Značka má na domácím trhu z roku 2020 vysloveně jen pár přijímačů s obrazovkami OLED, a to zejména v řadě A8. Toto je jeden z nich.

Ve velikosti 140 cm přijde na 50.599 Kč, pokud chcete více, tedy v tomto případě 165 cm, zaplatíte 75.599 Kč. Za to dostanete klasicky lesklou obrazovku nevyžadující podsvícení (OLED), rozlišení Ultra HD (4K), úzký hliníkový rám a mimo jiné také obrazový procesor X1 Ultimate.

Pokud si vzpomínáte na televizor Sony KD-55AF9 s výklopnou zadní nohou s elektronikou, tady je pouze klasický „hrb“, a to po většině zadní části. Protože má ale po stranách vybrání, dá se za něj televizor dobře uchopit, takže někdo myslel hlavou (nožičky podstavce se nasouvají přímo do něj). Navíc má balení televizoru ve spodní části lehce povolitelné plastové závěry, takže ho také dobře vyndáte z krabice. Tohle se bohužel prakticky nevidí ani u větších úhlopříček a konečně je tu jedna firma, která se chová rozumně!.

Sony v Las Vegas představilo první „malý“ OLED, hodně zajímavé technologie a spoustu televizorů i pro Evropu

Televizor se zmiňovaným obrazovým procesorem X1 Ultimate, který najdete od řady XH95 (LCD) u všech 4K TV, nabízí celou řadu video režimů, včetně dvou pro Dolby Vision a možnost navrhnout si vlastní. Přichází ale také s optimalizací pro konkrétní umístění v domácnosti a se zvukem s technologií Acoustic Surface Audio, tedy vyzařujícím přímo z obrazovky, což je v praxi hodně znát. Výkon zesilovače je sice pouhých 30 wattů, ale i tak se občas umí rozparádit. Zabudována je dvojice středo-výškových reproduktorů a dvojice basových, tedy systém 2.2.

Klasická „androidí“ instalace, ale s tříděním kanálů na závěr

Instalace není nijak náročná i když je velmi dlouhá (Android TV, konkrétně 9), navíc Sony stále vyžaduje nesmyslné zadání rodičovského PIN. Instalaci jsme rozebírali na stránkách Televizního webu několikrát, takže tady jen pár poznámek. Bližší popis najdete u televizoru Sony KD-55XH95 z kolekce 2020.

Po naladění jsou pozemní kanály řazeny od jedničky, rozhlasové od pozice 500. Připojit televizor přes Wi-Fi a WPS nejde, takže je nutné zadat heslo. Ke Google Store se můžete připojit buď okamžitě nebo později. Televizor se dá provozovat i bez toho, ale pochopitelně nedohrajete žádné aplikace a některé, které se tváří jako už instalované (VLC), také nevyužijete. Ovšem ikona s „dárkem od Sony“ se po spuštění (a to už TV byla připojena ke Google Store) nijak neprojevila a následně v tichosti zmizela z lišty. Jakmile v tomto okamžiku vstoupíte do Google Store uvidíte, že tzv. doporučení jsou pro české podmínky naprosto k ničemu, takže musí nastoupit klasicky problematické vyhledávání.

Na závěr instalace se ještě objevila aktualizace firmwaru (4.9.125 – jádro), takže byla nainstalována a televizor byl testován s ní.

 

Sony SRS-LSR200.

Vyzkoušeli jsme s televizorem: bezdrátový reprosystém s dálkovým ovladačem Sony SRS-LSR200

K televizoru Sony KD-55A8 jsme dostali zapůjčen bezdrátový reproduktor a dálkový ovladač v jednom, Sony SRS-LSR200 (4.800 Kč). Možná to bude nejprve trochu matoucí záležitost, protože základna zajišťující i dobíjení se nepáruje s televizorem, ale je určena pro spárování s přenosným reproduktorem kombinovaným s infračerveným dálkovým ovladačem. Základna pak musí být k televizoru připojena napevno buď přes optický audio vstup nebo vstup analogový a zajišťuje tak výstup audia na reprosystém. Dálkový ovladač ovšem komunikuje přímo s televizorem. Řešení má tu výhodu, že k napojení externího reprosystému jehož audio funguje přes RF frekvenci nepotřebujete TV s Bluetooth (to tu ani není) a SRS-LSR200 tak připojíte vcelku ke každé i když záleží i na kompatibilitě infra kódů (pokud požadujete ovladač).

Oficiálně se udávají následující TV: Hitachi, LG, Loewe, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony a Toshiba. Třetí zabudované rozhraní, USB-C, které najdete i v reprosystému (je tu i výstup na sluchátka a reset), je určeno k dobíjení akumulátoru v reproduktorku, a to buď přímo, nebo přes dok.

