Startuje také poslední plánovaný vysílač finálních celoplošných sítí DVB-T2, multiplex 23 z Valašských Klobouků – Ploštin. Tím je Technický plán přechodu na DVB-T2 definitivně dokončen.

Velké manévry připravily na dnešek ve svých finálních celoplošných sítích DVB-T2 České Radiokomunikace. Nejen že dopoledne spustí poslední vysílač multiplexu 23 ve Valašských Kloboukách – Ploštinách, ale zároveň dojde k úpravě programové nabídky multiplexu 22, který dosud šířil stejné programy jako již vypnutá Přechodová síť 12. Ode dneška však v této finální síti DVB-T2 zůstanou pouze programy skupin FTV Prima a Óčko. Programy Primy navíc přejdou na vyšší rozlišení obrazu než dosud. Z multiplexu 22 pak zmizí televizní stanice Nova, Nova Cinema, TV Barrandov, Kino Barrandov, Barrandov Krimi, TV Noe a TV Seznam, které již vysílají v multiplexu 23 a v něm také nadále zůstanou, stejně jako NASA TV v UHD rozlišení. S tím, že oproti multiplexu 22 jsou stanice TV Barrandov a TV Seznam dostupné v HD kvalitě.

Končí poslední vysílač celoplošné sítě DVB-T v Česku, multiplex 3 na Ploštinách u Valašských Klobouků

Multiplex 22 se připravuje na tři nové programy

K úpravě programové nabídky v multiplexu 22 dojde dnes v ranních hodinách. CRA předpokládají, že se tak stane mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Zmizí všechny stanice označované symbolem „| P“ a zůstanou ve finálním multiplexu 23. „U názvů programů Novy je dočasně ponechán symbol | T2 v názvu stanice, a to kvůli probíhající komunikační kampani Novy,“ sdělil Marcel Procházka, ředitel sekce regulace CRA. „Pokud někomu stanice s příznakem | P zmizí z nějaké předvolby, měl by ji najít na jiné předvolbě, protože je vysílána v MUX 23. Pokud mu stanice chybí, je potřeba znovu automaticky naladit,“ dodal. CRA zároveň během dneška doplní do multiplexu 22 tři nové programové pozice, které budou připraveny pro nové televizní stanice.

S ohledem na probíhající licenční řízení u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na programy Prima Krimi +1 a Prima Max +1 pro pozemní digitální vysílání je pravděpodobné, že tyto programy budou šířeny v multiplexu 22. Stejně jako program Prima +1 budou nabízet program dané stanice posunutý o jednu hodinu. V obou finálních sítích CRA vysílá jedna rozhlasová stanice, v multiplexu 22 jde o křesťanské Rádio Proglas, v multiplexu 23 o Rádio Dechovka. Dnešní změny v multiplexu 22 jsou posledním krokem souvisejícím s přechodem na DVB-T2, jakékoli další úpravy programové nabídky ve finálních sítích DVB-T2 nebo spouštění nových vysílačů závisí čistě na rozhodnutí jednotlivých operátorů vysílacích sítí a souhlasu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ).

V sobotu skončí polovina regionálních sítí DVB-T

Zcela mimo Technický plán přechodu na DVB-T2 dojde v sobotu 31. října k vypnutí poloviny z dvaceti regionálních sítí DVB-T, jejichž kmitočty budou potřeba pro vytvoření mobilních sítí nové generace 5G. Půjde především o Regionální sítě 7 a 8, které provozují společnosti Digital Broadcasting a České Radiokomunikace. Část programů šířených v těchto sítích přešlo do finálních multiplexů DVB-T2, část ale nechce vysílat celoplošně a terestrické vysílání dočasně nebo zcela ukončí. Jde například o brněnskou regionální televizi TV Brno 1 nebo celostátní program Barrandov News. Operátoři některých regionálních sítí DVB-T, které měly být vypnuty, požádali ČTÚ o přidělení náhradních kmitočtů a budou moci pokračovat vysílání. To se týká například Regionální sítě 1 v jižních Čechách, která přejde na kanál 46.

Regionální sítě mohou nadále vysílat ve standardu DVB-T, přechod na nový standard DVB-T2 je pro ně dobrovolný. Na nový standard již přešla například pražská Regionální síť 4, která pronajala 90 procent své kapacity satelitní službě Skylink a její placené nabídce Skylink Anténa+ s deseti zakódovanými televizními programy. Naopak jihočeská Regionální síť 1 si zachová vysílání ve standardu DVB-T, ale přejde na kodek MPEG-4, který jí umožní zařadit do multiplexu více programů. Otazník zůstává nad vypínáním Regionální sítě 7 společnosti Progress Digital, sesterské společnosti Digital Broadcasting, která se dosud nechtěla k ukončení vysílání vyjadřovat. Většina programů z Regionální sítě 7 již přešla do celoplošného multiplexu 24, který vysílá ve standardu DVB-T2.

Štítky