolit. Zde jde také nastavit velikost souborů pro nahrávání buď na automaticky (standard) nebo na 1, 2, 3 či 4 GB.

Třídění bylo ve správci souborů proměnlivé a někdy to podle abecedy klaplo, jindy nikoli. Nastavit se však nedá, a to ani v menu.

Výtečná multimediální kompatibilita, nespolehlivé titulky

Do multimédií jde vstoupit pouze jedním způsobem, a to přes menu nastavení. Ve správci souborů se dá kolovat a nabízí volbu mezi fotem, videem, muzikou, nahrávkami, e-knihami a správou disku. Bohužel ale výpis často správně nesetřídí.

Kompatibilita ve videu byla výtečná a přehrálo se jak DivX 5, tak XviD, MKV (mj. L4.0, L4.1), MPEG-4, AVC, AVC HD a třeba i špičková Full HD nahrávka s tokem přes 20 Mb/s (BDAV, M2TS). Set-top box si bez problémů poradil i s nahrávkami v H.265/HEVC, H.264 či třeba MPEG-4 a měl daleko nižší potíže s pohybovou ostrostí než u příjmu TV. Pro většinu přehrávaných souborů si set-top box vytvářel – po jejich spuštění – pomocné soubory, ale kupříkladu pro testovací „hd_v_DTS_orchestra_long_lossless.m2ts“ to neudělal stejně, jako pro koncovku MOV. Vedle toho si vždy v daném adresáři vytvořil stálý podadresář „video_resume_play“, takže si pamatuje pozici ve videu.

Co se týče externích (a interních) titulků, podporované typy udány nebyly, jen že jsou pro DivX a MKV, což je zajímavé, protože nastavení jazyka bylo v menu pouze pro MP4 a často tak nepracovalo.

Po vyzkoušení celé řady videí všech druhů se titulky jednou objevily a dvakrát ne a naprosto se nedalo odhadnout, zda k dispozici budou nebo nebudou. Prostě to bylo třeba zkusit.

U fotografií se přehrálo vše dostupné, tj. JPG, BMP, TIF i GIF a PNG a Tesla excelovala i při přehrávání muziky (jak MP3, tak WMA, či FLAC, včetně FLAC HD).

Je zajímavé, že se v náhledovém okénku správce souborů náhled neukazoval a že se také někdy – například při vyvolání menu nastavení majícího dovolit úpravu některých funkcí – přes obrazovku několikrát přelil obraz jiných náhledů, než se set-top box dostal k tomu správnému.

Obrazové volby v menu nastavení.

Výborný zejména díky druhému ovladači a multimédiím, i když…

Jednoduchý název, jasné určení cílové skupiny. Výsledek ale není až tak snadné dopředu odhadnout, protože na trhu je set-top boxů tohoto typu (této čipové sady) hned několik i když se druhý, zjednodušený, ovladač dodává jen k pár z nich (pochopitelně musí být uzpůsoben firmware). Tady je to ale vyřešeno nejlépe co jsme zatím viděli. Ke špičkovému rozložení a osazení tlačítek ‚včetně u nás hodně používaného EPG) u zjednodušeného ovladače je v ostrém kontrastu mini ovladač s extra drobnými tlačítky, která někdy přeskakují (udělají dvě akce místo jedné) a pro řadu lidí jsou špatně či velmi špatně čitelná. Naštěstí velký ovladač zvládá vše co nejčastěji potřebujete, takže druhý můžete zasunout někam do krabice (skoro). Pro EPG – tedy alespoň pro základní náhled – a přepnutí na rozhlas ho potřebovat nebudete a k přepínání mezi naladěnými kanály také ne. Tesla Senior T2 ale není jen o tom. Firmware je od jiných strojů tohoto typu odlišný, což vidíte na menu a funkcích přístroje, a často je znát posun k lepšímu. Jak jste ale mohli vidět, jsou tu i chybky.

Po přepnutí do režimu rozhlasu se objeví logo Alma a název rádio, ale bohužel stále zůstávají na stejném místě a protože tu není žádný jiný šetřič obrazovky, pro majitele plazmových a OLED televizorů set-top box vhodný není. Tohle by ale nemělo být těžké napravit.

První zmáčknutí tlačítka Info vyvolá základní informace (řádek Nova Cinema a níže), druhé zobrazí podrobnosti o pořadu i vysílací síti.

Obrazově námitek vzhledem k ceně mít nelze i když pohybová ostrost při napojení na špičkovou plazmu Panasonic VT20 někdy vykazovala zcela viditelná překreslování, což bylo znát i na prostém švenku kamery na HD kanálech DVB-T2 či výpisu závěrečných titulků k pořadu. Není to ale nic, co by v této třídě překvapilo. Naopak příjemný byl sklon k přirozeným a nepřeplácaným či plakátovým barvám, které tak často vídáme nejen u levných televizorů.

Set-top box Tesla Senior T2 představuje slušně odvedenou práci, pár věcí tu ale k dotažení je a snad na ně dojde. Oba ovladače šlo používat najednou bez jakýchkoli překážek či úprav nastavení a možná si ten zjednodušený zamilujete i když nejste dítě či senior (otázkou je, kdo to je senior, protože jsem viděl potíže s ovládáním TV u mnohem mladších osob). Multimediální kompatibilita je vynikající, škoda potíží s externími titulky, které byly krajně nespolehlivé a čeština se dala nastavit jen částečně.

Mimochodem pokud se náhodou nějaký majitel Maxxo T2 H.265 Senior rozhodl u něj vyzkoušet podle nás lepší zjednodušený ovladač Tesly, dejte prosím vědět v diskusi.

Hodnocení

  • PRO: výtečné osazení a rozložení tlačítek zjednodušeného ovladače, výrazné hodiny v pohotovostním režimu, kovové provedení, 2x USB, celá řada tlačítek na čelním panelu, velice rychlé EPG s řadou náhledů, vynikající multimediální kompatibilita, ale…
  • PROTI: … nespolehlivé titulky, občas přeskakující tlačítka u klasického ovladače (typicky v EPG), chybí šetřič obrazovky, chybí klasické nožičky

Aplikace Youtube.

 

Štítky