Reprosystém osazený třemi reproduktory za nesnímatelnou kovovou mřížkou je určen čistě pro spolupráci s televizorem a hraje velmi slušně, nemluvě o výrazných basech a možnosti ještě více zvýraznit dialogy.

Technické parametry: zesilovač 2 W, digitální optický audio vstup, stereo audio vstup (jack, 3,5 mm), USB-C (jen napájení) a RF člen (2,4 GHz); akumulátor Li-Ion, kapacita neudána; udávaná doba provozu: 13 hod., doba nabíjení 3 hod.; 182 x 77 x 87 mm (švh, reproduktor zasunutá rukojeť), 630 g.

Recenzi Sony SRS-LSR200 najdete na digirevue.

 

Domovská nabídka (Home) s aplikacemi a televizními kanály.

Přepracované ovládání, výborné EPG

Ovládání bylo popsáno u Sony KD-55XH95, takže tady opět jen krátce. Jak je u Sony zvykem, můžete si nastavit tlačítko TV třeba na nějaký vstup HDMI (to kdybyste používají set-top box), v nastaveních se nedá kolovat (Google 🙁 ), dá se ale kolovat v tzv. Rychlých nastaveních, která se objeví hned po zmáčknutí tlačítka na dálkovém ovladači (ozubené kolečko). Tyto volby můžete i upravovat, resp. si sem umístit jen ty, které potřebujete.

Řečeno jinak: ovládání není to, co bývalo a Sony nastoupilo jinou cestu, která se nyní zdá spíše horší, než lepší. Jak jsme napsali u zmiňovaného, dříve zkoušeného televizoru, zvykat si budou nejen ti, kteří přejdou z jiných značek, ale bohužel i ti, kteří už televizor Sony vlastnili. Zvláště matoucí to může být pro majitele starších TV a je otázkou, zda tohle výrobce zvládl či nikoli. Na odpověď je ale ještě příliš brzy i když to možná bude jen věc zvyku.

Programová nabídka sloužící zároveň i jako vyvolání seznamu stanic, který tu v klasické podobě není, vypadá podobně jako dříve (můžete se v ní pohybovat zrychleně o celou obrazovku). EPG nabíhá velmi rychle a bez zvukové prodlevy, což platí i při odchodu. K dispozici je program pro devět stanic a malý obrazový náhled atypicky v pravém horním rohu.

HbbTV u velkých televizních skupin bylo bez problémů až na FTV Prima. Tady se poměrně pravidelně stávalo, že televizor nedokázal navázat po vnitřní reklamě, a to zejména tehdy, když jsme nějakou přeskočili. Těžko ale říci, kde byl problém. Co se týče „testu“ HbbTV 2.0 České televize ten dopadl na 82 %, ale s tím si hlavu nelamte. Zatím totiž neuspěl ani jeden z desítek a desítek přijímačů, takže chyba není na straně televizorů.

Zrcadlení obrazovky z mobilu jsme vyzkoušeli telefony Samsung S10 Lite (Android 10), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). Neuspěli jsem ani s jedním, protože hlásily, že Google Chromecast nebyl nalezen. Zřejmě je třeba na televizoru spustit něco speciálního, ale nenašli jsme to ani v seznamu vstupů a výstupů, ani na nabídce Home, resp. v menu nastavení.

Co se týče přenosu zvuku, jeden směr jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde) a bylo to zcela bez problémů, navíc párování proběhlo prakticky okamžitě. Opačný směr zkoušený s mobilem Samsung S10 Lite nedopadl. Zařízení se sice spárovala, ale nabídka se na mobilu neobjevila, takže televizor zařízení pro zvukový výstup nemohl použít.

Mezi vstupy a výstupy sice najdete Apple AirPlay, a případně připojený server, ale chybí tu zapnutí zrcadlení obrazovky.

Aplikace více než slušné, Netflix slabý

Jde o televizor s o. s. Android TV, takže aplikací je dost, je ale třeba se ještě dívat na podporu konkrétní značky. Tady jsme vyzkoušeli zejména ty domácí.

