UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Dlouho a s napětím očekávaná druhá televizní zpravodajská  stanice na českém trhu dnes spustila své vysílání. Splnila tak svůj slib, že to zvládne do roka.

V dubnu 2019 oznámila FTV Prima dohodu se společností CNN International Commercial, díky níž měla v České republice do roka vzniknout licencovaná lokální verze známého zpravodajského kanálu CNN. „Obsahem vysílání budou jak domácí zpravodajství, pokrývaná a zajišťovaná skupinou Prima, tak mezinárodní zpravodajství i pořady dodávané společností CNN. Na domácích reportážích se budou podílet také jednotlivé regionální zpravodajské týmy skupiny Prima,“ napsala skupina ve své tiskové zprávě.

Stanice CNN Prima News podala žádost o licenci v dubnu 2019 a získala ji v červnu. Mezitím v květnu svůj odchod nečekaně oznámila ředitelka zpravodajství a publicistiky Jitka Obzinová, která měla mít nový projekt na starosti a stanice tak ještě před svým vznikem prošla restrukturalizací. Nicméně licence pro společnost FTV Prima, s. r. o. byla na stole a jak se ní říká, „pro vysílání prostřednictvím družice“ i pozemní cestou. Obě licence jsou celoplošné, na dvanáct let s časovým rozsahem vysílání minimálně 16 hodin denně (max. 24 hodin denně). Programová náplň je specifikována následovně: „Tematický program informačního charakteru, výčet převažujících žánrů – zpravodajství, publicistika, magazíny, diskusní pořady, další typy pořadů informačního a dokumentárního charakteru“.

Prima spustí českou CNN, stanice CNN Prima News odstartuje do roka i v DVB-T2

Od začátku celoplošné pokrytí, ale jen v DVB-T2

CNN Prima News odstartovala dnes přesně v 18:55 hod. Hlavními zprávami. Stanice je dostupná na všech vysílacích platformách, v pozemním vysílání volně v obou používaných standardech: v DVB-T vysílá prostřednictvím Regionální sítě 8, která pokrývá zhruba 60 procent populace (zejména všechna krajská města a jejich okolí), v DVB-T2 má celoplošné pokrytí díky kombinaci Přechodové sítě 12 a finálního multiplexu 22. Program se od začátku vymezuje proti konkurenci, zejména pak proti zavedené ČT 24, jež v těchto dnech oslavila 15 let existence.

Pokrytí CNN Prima News v pozemní Regionální síti 8 ve standardu DVB-T (Zdroj: CRA)

Pokrytí CNN Prima News v pozemní Přechodové síti 12 a multiplexu 22 ve standardu DVB-T2 (Zdroj: CRA)

CNN Prima News například přímo zaútočí na Otázky Václava Moravce, jimž se dosud diskusní pořad Partie vyhýbal, když začínal v neděli v 11 hodin a končil krátce před začátkem OVM. To se od příštího týdne změní: Partie bude nadále začínat v 11 hodin, ale potrvá rovnou dvě hodiny. Druhá hodina tedy půjde souběžně s OVM. Nikoli však na hlavním kanálu Primy, který bude Partii Terezie Tománkové vysílat pouze první hodinu. Od 11:55 se Partie přesune výhradně na CNN Prima News, podobně jako se OVM po 13. hodině přesouvají z ČT 1 na ČT 24 (zpravodajské kanály budou samozřejmě vysílat souběžně s hlavními stanicemi i první hodinu diskusního pořadu).

CNN Prima News přišla před startem o šéfku, Jitka Obzinová opouští skupinu Prima

Nova ani Česká televize nezůstávají chladné

Prima se souběžným vysíláním některých programů inspirovala i v dalších vysílacích časech. Například ranní vysílání CNN Prima News pod názvem Nový den bude startovat na zpravodajském kanálu v 6:00, od 7:00 pak bude až do svého konce v 9:25 souběžně dostupné i na hlavním kanálu Primy. Je to vůbec poprvé, co Prima zavádí ranní zpravodajsko-informační blok, který už léta funguje na hlavních programech České televize a Novy. Stejně jako u ČT 1 a ČT 24 bude i na Primě a CNN Prima News společné vysílání hlavní zpravodajské relace Hlavní zprávy (od 18:55 do 19:55). Souběžně půjde na obou kanálech i následná desetiminutová lifestylová relace Showtime.

Českou televizi ani Novu nenechávají plány Primy s českou verzí CNN chladné. Kavčí hory rozjely kampaň k 15 letům existence ČT 24, v níž upozorňují na úspěchy svého zpravodajského kanálu, na výsledky sledovanosti, které v mimořádných situacích dosahují hodnot velkých plnoformátových televizí a dokonce doplnily logo ČT 24 upozorněním na to, že vysílá již 15 let (zatímco CNN Prima News je úplný nováček). Nova se rozhodla Primě ztížit start české CNN nasazením exkluzivního rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem přesně na čas, kdy CNN Prima News odstartovala svými Hlavními zprávami. Formát této relace mimochodem zůstává v hlavních prvcích zachován jako na hlavní Primě (Hlavní zprávy se postupně proměňovaly celý uplynulý rok, aby to nebyl pro diváky velký šok).

CNN Prima News graduje kampaň, místo termínu startu ji slibuje ještě na několik týdnů

Konkurence se vždycky hodí, i pro ČT 24

Prima přichází s novou moderátorskou dvojicí Hlavních zpráv Veronikou Kubíčkovou a Pavlem Štruncem. Naopak z Hlavních zpráv do obnoveného Sportu přesouvá Romana Šebrleho. Sportovní zpravodajství se na Primu vrací po několikaleté přestávce, kdy Prima opustila myšlenku vlastních přenosů vybraných sportovních soutěží (formule 1, fotbalová Liga mistrů, jednou dokonce fotbalové Mistrovství Evropy) a zároveň zrušila i Sportovní deník. Poměrně velký prostor dává CNN Prima News rozhovorům. Během pracovního týdne dvakrát denně nabídne pořad Interview (konkurenční ČT 24 vysílá jednou denně Interview ČT 24), večer pak Silný hlas Markéty Fialové. Bude zajímavé sledovat, jaké hosty (a z jakého politického spektra) si bude CNN Prima News vybírat. Výrazně se totiž zvýší prostor pro diskuse s politiky.

CNN Prima News startuje rok před parlamentními volbami, což je poměrně dost dlouhá doba na to, aby si diváci, ale třeba i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání udělala obrázek o nestrannosti a vyváženosti jejího vysílání. Bude to rok přetahování s ČT 24 o exkluzivní hosty, záběry a zpravodajské špeky. Pro diváky, kteří mají rádi zpravodajské televize, to budou zajímavé měsíce. A konec konců, i pro ČT 24, protože konkurence je vždycky dobrá. Donutí k přemýšlení, co dělat zajímavěji a lépe.

Štítky