  • HBO GO nemusíte aktivovat přes http, jak se vám snaží aplikace namluvit. Daleko pohodlnější je si ho na stejné LAN spustit přes mobil a aktivovat nové zařízení přes Nastavení. HBO fungovalo bez sebemenších problémů.
  • Lepší.TV – funkční, včetně poslechu rozhlasových stanic.
  • Skylink Live TV – tady najdete zdaleka nejlepší přihlašování nového zařízení ze všeho co jsme kdy zkoušeli. Stačí spustit aplikaci v mobilu, který je připojen ke stejné síti a naskenovat QR kód z obrazovky. Nic nezapisujete a vše je dílem okamžiku. Ovládání aplikace je výborné, potíže s ní nebyly ani zde.
  • Telly (Digi TV) své aplikace přepracovává a před nedávnem začala přechod na kodek HEVC. Aplikaci jsme nevyzkoušeli, protože tady je naopak zdaleka nejhorší aktivace nového zařízení. Na TV se totiž objeví jen nic neříkající hlášení „Zadejte párovací kód, který vytvoříte dle instrukcí vašeho poskytovatele TV“.

A teď babo raď!

Protože předchozí recenzent zapomněl resetovat televizor, vyzkoušeli jsme si i Netflix ke kterému nemáme přístup, protože s firmou není žádná domluva. Netflix ovšem představuje spíše zklamání. Aplikace sice pracovala spolehlivě, ale nepamatuje si například ani prostá jazyková nastavení, má hodně mizerné přetáčení ve videu a vůbec nedělí základní nabídku na filmy a seriály. A problémy byly i s nalezením naposledy zhlédnutých pořadů, protože nabídka se neustále měnila, jak služba vnucovala své představy.

Zlaté HBO, nemluvě o výrazně nižší ceně!

Mimochodem na režim „Kalibrovaný Netflix“ se televizor snad nikdy nepřepnul (alespoň to nikdy neoznámil), pokud běžel pořad v Dolby Vision pak bylo vidět, že používá tento režim HDR ve dvou provedeních – denní a noční. Ani tohle ale nijak nedal najevo, což je určitě škoda.

Dolby Vision je obecně vzato dosti načinčané (přepálené) HDR a v tomto konkrétním případě na vkus autora s trochu tmavším podáním než by bylo záhodno. Možná proto sem ještě výrobce přidal režim Živý, což je na druhou stranu poněkud nepochopitelné.

Vyzkoušeli jsme také funkčnost VLC Playeru, který najdete mezi doporučenými aplikacemi, ale bez připojení ke knihovně Google Store ho – na rozdíl od minulých let – nezprovozníte. Není totiž v televizoru nainstalován. VLC Player pracoval, ovšem video nešlo přetáčet a při pokusu o něj nejčastěji ukončil bez oznámení svou činnost.

Co se týče dalších oficiálně dostupných aplikací pro TV Sony 2020, jejich seznam najdete v samostatném článku.

Informace po zmáčknutí tlačítka „i+“.

Jaký je? Jednoduše výborný

Pokud jste četli recenzi Sony KD-55XH95 (LCD), pak víte o našich námitkách vůči aktuální ceně. Tady se nic takového nekoná. Neříkáme, že je tato OLED nejlevnější, ale cena tomu, co za ni dostanete rozhodně odpovídá! Výtečné bylo i podání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, což je ale opět individuální.

Sony KD-55A8 je uváděn jako „sportovní televizor“ a faktem je, že pohybovou ostrost zvládal výborně, a to i při horší kvalitě vstupu. Jiný případ je ovládání jako takové, ale o tom už bylo řečeno dost.

A EPG? S ním tu budete pracovat hodně často (tlačítko máte hned po ruce u OK/Enter), protože se používá i k vyvolání seznamu naladěných stanic (jiná možnost není). Blízko OK je kupodivu také – z nepochopitelných důvodů – i tlačítko vstupů a výstupů, které naopak potřebujete málokdy.

U televizoru OLED je velmi důležité tzv. ulpívání obrazu. Tady se zřejmě opět dělá automaticky po uvedení do pohotovostního režimu (není to zatím ověřeno), na volbu pro posun pixelů (je v poloze zapnuto) a manuální spuštění celé akce narazíte v části „Zobrazení a zvuk“ a „odborná nastavení“.

Jak vidíte, Sony KD-55A8 je velice zdařilým přístrojem u něhož ovšem musíte překousnout ovládací styl. Rozhodně proto doporučujeme zajít na prodejnu a vyzkoušet si ho. Možná vám sedne, možná nikoli. To ale nic nezmění na tom, že obrazové a zvukové kvality tohoto přijímače jsou mimo diskusi. A mimo ni je i výtečný vnější design.

Hodnocení

  • PRO: stabilní operační systém dobře sladěný s hardwarem, výborně udělaná (a upravitelná) rychlá nastavení, vynikající a rychlé EPG, kvalitní návrh i balení TV, výtečný obraz a zvuk, ale…
  • PROTI: …zesilovač by si zasloužil být výkonnější, na nové ovládání si budou muset zvyknout nejspíše i dlouholetí majitelé Sony TV